De ce nu sunt pensiile militare pensii speciale

Având în vedere faptul că subiectul pensiilor speciale devine tot mai fierbinte în aceste zile, iar pensiile militare de stat sunt încă băgate în această categorie, deși diferențele sunt destul de clare, revenim cu completări și lămuriri astfel încât și aleșii noștri care ne reprezintă  la Comisia Europeană sau Banca Mondială să fie cât mai expliciți. Tindem să credem că sunt la la fel de expliciți cum au fost și cu negocierea privind aderarea României la Spațiul Schengen.

Au fost foarte multe opinii false în spațiul public al unor ”părerologi”  legat de  subiectul pensiilor militare, deși acestea sunt de mai bine de 160 de ani, de pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, în timp ce adevăratele pensii speciale au apărut ca ciupercile după ploaie imediat după Revoluția din 1989.

Iată care sunt explicațiile pe înțelesul tuturor:

        1.Beneficiază polițiștii de pensii speciale?

NU! Polițiștii beneficiază de pensii militare de serviciu sau pensii ”ocupaționale” conform  art. 1 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat;

       2. Este un privilegiu faptul că polițiștii beneficiază de pensii militare de serviciu?

NU! Pensiile militare de serviciu nu reprezintă un privilegiu și se acordă încă de pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, de peste 160 de ani, pentru riscurile, interdicțiile și restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți constituționale pe care le au militarii/polițiștii, comparativ cu alte categorii sociale;

      3. Doar polițiștii/militarii români beneficiază de pensii militare de serviciu?

NU! De pensii militare de serviciu beneficiază militarii/polițiștii din aproape toate statele UE si NATO, tocmai pe același considerent pentru care beneficiază și cei din România;

     4.  Plătesc polițiștii contribuții ca și celelalte categorii de angajați?

DA! Și polițiștii, ca și celelalte categorii de angajați, plătesc contribuții în aceeași măsură. o confuzie care se induce atunci când se discută despre pensiile bazate pe principiul contributivităţii şi pensiile militare de stat. Se lasă să se înţeleagă că militarii/polițiștii nu ar contribui, pe timpul carierei lor, la bugetul statului, cu alte cuvinte, fie nu ar plăti taxe şi impozite, fie acestea ar fi mai mici decât în cazul altor categorii profesionale. Nimic mai fals decât atât. Veniturile pe care militarii/polițiștii le obţin din salarii, sunt impozitate absolut identic, ca în cazul oricărui salariat din sistemul public. Dacă în sistemul public, algoritmul pe baza căruia se stabileşte cuantumul pune în relaţie punctajul mediu anual (calculat pe baza întregului stagiu de cotizare din perioada activă) cu punctul de pensie stabilit de Guvern, pensiile militare de stat au ca bază de calcul media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate. Multe ţări NATO folosesc drept bază de calcul pentru pensia militară de serviciu ultimul salariu, înainte de trecerea în rezervă.

    5. Se pot pensiona militarii/polițiștii la 40 – 45 de ani?

NU! Conform art. 16, alin. 2 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă în cazul polițiștilor/militarilor este de 60 de ani.

     6. Se pot pensiona polițiștii mai devreme în unele situații?

DA! Și militarii/polițiștii, la fel ca alte 13 categorii de profesii se pot pensiona mai devreme dacă și-au desfășurat activitatea în condiții speciale de muncă, grupa 1, unde se poate scădea din vârsta standard de pensionare în funcție de perioada desfășurată în asemenea condiții, dar nu mai mult de 13 ani. Cu titlu de exemplu indicăm minerii, personalul navigant, angajații din căile ferate, balerinii etc.

   7.  Au fost cazuri de polițiști la 39 sau 42 ani?

DA! Până în anul 2018, exista o prevedere în Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului care dădea posibilitatea pensionării în cazul desființării postului pe care polițistul era încadrat. De această portiță au beneficiat exclusiv cei cu funcții de conducere, în cazul reorganizării unităților, însă vorbim de un procent de aproximativ 0,05% din total pensionari. Am avut ca exemplu pe chestorul Irina Alexe pensionată la 39 ani sau chestorul Ciocoiu Marius pensionat la 42 ani, ambii au deținut funcții politice de demnitate publică.

       8.  Au militarii/polițiștii drepturi egale cu celelalte categorii sociale?

NU! Polițiștii au o serie de interdicții și incompatibilități față de celelalte categorii de angajați din România precum: dreptul la grevă, să efectueze activități de comerț, să candideze pentru autoritățile administrației locale sau centrale, să exprime opinii politice, să participe la administrarea unei societăți comerciale etc.
Acum vă lăsăm pe voi să trageți concluziile dacă informațiile apărute în spațiul public până acum au fost corect documentate sau dacă s-a dorit în mod intenționat să se prezinte informații trunchiate și neadevărate. Toată această degringoladă creată în jurul pensiilor militare a făcut ca în ultimele luni sute de polițiști să își depună raportul de pensionare, astfel că deficitul de personal din MAI se adâncește pe zi ce trece.

Vom fi de acord cu punctul de vedere al Comisiei Europene atunci când vor veni și ne vor prezenta date certe că România este singurul stat din UE în care se acordă pensii militare, iar în toate celelalte țări au fost desființate.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: De ce nu sunt pensiile militare pensii speciale

Distribuie

57 de răspunsuri

 1. Corect spus însă din păcate criteriile “aleșilor” noștri sunt altele și anume “politice”. Sa speram totuși ca cineva va vedea lucrurile aaa cum le-ați prezentat.
  In rest nu sunt decât răutăți precum “de ce nu moara și capra vecinului”.

 2. BRAVO, explicații foarte bune pentru cei care nu înțeleg și vor să-și bata joc de cei care servesc interesele țării.

 3. Comisia Europeană nu cunoaște legislația din România, in speță L223/2015, și că pensiile militarilor au o vechime de 160 de ani.

 4. Eu ca rezervist cu pensia nesimțită de 3200 lei net conform cu cele spuse de dna Olguța și Tudose distrugătorii de pensii militare,precum și toți cei care nu iubesc armata( USR știi și PSD ul) propun ca in ca in caz de război d ne ferește să aducă sub arme să apere țara pe toți pușcăriașii așa cum a procedat Prigojin că armată regulată avem în bătaie de joc la fel și tehnică Înainte de 89 aveam aproape 400 de miguri de toate categoriile 21,23,29 Iar 93,99 etc Acum avem vreo 21 de sicrie zburătoare ( mig 21) și vreo 12 F 16 din care am auzit că funcționează doar 10 că restul de 2 sunt descompletate pt piese de schimb… Halal …Putin a spus că tancurile date de Occident vreo 200 sunt ca o înțepătură de țânțar pt cele 33 000 de tancuri ale federatiei Ruse.. Putin a mai spus că acum in primăvară începe campania de incorporare a tinerilor care au împlinit 18 ani in nr de 136 000 ! Propun de asemenea la noi in caz de mobilizare să i ia întâi pe cei fără armată, USR isti și PSD isti in prima linie să primească toate gloanțele in piept de la ruși ia pe cei ca noi cu vârsta de peste 50-60 ani care avem stagiul militar obligatoriu satisfăcut și plin de boli profesionale să stăm în linia a 3 să cărăm morții sau la bucătărie….la fasole și cartofi… înainte ….

 5. Politistii si militarii sunt in mare masura privati de anumite drepturi fata de civili cat si la pensie..daca cititi Codul Fiscal la un articol scrie ca pensionatii cu pensii speciale sau de serviciu nu pot lucra la jima de norma..De ce ..au vreo stea in frunte sau sunt DISCRIMINATI..RUSINE GUVERNATII DE AZI!

 6. Bună dimineața.Sunt pensionar MAI din 2016 și doresc sa va propun o asociere a tuturor sindicatelor din MAI pentru a susține drepturilor cadrelor de Politie în rezerva, pentru o implicare ampla, in sustinerea acestor drepturi, atât la Guvernul României dar și in Uniunea Europeana .Liderii acestor sindicate trebuie sa se implice mult mai profund în abordarea acestor probleme.Sunt dezamagit de modul in care se implica liderii acestor cadre militare in rezerva.Multumesc.

 7. Din pacate, manipularea in tara noastra este foarte mare. Nu este normal ca institutiile care sunt integrate in conceptul SNAOPSN sa nu se poata apara si sa fie la discretia deciziilor arbitrare ale unor diletanti ( ca sa nu spun -sabotori ai stabilitatii nationale). Militarii sunt cei care in decursul carierei actioneaza exact acolo de unde ceilalti fug ca sa se protejeze. Desfasoara activitati cu risc maxim in conditii si medii complexe care determina asiguratorii sa le refuze incheierea unor asigurari… si nu in ultimul rand … constituie singura categorie profesionala care prin juramant/contract “chiar cu pretul vietii” isi duc misiunea la indeplinirie…. Nu pot intelege de ce decidentii cum ar fi Primul Ministru ( fost militar) sefi ai categoriilor de forte/arme din MApN, MAI, SRI, SPP etc nu prezinta corect situatia si se complac in a se incazarma in curentul manipulator si cu dubla masura al unor entitati care genereaza curente de opinie….

 8. Pentru mine totul este IPOCRIZIE. De ce celelalte categorii de angajați care lucrează în condiții grele și foarte grele, au sporul și grupa ANULATĂ? De ce numai anumite categorii mai beneficiază de grupe de muncă?

 9. Au fost cazuri când unii polițiști au fost verificați la sânge, dacă în afară de serviciu mai au și alte ocupații. În acest sens le-au fost adus la cunoștință faptul că le este interzis. Sunt excepții la a doua ocupație , să presteze în învățământ, etc, dar când să aibă timp….

  1. De asemenea au fost câteva cazuri de nesimțire, în care câțiva s-au pensionat sub diferite motive , aproximativ la vârsta de (42,44 45), după care au revenit în sistem oe alte funcții generoase, cu pensia asigurată separat…..

 10. Orice pensie care nu este bazată strict pe contributivitate ,este ,,specială”.
  Orice pensie care depășește salariul este specială,oricât ați încerca să ne ,,lămuriți” că nu este așa.
  Ați ajuns să justificați acordatea acestei recompense prin faptul că se acordă și în ( puține)alte țări europene ???
  Dar faptul că în majoritatea țărilor europene nu există, nu …contează ?
  Sau …contează doar… ,,dreptatea” voastră ???

 11. Am onoarea să vă salut !
  În completarea celor de mai sus, noi militarii români atragem atenția politicienilor din România și nu numai că pensiile militare din majoritatea țărilor NATO ” NU SUNT BAZATE PE PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII ” așa cum au lăsat unii dintre ei să se înțeleagă sau cum vor să se întâmple intenționat ori din eroare.
  Dacă se va întâmpla asta noi credem că slujba de militar va fi iremediabil compromisă.
  “… jur să îmi apăr țară chiar cu prețul vieții… ”
  În ce meserie din lumea aceasta mai există sacrificiul suprem ?
  Cu stimă și respect,
  Maior (rez.) Dan Muscalagiu

 12. Ati ramas fara armata,baieti?pleaca si cei cu 3-5 vechime,ca si-au dat seama de bataia de joc a statului!la angajare iti promit una!dupa 39-35 de ani de armata isi bate joc de tine!cine?niste agramati care fura pentru ei!

 13. Bună ziua! Nu sunt pensii speciale. Doar, ocupaționale. Nu angajații din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională nu plătesc/ nu au plătit asigurări sociale ( sănătate, pensii, fostul șomaj,etc). Și nici angajatorul MApN, MI, MJ, Serviciile nu au plătit din bugetul alocat asemenea obligații fiscale. Nimeni din societate nu are ceva să reproșeze acestor oameni pentru riscurile asumate. Este O.K.! De aceea veniturile/ solda/ norma de hrană este mai mare decât a celorlalți. Însă, atunci când vine vorba despre PENSIE… Asta trebuie stabilită pe baza contributivității! Ai inceput cariera că sergent/ agent, ai ieșit la pensie Mareșal, primești pensie după cât ai contribuit. În niciun caz, cele mai bune șase luni din ultimii cinci ani de carieră, sporuri , gen “Oscar”, samd! Iar, despre drepturile constituționale, mai ușor cu “vrăjeala”!!! Nimic nu împiedică investirea la bursă, crypto, etc. Se interzice calitatea de administrator al unei societăți comerciale, mă rog orice implicare “directă” într-o afacere legală. Iar, restul interdicțiilor, oricum sunt de la sine înțeles că trebuie respectate pentru a nu interfera cu noțiunea de conflict de interese. Ac

 14. Revin cu scuze:30 de ani,nu 39!completare:nu sunt pensii speciale pentru ca am contribuit cu viata defamilie,timpul liber inexistent,mereu in alerta,fara unele drepturi elementare!si la pensie cubataie de joc!in 7 ani la civili pensiile au crescut cu 87 la suta!la m8litar cu 17,5 la suta!in doi ani,la inflatia asta,iau ajutor social!dupa o viata de restrictii???

 15. In cazul recalculării pensiilor(diminuării acestora) vom cere reancadrarea pe funcțiile similare la trecerea în rezervă pentru completarea stagiului de cotizare. Atunci vom cumula pensia recalculată cu salariul și vom incerca cat stam pe functii sa vedem ce se întâmplă când nu faci nimic la serviciu . Nimeni nu își pune problema celor 30000 de pensionari bugetari angajați la stat(ex. dnul Ciuca)

 16. Unii dintre adevărații militari merita un surplus modic la pensie dar aplicabil după vârsta de 60 ani. Ce se întâmplă acum în sistemul de pensii speciale, incl. militare e un jaf generalizat asupra bugetului tarii!

 17. Mințiți cu nerușinare.Militarii nu plătesc un leu către sistemul public de stat pentru ca să fie considerate pensii ocupaționale.
  Vârsta limită de pensionare este 60 de ani nu 65 ca la ceilalți proști
  Pentru privațiunile pe care le-ați enumerat beneficiază de grupa I de muncă
  Pentru a beneficia de pensie integrală proștii trebuie să muncească minim 35 de ani ,cadrele “oropsite” nu trebuie să muncească decât 25 de ani.
  Faceți comparație restul lumii și spuneți-ne și nouă unde este dreptatea

 18. Beciitatea este de necomentat.
  Sa copi integral sistemul militar de pensii franceze sau olandeze și gata
  Nu vor mai fii discuții.

 19. Opinia prezentată este corectă. Important ca acest mesaj să ajungă in implicarea parlament atunci când va fi discutat actul normativ privind pensiile speciale.
  Mulțumesc pentru implicare!

 20. Vor sa distrugă cum au distrus și altele.Faceti o declarație bine documentată către toate forurile europene cu exemple concrete de tari armate ,politii, uniți-vă și cu armata.

 21. Poziția Sindicatului Europol este cât se poate de pertinenta și explicita. Ghiveciul pensiilor speciale a fost asezonat prin diverse tertipuri și acte normative care sa acopere oala politicienilor, indiferent de partidele din care au făcut sau fac parte ca să și asigure venituri superioare fata de marea masa a votanților. Ei aleșii în mod intenționat au produs aceasta confuzie, pentru ca pot și sunt la butoane. Vorba unei deputate celebre “ciocul mic ca noi suntem la guvernare”. Din păcate nu noi militarii/polițiștii vom negocia cu reprezentanții UE problema pensiilor speciale, ci tot ei politicienii. Urez Sindicatului sa aibă măcar un reprezentant loial la aceste discuții. Dacă nu, confuzia va rămâne și în continuare clasa polotica va prospera pe spinarea și munca celor mulți, fără a da seama nimănui . Un militar în rezerva

 22. Terminați cu minciunile cu pensiile ocupaționale, sunt pensii speciale toată ziua atâta timp cât nu respectă legea pensiilor în ceea ce privește contributivitatea și vârsta de pensionare ca pentru oricare cetățean. O mare mizerie este exemplul absurd cu faptul ca AI Cuza a instaurat pensiile speciale pentru militari. Care era contextul în care se afla România în acel moment din pu ct de vedere geopolitc?? Eram amenințați de turci,de ruși, militarii chiar luptau în diverse bătălii
  Acum unitățile militare sunt păzite de firme de pază CIVILE și militarii fac Uber și taxi. Cuza s-ar răsuci în mormânt să vadă minunile astea.

 23. Articol manipulator și mincinos. Orice pensie care nu se determină pe regula generală este pensie SPECIALĂ. Si pensiile militare sunt imorale pentru că nu respectă regula generală a contributivității.

 24. In caz de razboi sa lupte numai militari si sa nu se mai faca recrutari din populația civila.Pentru ca populatia cuvila nu are nici un avantaj material și nici nu iese la pensie la 40 de ani.
  Pentru ce sa-si dea viata pe front?Sa apere salariile si pensiile de zeci de mii ale militarilor,magistratilor.parlamentarilor,aviatorilor si toti imbuibatilor?Ce este ROMANIA Comtim?

 25. Îi doare pe ăștia în cur de ce vine de la Cuza sau nu mai știu de unde!! Ei ascultă doar de Soroș și de Ursula!! Pentru ei poporul este un câmp experimental și nimic mai mult!!
  Și atâta timp cât poporul stă în banca lui fără reacție și da impresia ca ii convine toate aberațiile gen sa nu mai consumam carne, sa nu se mai fabrice mașini cu motoare termice, aceste aberații care sunt, toate, împotriva rasei umane, vor prolifera!!!

 26. Pensionar M.A.I.,cu o vechime de serviciu de 24 ani 2 luni și 9 zile,Lt. Col., trecut în rezervă începând cu 01 decembrie 2001,am o pensie de serviciu de aprox .2300 lei ,o pensie cu mult mai mică decât a unor pensionari ieșiți la pensie in aceleași condiții.
  Nu pot sa înțeleg in ce bază legală s-a făcut calculul drepturilor de pensie in cazul meu, existând aceste diferențe!

  1. Si ma rog, ce ati lucrat efectiv ca mulitar in cei 24 de ani?!!. A fi militar este o functie, profesia este altceva. Pentru functie nu primiti pensie ci doar o indemnizatie. Avem legi proaste si incoerente. Fara contributie efectiva nu este pensie ci o pomana suportata de toata natiunea.

 27. Atât militarii cât și polițiștii au foarte multe obligați și multe îndatoriri, obligați și foarte multe privațiuni păcat că nu înțeleg ce înseamnă alți ce înseamnă un jurământ

 28. Daca prin absurd, Comisia Europeană dovedește că nu mai trebuie sa existe pensii militare, noi, actualii pensionari militari vom fi afectați cu ceva!? Ni se va reduce pensia ce o încasăm in prezent?
  Mulțumesc anticipat!

 29. DIFERENȚA a ceea ce înseamnă pensie de peste 10.000 lei, a HOARDEI de generali, cu creierii în rezervă TREBUIE impozitate cu 90%.
  AICI ESTE DISCRIMINARE, PROSTIE, CORUPȚIE, HOȚIE, tot ce vreți!

 30. Dacă pensiile militare de serviciu există în toate țările UE, de ce Comisia europeană le consideră pensii speciale și cere trecerea lor pe contributivitate?
  Pt calculul pensiei militare se ia în calcul media tuturor veniturilor brute și nu punctajul mediu anual ca la politisti ,pt că ei nu au contribuții.
  Nepotul meu, ofițer în poliție a iesit la pensie la 50 de ani având stagiul de cotizare cerut de lege.Sefii din poliție stau pe scaun și le convine sa muncească până la 60 de ani față de cei din judiciar care sunt implicați în toate bătăile publice .

 31. Faptul ca media,, dirijata,, întreține o mare inepție privind pensiile militare, peste tot în lume s-ar finaliza cu un proces. Cine da dreptul presei sa susțină o mare minciuna? Cine este interesat sa creeze disensiuni și stări de spirit negative, simplu, dușmanii națiunii. Dacă România este tara NATO, dacă toate celelalte tarii respecta acesta,, meserie,, de ce în România nu este respectata,, haina militara,, ? Cine are interes sa destabilizeze România? Simplu doar dușmanii acestei tari.
  De ce toate aceste sindicate care se erijează în apărătorii drepturilor militare, nu se reunesc sa dea în judecata acele,, organisme,, care defaimeaza și calcă în picioare bună credință a celor care au jurat sa își apere tara cu prețul vieții? De ce domnilor? De ce nu spuneți,, lumii,, umilință îndreptată asupra militarului roman?

 32. Sper din tot sufletul sa nu se mai bage in seama părerologii civili care habar nu au de armată, iar specialiștii în domeniu să fie mai fermi și convingători când prezintă informații despre acest subiect în spațiul public!

 33. Super conceput! Poate citesc si Politrucii noștri care încă nu au capacitatea de a intelege, dar pentru ei au grija sa-si mărească indemnizațiile si sa-si inventeze pensii speciale, chiar, si pentru 4 ani de mandat. Iar in Ro saracita si nonmanageriata, romanii se zbat intre prețuri exorbitante, facturile hoților si salariile/pensiile fmici, reducându-le astfel speranța de viața si traiul decent.

 34. Beneficiază de pensiile speciale acele categorii care au 2 pensii. prima este contributivă și a doua specială. Beneficiari: magistrații, Curtea de conturi, aviatorii civili. militarii au O SINGURĂ PENSIE CALCULATĂ DUPĂ MODEL NATO DAR LA NIVEL MINIM.

 35. Mai mult,in condițiile de aderare la NATO,există un paragraf dedicat pensiilor militare.
  Ce legătură au deciziile UE cu NATO?

 36. Aderarea la NATO s-a votat zdrobitor de către 87% dintre cetățeni printr-un referendum. SCetățenii sunt în siguranță sub umbrela NATO. Acum, toate angajamentele de natură salarială și de pensii pentru militarii țării, asumate prin aderarea la NATO, trebuie respectate!
  PENSIONAREA CADRELOR MILITARE DIN STATELE membre NATO:
  Turcia
  – Ofiţeri inferiori: vârsta: 41-48; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 41-52; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
  – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului
  Italia
  – Ofiţeri inferiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 25-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
  – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80% din ultimul salariu brut.
  Ungaria
  – Ofiţeri inferiori: vârsta: 45; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 50; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
  – Generali: vârsta: 55; pensia: 60% din ultimul salariu brut.
  Belgia
  – Ofiţeri inferiori: vârsta: 51-52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
  – Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu.
  Franţa
  – Ofiţeri inferiori: vârsta: 52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
  – Generali: vârsta: 57-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
  Germania
  – Ofiţeri inferiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
  – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
  Marea Britanie
  – Personalul militar beneficiază de o legislaţie proprie privind pensiile diferită de cea care reglementează pensiile personalului civil;
  – Militarii beneficiază de pensii militare de stat;
  – Pentru a beneficia de pensie integrală, perioada de serviciu militar trebuie să fie de minim 30 de ani;
  – Pensia se calculează pe baza celui mai mare salariu anual pe care militarul l-a primit în ultimii 3 ani de serviciu.
  [Nota: Corelat cu materialul redactat, rezulta ca militarii britanici beneficiaza la pensie de 3,3% procent din cel mai mare salariu primit in ultimii 3 ani, pt. fiecare an in serviciul militar. In aceasta ipoteza, fara a avea certitudinea, rezulta ca britanicii au drept de pensie militara de cca. 60% din respectivul salariu pt. 18 ani de serviciu militar, iar pt. fiecare an in plus se adauga 3,3%].
  Olanda
  – Valoarea pensiei reprezintă ultimul salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu.
  Polonia
  – Ofiţeri inferiori: vârsta:50; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
  – Ofiţeri superiori: vârsta: 55; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
  – Generali: vârsta: 60; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
  S.U.A.
  – legislaţia privind pensiile militare este diferită de cea care reglementează pensiile civile;
  – pensia se calculează în funcţie de anii şi lunile în serviciul militar, data trecerii în rezervă, categoria de forţe, modul de executare al serviciului militar şi baza de calcul, stabilită ca medie a salariilor cele mai mari în ordine descrescătoare primite în 36 de luni, oricare ar fi acestea, în decursul serviciului militar;
  PENSIA MILITARA MEDIE IN UNELE STATE MEMBRE NATO
  Pensionarul militar român are o pensie medie de 650 de euro, cea mai mică dintre pensiile de serviciu din România. În Ungaria, Cehia şi Polonia, pensia militară medie este dublă – 1200 de euro. Pentru toate celelalte ţări din NATO, pensia medie este 3.200 de euro, iar în SUA de 5.632 USD/lună
  Un singur lucru există în lume care nu poate fi cumpărat: Viața. Aceasta este recunoștința socială pe care statul o acordă militarilor care își sacrifică viața, conform Jurământului militar depus, pentru binele comun. Așa arată un stat slăbit de evaziune și corupție, o țară distrusă de către cei care fac politică de 32 de ani.

 37. Mărim bugetul apărării la 2%, cumpărăm echipamente de miliarde dar cine le va manevra?
  Distrugem sistemul de apărare și vom plăti mercenari să ne apere?
  Exemplul rușilor fugiți din țară este concludent!

 38. Potrivit Teoriei Generale a Dreptului, nu a unor părerologi, legile care deroga de le legea cadru a sistemului public de pensii sunt legi speciale și se bucură de regimul juridic al legilor speciale în concurență cu legile generale.
  Legea 223/2015 este o lege specială, derogatorie de la L 263/2010, aplcabilă numai cadrelor militare, politiștilor și functionarilor public din penitenciare.
  Deciziile CCR le asimilează regimului juridic al pensiilor speciale.
  Orice altă abordare teoretică nu urmăreste decât ferirea pensiilor militare de reforma care ar elimina actualele inechități între generațiile de pensionari militari.

 39. Eu nu am o problemă ca justiția, armata, poliția să primească salarii mai mari decât noi profesorii, deși toți au trecut prin mâna noastră. Nu am o problemă ca unii dintre ei, care au lucrat în condiții de risc să iasă mai repede la pensie , de exemplu la 55 de ani. Problema mea este modul de calculare a pensiilor, pe baza ultimului salariu sau media ultimelor 6 luni. Nouă ni se dă pensia ca medie a salariilor din toți anii de profesie, adică și salariul mic din primii ani și cel din ultimii ani, care nici el nu este extraordinar. Asta cred eu că reprezintă o discriminare și o injustiție pe față!

 40. Am onoarea să vă salut !
  Pentru toți fabricanții de știri false și nu numai …
  IATĂ ADEVĂRUL DESPRE PENSIILE MILITARE
  Exista o “grupare” care dorește să salveze existenta pensiilor magistraților și atunci le asociază pe acestea cu pensiile militare în speranța că la pachet lucrurile se vor rezolva mai ușor.
  Lucrurile insă stau astfel:
  Din soldele lunare brute ale militarilor 𝘀𝗲 𝗿𝗲ț𝗶𝗻 ș𝗶 𝘀𝗲 𝘃𝗶𝗿𝗲𝗮𝘇ă 𝗹𝗮 𝗯𝘂𝗴𝗲𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗮𝘁 𝗲𝘅𝗮𝗰𝘁 𝗮𝗰𝗲𝗹𝗲𝗮ș𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂ţ𝗶𝗶 𝗰𝗮 î𝗻 𝗰𝗮𝘇𝘂𝗹 𝗼𝗿𝗶𝗰ă𝗿𝘂𝗶 𝗮𝗹𝘁 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗿𝗶𝗮𝘁 𝗱𝗶𝗻 ț𝗮𝗿𝗮 𝗻𝗼𝗮𝘀𝘁𝗿ă. Nu din 2017 sau din 2018 așa cum în mod eronat declară diverse persoane publice, ci cu mult înainte. Militarilor li s-a reținut contribuţia pentru pensia suplimentară exact de la aceeași dată de la care s-a reținut și angajaților civili, respectiv 1 ianuarie 1967. Actul normativ care a instituit această reținere este Decretul nr. 141/1967 privind pensiile militare de stat și pensia suplimentară. Astfel, art. 58 din acest decret stipula “𝐂𝐮 î𝐧𝐜𝐞𝐩𝐞𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟏 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟔𝟕 𝐬𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐢𝐞, î𝐧 𝐚𝐟𝐚𝐫a 𝐩𝐞𝐧𝐬𝐢𝐞𝐢 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭, 𝐩𝐞𝐧𝐬𝐢𝐚 𝐬𝐮𝐩𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫ă, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐞 𝐛𝐚𝐳𝐞𝐚𝐳ă 𝐩𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥 𝐦𝐮𝐭𝐮𝐚𝐥𝐢𝐭ăț𝐢𝐢 î𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐢”, iar la art. 59 că “𝐅𝐨𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐧𝐞𝐜𝐞𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐬𝐢𝐞𝐢 𝐬𝐮𝐩𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞𝐚𝐳ă 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮ţ𝐢𝐚 𝐭𝐮𝐭𝐮𝐫𝐨𝐫 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐞𝐧𝐭𝐞.” Exact ca în cazul civililor, contribuţia a fost tot 2%, se vărsa într-un cont la “Banca Naţională a Republicii Socialiste România”, care plătea pentru banii depuși tot o dobândă anuală de 1,5%.
  La 1 iulie 1977, Decretul nr. 141/1967 a fost abrogat de Decretul nr. 214/1977 privind pensiile militare de stat. Contribuţia militarilor a continuat să fie reținută întrucât art. 60 din acest decret prevedea că “𝐏𝐞𝐧𝐬𝐢𝐚 𝐬𝐮𝐩𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫ă 𝐬𝐞 𝐛𝐚𝐳𝐞𝐚𝐳ă 𝐩𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥 𝐦𝐮𝐭𝐮𝐚𝐥𝐢𝐭ăț𝐢𝐢 î𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐞𝐧𝐭𝐞, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐢𝐞, î𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐬𝐜𝐨𝐩, 𝐜𝐮 𝟐 𝐥𝐚 𝐬𝐮𝐭ă 𝐝𝐢𝐧 𝐫𝐞𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮ț𝐢𝐚 𝐥𝐨𝐫 𝐭𝐚𝐫𝐢𝐟𝐚𝐫ă 𝐥𝐮𝐧𝐚𝐫ă.”
  Decretul nr. 214/1977 a fost abrogat de Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat. În această lege, contribuția individuală a militarilor a fost reglementată la art. 78. Astfel, la art. 78 alin (2) se stipula că “𝔻𝕖 𝕝𝕒 𝕕𝕒𝕥𝕒 𝕚𝕟𝕥𝕣ă𝕣𝕚𝕚 î𝕟 𝕧𝕚𝕘𝕠𝕒𝕣𝕖 𝕒 𝕡𝕣𝕖𝕫𝕖𝕟𝕥𝕖𝕚 𝕝𝕖𝕘𝕚, 𝕔𝕠𝕟𝕥𝕣𝕚𝕓𝕦ţ𝕚𝕒 𝕡𝕖𝕟𝕥𝕣𝕦 𝕡𝕖𝕟𝕤𝕚𝕒 𝕤𝕦𝕡𝕝𝕚𝕞𝕖𝕟𝕥𝕒𝕣ă 𝕧𝕒 𝕕𝕖𝕧𝕖𝕟𝕚 𝕔𝕠𝕟𝕥𝕣𝕚𝕓𝕦ţ𝕚𝕖 𝕚𝕟𝕕𝕚𝕧𝕚𝕕𝕦𝕒𝕝ă 𝕝𝕒 𝕓𝕦𝕘𝕖𝕥𝕦𝕝 𝕕𝕖 𝕤𝕥𝕒𝕥.”, iar la alin (3) “ℂ𝕠𝕥𝕒 𝕕𝕖 𝕔𝕠𝕟𝕥𝕣𝕚𝕓𝕦ţ𝕚𝕖 𝕚𝕟𝕕𝕚𝕧𝕚𝕕𝕦𝕒𝕝ă 𝕖𝕤𝕥𝕖 𝕕𝕖 𝟝%. 𝔹𝕒𝕫𝕒 𝕝𝕦𝕟𝕒𝕣ă 𝕕𝕖 𝕔𝕒𝕝𝕔𝕦𝕝 𝕡𝕖𝕟𝕥𝕣𝕦 𝕔𝕒𝕣𝕖 𝕤𝕖 𝕧𝕒 𝕕𝕖𝕥𝕖𝕣𝕞𝕚𝕟𝕒 𝕔𝕠𝕟𝕥𝕣𝕚𝕓𝕦ţ𝕚𝕒 𝕚𝕟𝕕𝕚𝕧𝕚𝕕𝕦𝕒𝕝ă 𝕠 𝕣𝕖𝕡𝕣𝕖𝕫𝕚𝕟𝕥ă 𝕤𝕠𝕝𝕕𝕒 𝕝𝕦𝕟𝕒𝕣ă 𝕓𝕣𝕦𝕥ă”
  La 1 ianuarie 2011, Legea nr. 164/2001 a fost abrogată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în care au fost incluși și militarii. Astfel, în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2015, conform art. 6 alin (1) pct. I lit. c) au fost asigurați 𝗼𝗯𝗹𝗶𝗴𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝘂 în sistemul public de pensii
  “cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.” Prin urmare, inclusiv militarilor le-au fost reținute și virate contribuțiile în această perioadă în baza aceluiași articol ca și în cazul celorlalți contribuabili, respectiv art. 27.
  La 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Contribuțiile pe care le plătesc militarii inclusiv în acest moment sunt reglementate de art. 31 alin (1) care prevede “𝗖𝗼𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂ţ𝗶𝗲 𝗶𝗻𝗱𝗶𝘃𝗶𝗱𝘂𝗮𝗹ă 𝗹𝗮 𝗯𝘂𝗴𝗲𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗮𝘁 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗲𝗴𝗮𝗹ă 𝗰𝘂 𝗰𝗼𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂ţ𝗶𝗲 𝗶𝗻𝗱𝗶𝘃𝗶𝗱𝘂𝗮𝗹ă 𝗱𝗲 𝗮𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿ă𝗿𝗶 𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝗹𝗲. Baza lunară de calcul al contribuţiei individuale o reprezintă solda lunară brută/salariul lunar brut.”
  Prin urmare, 𝗺𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝗿𝗶𝗶 𝗮𝘂 𝗽𝗹ă𝘁𝗶𝘁 ș𝗶 𝗽𝗹ă𝘁𝗲𝘀𝗰 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂ț𝗶𝗶, singura diferență este că începând cu 1 ianuarie 2016 acestea se virează direct la bugetul de stat și nu la bugetul asigurărilor sociale. Tot la fel au fost virate și în perioada 1 aprilie 2001 – 31 decembrie 2010.
  În momentul de față militarii contribuie la fondul de pensii cu 25% din soldă. Aplicând principiul contributivității militarilor o să le crească pensiile(sic !), de aceea guvernanții nu vor să aplice acest principiu.
  Sursa : S.C.M.D.

  Cu stimă și respect
  Maior(rez.)
  Dan Muscalagiu

 41. Am onoarea să vă salut !

  Dar când militarii(cadrele mapn, pompierii, jandarmii, polițiștii etc. ) ajută populația la cutremure, inundații, înzăpeziri sau alte catastrofe și calamități naturale (cu toate că nu astea le sunt îndatoririle de serviciu) și populația stă cu mâinile în sân sau prin cârciumi, fără să-i pese, asta nu mai este DISCRIMINARE.
  Sau când militarii sunt la muncă 24/24 ore, 7/7zile, cu sărbători legale, sâmbete și duminici pierdute la serviciu sau concedii de odihnă anulate/întrerupte, nu mai vorbesc de vizite în altă localitate la părinți, bunici sau prieteni – pentru care au nevoie de aprobări peste aprobări ca să nu depășească procentul de alarmare (treimea) – sau când dormi cu telefonul la ureche în altă cameră ca să nu-ți trezești familia (dacă ai șansa să o ai lângă tine), asta DACĂ NU E DISCRIMINARE A MILITARILOR ESTE SCLAVIE !…
  …A STATULUI ȘI A VOASTRĂ A CELOR CARE ÎI BLAMAȚI ȘI ÎI DEZONORAȚI!

  Cu stimă și respect
  Maior(rez.)
  Dan Muscalagiu

  1. Din 45 nu a mai fost război deci militarii nu au avut obiect de activitate. Dacă mai ies la calamități măcar nu-și ies din mână. Nu vă supărați, mergeți 20 ani la muncă inexistentă și aveți pretenții de parcă v-ați război toată viața activă. Mai sus cineva a dat exemplele pensiilor din țările europene și când a ajuns la România a trecut la valoare nu la procente și asta pentru că pensia militarilor români este mai mare decât veniturile din timpul activității. Dacă plătiți fond de pensii nu văd de ce vă agitați, primiți pensia în funcție de contributivitate și gata bâlciul. Apropo eu am 37 ani vechime, cu studii superioare și am pensia de 1200 lei că am fost plătită în acord în funcție de încasările valutare. Nu am avut concedii decât în extrasezon,nu am avut duminici, nu am avut sărbători alături de familie 17 ani de zile, noaptea venea șoferul și plecam la transfer la aeroport după o tură de 16 ore,nu beneficiez de nici un leu în plus față de contributivitate.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută