De ce sunt încălcate drepturile polițiștilor, cine se face vinovat de aceste nereguli și cum se remediază acestea, sunt întrebări la care polițiștii, de cele mai multe ori nu au un răspuns. De aceea organizațiile sindicale, în afara cazurilor punctuale când sunt sesizate de membrii lor, au obligația de diligențe, respectiv de a sesiza instituția, ori de câte ori constată încălcarea legii, chiar dacă are sau nu are membri la nivelul acelei structuri.
Același lucru s-a întâmplat și la Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, unde organizația noastră a constatat că pontajul polițiștilor de frontieră nu corespundea cu realitatea din teren, era întocmit necorepunzător, prin prejudiciarea directă a colegilor noștri care erau furați cu câte o oră la fiecare tură.
Evident că am efectuat mai multe demersuri și sesizări, atât la nivelul conducerii ITPF Oradea, cât și la nivelul IGPF, prin care am reclamat acest abuz la care erau supuși polițiștii de frontieră de la ture serviciu. Astfel de la 01.07.2019, după ce reprezentanții IGPF au contrazis conducerea ITPF Oradea, cu privire la modul abuziv de interpretare a normelor legale incidente de către juriști, polițiștii de frontieră au fost pontați cu o oră în plus la fiecare tură.
Starea de fapt era reprezentată de faptul că polițiștii de frontieră erau prezenți la ora 20:00 la intrarea în serviciu, iar perioada de instructaj și celelalte operațiuni de pregătire nu erau considerate „timp de lucru” de către juriștii ITPF Oradea. Această anomalie era acceptată de conducere, care și-a însușit punctul de vedere al juriștilor conform cărora nicio activitate care nu este individualizată distinct în fișa postului, nu poate fi considerată „timp de muncă” și implicit nu trebuie pontată.
Ciudat este faptul că dacă totuși un polițist nu s-ar fi prezentat la ședința de instruire, adică atunci când juriștii suțineau că nu se află în „timpul de lucru”, erau cercetați disciplinar pentru întârziere sau absență de la programul de lucru. Și iată cum, ajung polițiștii din funcțiile de execuție cobai pentru interpretările, care mai de care mai exotice ale juriștilor.
De ce am spus ”demersuri exclusive”, pentru că din cauza impasibilității celorlalte organizații sindicale ai căror lideri teritoriali dețin funcții de conducere la nivelul instituției, un eventual demers al acestora, ar fi stricat bunul mers al „scaunului„ pe care îl dețin.
Ei bine, tocmai cel care a dat ”avizul de legalitate” la această inechitate, unde ani la rând polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Oradea ”au beneficiat” de acest handicap și au fost pontați mai puțin cu o oră, numitul Mendre Marius Bogdan, juristul unității, a dat în judecată Sindicatul EUROPOL pentru acest demers și a solicitat instanței să ne oblige la ”plata sumei de 100.000 lei, cu titlu de daune morale, la interdicția de a mai face afirmații de natură să îi încalce drepturile la onorare, reputație, demnitate și probitate morală și profesională, inclusiv în mediul online, la a-i aduce în mod public scuze cu privire la unele afirmații de natură să îi încalce drepturile nepatrimoniale, precum și la plata cheltuielilor de judecată”
Împrejurările de fapt care au condus la formularea cererii de chemare în judecată au fost că în data de 14.05.2019, pe pagina de facebook a organizației noastre, am publicat un articol de pe website-ul sindicatului, având titlul “Polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Oradea pontati cu o oră în plus”, care l-a iritat teribil pe jurist și l-a rănit în ogoliu.
Articolul nu făcea nicio referire la persoana reclamantului, Mendre Marius Bogdan, numele acestuia nici măcar nu a fost menționat în cuprinsul acestuia, ci doar am vorbit despre o pregătire deficitară a juristului ITPF Oradea (oricine ar fi fost acesta), în condițiile în care interpretarea pe care acesta a dat-o prevederilor legale incidente programului de lucru al polițiștilor nu a fost în spiritul legii și a fost contrazisă chiar de către reprezentanții IGPF. Organizația noastră a emis judecăți de valoare, bazate pe afirmații factuale care aveau, evident, o bază reală și justificată, astfel cum am arătat mai sus.
Deși juristul a încercat să înduplece instanța de judecată, folosind apărări ridicole, cum ar fi: “mai mulți colegi din cadrul inspectoratului și structurilor subordonate m-au sesizat cu privire la postarea în cauza, atât verbal, cât și prin rețele de socializare tip whatsapp, atitudinea fiind una de dispreț”, respectiv ”această atitudine a organizației a provocat subsemnatului neliniște, nervozitate, tensiuni, aspecte transpuse și în mediul familial”.
Mai mult, într-o vădită complicitate cu inspectorul șef, adică tocmai cu cel care avea obligația respectării drepturilor polițiștilor de frontieră, a prezentat o caracterizare emisă de către ITPF Oradea, din care ni se povestește că are o experiență de 10 ani în calitate de consilier juridic, că nu a fost sancționat disciplinar până în prezent, că este absolvent emerit de studii superioare și nu numai, dar și că are rezultate profesionale deosebite. Evident că aceste motive nu aveau cum să stea în picioare ca fundamente pentru a justifica pretenția sumei de 100.000 lei, cu titlu de daune morale din partea organizației noastre.
Dacă simptomele de ”neliniște” și ”nervozitate” vor continua pentru acesta, noi nu putem decât să-i recomandăm să consulte structura de specialitate din cadrul instituției care se ocupă de consilierea psihologică. Spunem aceasta pentru că la modul în care își justifică demersul, ne punem mari semne de întrebare cu privire la starea lui psiho-emoțională.
Mai mult de atât, acesta s-a folosit în mod abuziv, nejustificat și neautorizat în ”justificarea” acțiunii sale în instanță în nume propriu, de toată corespondența pe care organizația noastră a avut-o cu instituția, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, însă pentru aceste fapte, am sesizat corpul de control al instituției, în fața căruia va trebui să ofere explicații.
În data de 31.01.2020, instanța de fond din cadrul Judecătoriei Oradea a respins ca fiind neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de Mendre Marius Bogdan, în contradictoriu cu organizația noastră. Acțiunea formulată de juristul instituției a fost lipsita de fundament legitim și a exprimat clar dorința acestuia de îmbogățire fără justă cauză. Comunicatul nostru s-a încadrat în limitele libertății de exprimare prevăzute de legislația naționala și internațională, iar sancționarea noastră prin plata unor daune morale ar fi constituit o ingerință în exercitarea acestui drept, nefiind o măsură proporțională cu scopul legitim urmărit.
Indiferent cât de lezați moral și neliniștiți se vor simți cei care încalcă drepturile polițiștilor, noi le transmitem că reprezentanții Sindicatului EUROPOL nu se vor lăsa intimidați de asemenea demersuri. Vom continua să sesizăm abuzuri și încălcări ale legii, și vom continua să luptăm pentru apărarea drepturilor și intereselor membrilor de sindicat.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol