Demis din funcția de Șef al Poliției Române, bun pentru Director al DGA

Pe site-ul MAI, pe modul silențios și fără să existe vreo conferință de presă pe acest subiect, suntem anunțați că în fruntea Direcției Generale Anticorupție a fost numit evident prin împuternicire și nu prin concurs, chestorul principal de poliție Liviu Vasilescu (VEZI AICI). Adică nimeni altul decât fostul inspector general al Poliției Române care a fost demis din funcție pentru prejudiciul grav de imagine adus instituției și polițiștilor, prin întâlnirea din miez de noapte, într-o Biserică, cu unul din membri familiei Duduianu pe care îl ruga să respecte regulile de înmormântare, așa cum de altfel o făcea la acel moment fiecare cetățean fraier, plătitor de taxe și impozite. Și atunci prima întrebare care ne vine este: „Dacă a fost demis pentru că nu era bun pentru funcția de șef al Poliției Române, ce s-a schimbat între timp de este bun pentru funcția de șef al Direcției Generale Anticorupție?!”.

În ultimii ani am asistat la producerea unor evenimente deosebit de periculoase în societate, care au afectat în mod grav siguranța cetățeanului și care au făcut ca încrederea populației în instituția Poliției Române să scadă vertiginos. În ultimii doi ani am constatat că la conducerea MAI au venit doi miniștri, Vela și actualmente Bode care au tot promis polițiștilor dar și societății civile că vor reforma și vor ridica standardele profesionale ale instituției. Tot ei au afirmat, în diverse ocazii, că nu vor continua politica numirilor temporare, care a început pe vremea lui Carmen Dan, și că împuternicirile afectează grav funcționarea sistemului de poliție.

De la declarații de presă însă, făcute pentru a da bine în ochii societății civile, Vela și Bode au cultivat cu prisosință instituția împuternicirii pe funcțiile de conducere în cadrul tuturor structurilor subordonate MAI. Paradoxal este faptul că ministrul Bode însuși, a catalogat drept bolnăvicioasă practica împuternicirilor pe funcții, declarând că de la începutul acestui an până în luna mai au fost realizate 250 de împuterniciri pe funcție la nivelul Poliției Române, Poliției de Frontieră Române, cât și la nivelul Jandarmeriei Române.(VEZI AICI Declarație Bode) 

Acum, ori ministrul Lucian Bode este bipolar, având în vedere că ocupă această funcție din decembrie 2020, timp în care a semnat zeci sau sute de împuterniciri, ori va începe să vorbească, la fel ca Dragnea, de „statul paralel” care de fapt conduce MAI-ul împotriva voinței sale. Doar Dragnea, care avea Guvernul și majoritate PSD în Parlament, a mai organizat protest împotriva „statului paralel” care nu îl lăsa să conducă țara. Mai rămâne să credem că și ministrul Bode ni se va alătura la următorul protest în fața MAI, și ne va cere sprijinul pentru că nu este lăsat să intre în birou să-și exercite mandatul și că de fapt alte persoane i-au preluat atribuțiile.

La câteva zile de la declarația ministrului Lucian Bode, care critica împuternicirile, numindu-le bolnăvicioase, în cazul lui Liviu Vasilescu vedem că este vorba tot despre o împuternicire pe funcția de director al DGA, care cel mai probabil vine ca o recompensă înainte de pensionare, având suficient timp la dispoziție să realizeze venituri salariale care să-i asigure o pensie de vreo 15.000 lei din funcția pe care o deține la acest moment. Iar dacă vă întrebați pentru ce ar fi nevoie ca domnul Vasilescu să fie recompensat, să nu uităm că pentru tot scandalul întâlnirii cu Duduienii, a fost singurul „țap ispășitor”, cu toate că la acel moment conducerea MAI a girat acea întâlnire.

Să nu uităm că la acel moment, văzând reacția firească a societății și a mass media, de critică la adresa gestului său, chestorul Vasilescu a fost în stare să jignească toți polițiștii, afirmând că era „unicul profesionist…singurul polițist care avea experiența necesară pentru a acționa într-o astfel de situație” dar a insultat și inteligența cetățenilor, afirmând că acea întâlnire „a fost una legală și că este justificată nu de vorbe ci de manualul de tactică polițienească”, ori credeți-ne pe cuvânt, o asemenea prevedere nu conține niciun manual de tactică polițienească, să legitimezi un grup infracțional printr-o întâlnire a șefului Poliției Române cu unul dintre membri. Nu intrăm însă în detalii, pentru că aveți mai jos analiza comunicatul de presă al IGPR de la acea vreme.

Calomniem polițiștii pentru a-l salva pe șeful Poliției Române

Bineînțeles că Liviu Vasilescu nu s-a întâlnit cu membrii clanului la inițiativa sa, și chiar dacă a făcut-o, a informat în prealabil conducerea MAI. Să nu uităm că Vasilescu, la acel moment inspector general, se afla în concediu de odihnă și a fost chemat de acasă. Iar această întrerupere a concediului putea fi realizată doar de cei care i-au și aprobat concediul de odihnă, respectiv secretarul de stat sau ministrul. Cu toate acestea, Vasilescu, probabil a fost sfătuit să-și asume întreaga responsabilitate a așa-zisei „operațiuni de succes” acceptând să fie demis din funcție în urma scandalului creat, cu promisiunea că după ce va uita opinia publică de scandal, își va primi și recompensa.

Drept dovadă că Liviu Vasilescu a fost un bun executant al ordinelor politice stă și faptul că în ultima zi când a îndeplinit funcția de șef al IGPR, pentru a se răzbuna, l-a detașat în mod ilegal pe comisarul șef Radu Gavriș la IPJ Harghita pentru faptul că s-a presupus că acesta a dat imaginile către mass-media cu întâlnirea „legală și la vedere” cu clanul Duduienilor. În acest caz, instanța a suspendat actul de detașare până la judecarea pe fond a cauzei, însă, Inspectoratul General al Poliției Române a revocat actul administrativ înainte ca instanța să se pronunțe.

În urma obedienței manifestate, chestorului Vasilescu i s-a oferit această funcție, prin împuternicire, fără să existe nicio justificare pentru care nu s-a organizat concurs pentru această poziție deosebit de importantă la nivelul MAI. În aceste condiții, ne exprimăm îngrijorarea pentru această împuternicire,  întrucât prin docilitatea de care a dat dovadă pe vremea cât a fost șeful IGPR servind interesele clasei politice (pentru că atât secretarul de stat cât și ministrul reprezintă funcții de demnitate publică), nu avem nicio garanție că dumnealui nu va fi folosit în continuare pentru a cerceta oameni incomozi sistemului, sau dimpotrivă, de a amână cercetările în dosarele cu nume grele din sistem aflate în instrumentarea DGA.

Scopul principal al DGA ar trebui să fie reprezentat în special de latura preventivă, așa cum de altfel și ministrul Bode a solicitat, pentru că este mai important să prevenim faptele de corupție decât să ajungem să le cercetăm, după ce acestea deja au produs consecințe .(VEZI AICI Declarație Ministru Bode)

Iar pentru că nici postul de director al DGA nu a fost scos la concurs asemenea celorlalte funcții de conducere din structurile subordonate ministerului, fiind încălcate prevederile art. 27 ind. 16 din Legea nr. 360/2002, suntem curioși dacă “singurul profesionist” al Poliției Române, așa cum s-a autointitulat chestorul Vasilescu, prin prisma funcției pe care o deține la acest moment, de director al DGA, va acționa conform devizei insituției “Integritate pentru Credibilitate” și va cerceta faptele de „abuz în serviciu” a celor din conducerea MAI care au interzis organizarea de concursuri, pentru a-și numi clientela politică pe funcții cheie, prin împuternicire/desemnare, care să le permită să controleze activitatea Poliției.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol.

Sindicatul EUROPOL: Demis din funcția de Șef al Poliției Române, bun pentru Director al DGA

Distribuie

Un răspuns

  1. Cum mama lui proces verbal se pot face compromisuri la un nivel atât de înalt. Care-i scopul final. Cine fixează obiectivele și cine-și dorește destabilizarwa siatemului.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută