De ce au luat polițiștii salariul mai mic decât luna precedentă

Toți polițiștii au așteptat cu mult interes ziua de salariu  de dinaintea Sărbătorilor Pascale pentru a vedea pe de o parte, dacă se concretizează ceva din promisiunile pe care le-au tot auzit urmare a protestelor, iar pe de altă parte pentru cheltuielile pe care le avem de făcut fiecare pentru această perioadă.
Iar dacă în privința creșterilor s-au convins din nou că au fost promisiuni în vânt, mulți nu se așteptau să primească salariul mai mic decât luna precedentă, în condițiile în care au muncit mai mult. Astfel, salariul din martie față de cel din februarie a fost mai mic în medie cu 80-250 lei.

 Este bine că de la o lună la alta , polițiștii încep să se preocupe tot mai mult pentru cunoașterea elementelor salariale de care aceștia beneficiază, dar și a mecanismului de salarizare folosit la nivelul MAI. Astfel, sunt 3 componente salariale variabile care au suferit modificări și care au determinat diminuarea salariului din luna martie: norma de hrana, sporul pentru orele de noapte și majorarea salariala pentru sâmbete, duminici și sărbători legale.

În cazul normei de hrană, toată lumea știe că se acordă pentru luna în curs, luna aprilie fiind mai scurtă cu o zi față de luna martie, ceea ce a determinat din start un minus de 32 lei. Pentru celelalte două componente salariale  însă, vom explica polițiștilor cum a ajuns ridicolul să guverneze în MAI. Deși polițiștii au lucrat cel puțin același număr de ore în timpul zilelor de repaus și de sărbătoare legală, dar și pe timpul nopții ca în luna precedentă, aceștia au constatat cu stupoare că au primit bani mai puțini pentru aceste două sporuri.

Aici vine și întrebarea: unde e acel principiu al salarizării, la muncă egală, remunerație egală? În cazul polițiștilor, acest principiu se aplică invers proporțional și anume “la munca egală sau mai multa,  remunerație mai mică !”. Sunt inacceptabile aceste “formule enigmatice” folosite la calcularea sporurilor pe baza de pontaj de către “prealuminații” din MAI, care nu fac decât să amplifice nemulțumirea polițiștilor și să-i descurajeze sa lucreze.

Iar pentru a înțelege formula rudimentară  de calcul pe care o folosesc venim cu un exemplu. Pentru luna februarie norma lunară întreagă de muncă a fost de 160 ore (20 zile lucrătoare x 8 ore), în timp ce pentru luna martie aceasta a fost de 184 ore (23 zile lucrătoare x 8 ore). Cei de la financiar împart salariul funcției de bază la numărul de ore, respectiv la 160 pentru februarie și  184 pentru martie, și pe urmă aplică procentul de 25 % pentru sporul de noapte și 75% pentru majorarea de sâmbete, duminici și sărbători legale. Nu ne rămâne decât sa ne “rugăm” ca luna să aibă cât mai puține zile lucrătoare pentru ca suma pentru aceste ore să fie cât mai mare.

 

Într-unul din materiale noastre anterioare vă prezentam riscurile și consecințele provocate de munca pe timp de noapte. Pentru “fabuloasa” sumă de  120-150 lei  pentru acest spor, echivalentul a 50-60 ore de noapte, această sumă este mai importantă decât sănătatea voastră? Concluziile le trageți voi ! Organizația noastră va susține ferm la negocierile privind legea salarizării  ca aceste elemente sa nu mai fie variabile, ci să fie o sumă fixă, pentru că în aceeași măsură, munca de noapte îl afectează și pe un agent de poliție, dar și pe un comisar șef de poliție.

Viitorul ne aparține !

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: De ce au luat polițiștii salariul mai mic decât luna precedentă

Distribuie

12 răspunsuri

  1. Europolul este singurul sindicat care se zbate pentru drepturile politistilor, restul fac numai ,, gargara”…..

  2. Am ajuns de rasul lumii…..facem degeaba proteste si platim lideri de sindicate…..rad si maturatorii stradali de noi !

  3. Da, mi.e mi.a crescut salariul de baza dar am luat mai putin. Foarte ciudat. Cat priveste acea marire de 5% nu ne ajuta cu nimic. Cred ca o sa luam mai mult cu 50 de lei la salar. In timp ce la alte categorii de bugetari, salariile au crescut simtitor. La noi… Nu s.a zbatut nimeni pentru a ne avantaja si pe noi cu ceva. Cei ce ne conduc fac economii ca la.sfarsit de an sa primeasca premii pentru economii. Fiecare cu placinta lui.

  4. trebuie sa cerem ca orele de noapte sa fie platite mai bine. 100 si ceva de lei e ridicol comparativ cu efectele negative asupra sanatatii noastre. sper ca protestele sa continue pana vom obtine o salarizare decenta.

  5. Normal ar fi sa avem un tarif orar, atunci la nr. de ore lucrate mai mult decât în luna precedenta nu am lua mai putin !

  6. Am luat cu aproximativ 200 lei mai puțin si eu. Si ma asteptăm asteptam sa iau de fapt cu vreo 100 lei mai mult…muncisem mai mult. Suntem luati de prosti. E mai clar ca niciodată. Lipsa de reactie si unitate se datoreaza si nepotismului care a ajuns la cote de nedescris.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută