De mână cu polițistul la psiholog

Evenimentele care au avut loc în ultimele zile în  Ministerul Afacerilor Interne au zguduit întreg sistemul. Cazul polițistului pedofil Eugen Stan din cadrul Brigăzii Rutiere București a oripilat nu doar opinia publică, ci și pe toți polițiștii. Acest eveniment a fost unul propice pentru clasa politica, pentru a scoate la iveală luptele interne și, în același timp, pentru a crea confuzii și scandaluri care afectează în mod direct Poliția Română.

Însa, așa cum am fost obișnuiți și până acum, din puțul gândirii, “s-au luat măsuri” pentru prevenirea unor fapte asemănătoare în viitor.  În loc să identificăm cauzele, să ne asumăm deficiențele și să încercăm să găsim soluții, capii din sistem sunt mai interesați să se acopere de hârtii, ca mai apoi să le invoce și să se spele pe mâini ca Pontiu Pilat. Iar primul care a ieșit cu o asemenea dispoziție aberantă și fără temei legal este tocmai șeful Poliției de Frontieră Române care și-a transformat superiorii în „psihologi de ocazie”, care să trimită polițiștii de frontieră la psiholog, doar bazându-se pe intuiție și propriile aprecieri.

Conținutul dispoziției ne întoarce cu cel puțin 30 ani în urmă, în perioada comunistă, în care se practica șantajul și oamenii erau controlați prin instrumente asemănătoare, prin care erau „scoși” nebuni dacă erau contra sistemului. Notele informative comuniste sunt înlocuite acum cu fișele de cunoaștere care vor fi întocmite de șefi și la care, mare atenție, nu vor putea avea acces polițiștii. Așa că, dacă un șef va avea un dinte împotriva unui subaltern, va putea întocmi o „notă de cunoaștere” în care va trece, din burtă, că subalternul său este consumator frecvent de alcool și că se învârte în cercuri cu potențial infracțional, iar cariera acelui polițist va fi compromisă definitiv.

Vom asista la o serie de abuzuri grosolane din partea șefilor, despre care avem mari îndoieli că înțeleg ce înseamnă „comportament dezadaptativ”, dar care vor avea acum oportunitatea să își „execute” legal subalternii incomozi. Astfel de măsuri luate pe repede înainte ne demonstrează că nu am evoluat deloc, că încercăm doar să ne acoperim incompetența de a manageria un sistem deosebit de important cum este cel al ordinii și siguranței publice. În loc să vedem de ce psihologii sunt doar de formă pentru polițiști și să eliminăm relația de subordonare a acestora față de șefi, noi ne concentrăm să ne acoperim cu dispoziții pentru a ne proteja scaunele de șefi.

Lipsa psihologilor din cadrul unităților MAI le dă prerogative de „psihologi” șefilor și în loc ca psihologul să fie cel care să cunoască în mod direct polițiștii și să interacționeze cu ei, aceștia vor sta cuminți în birourile lor și vor aștepta sa sune telefonul din partea șefilor care să le indice polițiștii care nu sunt obedienți și trebuie executați. Mai mult, este de notat faptul că numai șefii pot să trimită subalterni la psiholog. În cazul în care un polițist de frontieră va constata că șeful său a luat-o razna, el nu va putea face nimic pentru a propune testarea psihologică a acestuia.

Din punctul nostru de vedere, psihologii sunt singurii care pot constata existența unui comportament dezadaptativ al polițistului, bazându-se pe propriile simțuri și nu pe impresiile subiective ale șefilor lor. Se pot face presiuni extrem de ușor pe activitatea psihologilor din partea șefilor, în condițiile în care aceștia sunt subordonați ierarhic acestor șefi de unități. Cu toate că examenul psihologic ar trebui să fie confidențial, psihologii sunt obligați să raporteze șefilor rezultatele și implicit informații din dosarele psihologice ale polițiștilor.

Sindicatul EUROPOL nu va accepta ca astfel de excepții negative, cum a fost cea a individului Stan, să reprezinte un pretext pentru ca șefii să folosească instrumente psihologice pentru a-și îndepărta subalternii incomozi care își fac datoria și le strică lor afacerile sau interesele personale. Mai jos atașăm Dispoziția Inspectorului General al Poliției de Frontieră Române, emisă în mod ilegal, fiind lipsită de orice temei juridic în ceea ce privește caracterul psiho-sociologic al activităților dispuse.

CITESTE AICI Disp IGPF Psihologiei

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: De mână cu polițistul la psiholog

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută