Astăzi, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului și a constatat că Legea pentru completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat este neconstituțională, în ansamblul său, asta după ce Senatul a adoptat, la începutul lunii noiembrie 2024, proiectul de lege privind pensiile militare de stat. După adoptare, legea a fost, însă, atacată la Curtea Constituţională de către Avocatul Poporului, în decembrie.
CCR a motivat că reglementarea a două sisteme de echilibrare a pensiilor militare, cu regimuri juridice diferite, în funcție de data intrării în vigoare a legii criticate, încalcă prevederile art.16 alin. 1 din Constituție.
Curtea a fost sesizată de Avocatul Poporului pe motiv că Guvernul ar fi imposibilitatea aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea surselor de finanţare. Potrivit Avocatului Poporului, îndeplinirea formală de către iniţiator a obligaţiei de a solicita fişa financiară, fără a aştepta împlinirea termenului de 45 de zile care să permită Guvernului să întocmească fişa financiară, echivalează cu nerespectarea art. 138 alin. 5 din Constituţie.
Impactul lunar generat de o eventuală actualizare a soldei de grad se ridica la 130 milioane lei, iar cel generat de actualizarea soldei de funcţie la aproximativ 240 milioane lei, ceea ce ar fi dus la un impact bugetar lunar total de aproximativ 370 milioane lei.
Această situație privind actualizarea pensiilor militare în raport cu salariu de grad, care trebuia de fapt să fie o normalitate, s-a transformat într-o degringoladă, ca urmare a unei legi făcută pe genunchi în prag de alegeri pentru a arunca cu praf în ochi pensionarilor militari. Nemulțumirea zecilor de mii de pensionari militari se va manifesta prin acțiuni de protest in perioada ce urmează, Parlamentul trebuind să repare actul normativ declarat neconstituțional.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL