Decontarea serviciilor turistice pentru polițiști îngheață la valoarea de 1450 lei

Astăzi, în ședința de Guvern, a fost aprobată ordonanța de urgență privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene prin care toți bugetarii, inclusiv polițiștii vor primi în anul 2019  aceeași valoare de  1450 lei pentru decontarea serviciilor turistice.

Prin acest proiect de act normativ, Guvernul a amânat cu doi ani aplicarea unor măsuri privind indemnizaţia de vacanţă din Legea-Cadru nr. 153/2017 privind salarizarea bugetarilor. Acestea prevăd că, începând cu data de 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă, obligatoriu, o indemnizaţie de vacanţă, iar valoarea anuală este cât un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat în cursul anului calendaristic.

Conform notei de fundamentare a proiectului de ordonanță, măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 de lei, până la data de 31.12.2020, prin aplicarea în continuare a dispoziţiilor OUG 8/2009 cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, reduce impactul negativ asupra bugetului de stat ce s-ar fi creat prin aplicarea, începând cu data de 01 ianuarie 2019, a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, prin acordarea voucherelor de vacanţă cu un nivel maxim al sumei de şase salarii minime brute pe ţară garantate în plată pentru un angajat sau a dispoziţiilor Legii-Cadru nr. 153 din 28 iunie 2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin care salariaţii din sistemul bugetar beneficiază de o indemnizaţie de vacanţă la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară, garantat în plată.

Impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea voucherelor de vacanţă în perioada 1 ianuarie 2019 – 1 ianuarie 2020 este de circa 1,73 miliarde de lei (aproximativ 368 de milioane de euro). Voucherele se vor acorda cu încadrarea în sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetele aprobate pe anii 2019 şi 2020, după caz.

Guvernul a arătat prin acest proiect de act normativ că nu respectă propriul  program de guvernare. Așteptăm cu interes proiectul de ordonanță care va fi aprobat săptămâna viitoare în care vor fi reglementate măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2019.

 Chiar dacă  nu mai au nicio așteptare din partea guvernanților cu privire la creșterile veniturilor începând cu 01 ianuarie 2019, polițiștii nu vor mai accepta firimiturile pe care le-au primit ani la rândul. Să nu uităm că  aceeași guvernanți au spus și anul trecut  același lucru cu privire la  creșterea salariilor cu 25%, care s-a dovedit a fi în final doar de 3%. Pentru că e luna cadourilor surpriză, ne așteptăm să primim orice ”cadou” din partea guvernului, ținând cont de calculele alambicat prezentate de fostul ministru al muncii, Lia Olguța Vasilescu privind creșterile salariale care vor avea loc. Dacă se va dovedi a fi adevărat acest scenariu sumbru, cel mai probabil guvernanții vor avea parte de cel mai mare blocaj al sistemului.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Decontarea serviciilor turistice pentru polițiști îngheață la valoarea de 1450 lei

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută