Declararea ca zi libera platita a Zilei Politiei Romane si a Zilei Politiei de Frontiera Romane

Ca urmare a interesului crescut pe care politistii l-au manifestat fata de subiectul negocierii colective pentru semnarea unui nou Acord colectiv la nivelul MAI, vom publica mai multe materiale menite sa scoata in evidenta importanta acestui document.

Acordul colectiv reprezinta o conventie scrisa intre MAI, reprezentat de ministru, si functionarii publici cu statut special, reprezentati de organizatiile sindicale. Cu toate ca exista multe voci din zona sindicala care sustin ca acest acord nu poate aduce nimic nou fata de ceea ce exista in prezent in legislatie, aceasta teorie este promovata tocmai pentru acesti lideri sa isi acopere impotenta de a negocia drepturi in favoarea politistilor.

In realitate, in cuprinsul acordului colectiv pot if stabilite masuri referitoare la: constituirea si folosirea fondurilor destinate imbunatatirii conditiilor la locul de munca, sanatate si securitate in munca, programul zilnic de lucru, perfectionarea profesionala dar si masuri referitoare la protectia celor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale.

La prima vedere, aceste domenii continute in acord nu par a fi de mare interes insa, prin prezentarea uneia din multele propuneri pe care le vom promova la momentul in care vom reusi sa obligam MAI ul sa inceapa negocierile, veti putea constata oportunitatile pe care le avem.

Este vorba despre propunerea referitoare la declararea ca zi libera platita a celor doua zile onomastice a celor doua arme pe care le reprezentam, respectiv Ziua Politiei Romane – 25 martie, si Ziua Politiei de Frontiera Romane – 24 iulie. Temeiul juridic pentru aceasta propunere exista si este reprezentat de prevederile art. 143 din Codul Muncii „Prin contract colectiv de muncă aplicabil se pot stabili si alte zile libere”.

Acesta este doar un simplu exemplu despre posibilitatile pe care ni le poate oferi negocierea colectiva materializata prin acordul colectiv. Ca această propunere, mai avem multe altele care au impact direct asupra imbunatatirii conditiilor de munca ale politistilor.

Asteptam sustinerea voastra pentru a avea sprijinul necesar sa impunem aceasta propunere in viitorul acord colectiv.

 

Viitorul ne apartine!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Declararea ca zi libera platita a Zilei Politiei Romane si a Zilei Politiei de Frontiera Romane

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută