Curtea Constituțională lovește în MAI

Nu este prima dată când modificările aduse Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului sunt declarate neconstituționale ca urmare a faptului că ”specialiștii” din cadrul Ministerului Afacerilor Interne lucrează pe genunchi cu drepturile polițiștilor. Pe lângă faptul că prin OUG nr. 53/2018 s-a creat cea mai mare discriminare pentru agenții de poliție care au promovat în corpul ofițerilor, prin neacordarea unitară a gradului în funcție de vechimea în serviciu, pentru că nu s-a dorit introducerea unei simple norme tranzitorii în actul normativ incident, o nouă gafă a MAI este sancționată de CCR.

Sindicatul EUROPOL a susținut încă de atunci ipoteza acordării gradului profesional în funcție de vechimea în serviciu pentru toate categoriile de absolvenți ai Academiei de Poliție, doar că atunci când o instituție e condusă prin împuterniciți sau desemnați, nu se pot vedea în mod corect și transparent lucrurile. (VEZI AICI COMUNICATUL EUROPOL)

La aproape trei ani de la această neregulă, Curtea Constituțională a dat azi  o palmă zdravană Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, iar cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională soluția legislativă a art. 21 alin. 5 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul Polițistului, care exclude absolvenții cu diplomă de licență ai unui program de studii de ordine și siguranță publică, respectiv drept, organizat la forma de învățământ cu frecvență în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” a Ministerului Afacerilor Interne de la posibilitatea valorificării vechimii în structurile Ministerului Afacerilor Interne în vederea stabilirii gradului profesional acordat după absolvire.

Dispozițiile art.21 alin. 5  din Legea nr. 360/2002 prevăd următoarele:

Polițistului care intră în corpul ofițerilor de poliție în condițiile art.9 alin. 2 și absolventului cu diplomă de licență al unui program de studii organizat la forma de învățământ cu frecvență redusă în cadrul Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza a Ministerului Afacerilor Interne i se acordă gradul profesional în funcție de vechimea în structurile Ministerului Afacerilor Interne, astfel:

a) sub 5 ani – subinspector de poliție;

b) între 5 și 10 ani – inspector de poliție;

c) peste 10 ani – inspector principal de poliție.

Astfel, Decizia Curții Constituționale a României este definitivă şi general obligatorie, iar Ministerul Afacerilor Interne va fi obligat să modifice Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, astfel încât și absolvenților Academiei de Poliție, forma de învățământ cu frecvență, care au vechime în structurile MAI, să li acorde gradul profesional în funcție de vechimea în serviciu.

Există riscul pentru studenții din ultimul an, la forma frecevență redusă, care momentan pot primi gradul profesional  în funcție de vechimea în serviciu, să nu mai beneficieze de acest lucru, dacă până la data acordării acestuia, MAI nu va modifica în mod urgent art. 21, alin. 5 din Statutul polițistului. Vom solicita de îndată MAI urgentarea acestor modificări pentru a nu fi în situația ridicolă de a ne întoarce la situația de dinainte de luna iulie  2018.

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Curtea Constituțională lovește în MAI

Distribuie

10 răspunsuri

 1. Cati sunt care au vechime in MAI si au facut Academia la zi?
  Aproximativ multimea vida….deci o decizie care provoaca un mare nimic.
  Mai bine ati face sesizari cu privire la eliminarea diferentelor la mutarea politistilor, sa nu mai fie „la cerere” si „in interes de serviciu” ca stim cu totii cum se fac mutarile pentru unii si cum se fac pentru altii….
  Sa poata beneficia toti de compensatia de chirie sau naveta.

 2. Dragi sindicalisti, ar fi frumos din partea voastra sa cereti MAI urgentarea modificarii acestui articol! Nu m ar mira totusi ca toate se vor rezolva cu viteza melcului

 3. Intreb si eu, ca poate va sesizati: de ce perioada in care unii agenti au fost p.f.a.b.c. nu este luata in calcul la vechimea in MAI? Tocmai ce s-au primit diplomele care atestau acordarea „Semnului onorific in Serviciul Patriei”. Daca imi calculau si acei ani de p.f.a.b.c. l-as fi primit pe urmatorul!
  Ca p.f.a.b.c. am lucrat la APACA? Nu executam misiuni si aveam armament in dotare?
  Intreb si eu… ca poate ii pasa cuiva!

 4. PROPUNERE,CEI CU STUDII SUPERIOARE,DREPT,ST.ECONOMICE,INGINERI.DUPA O VECHIME IN SISTEM SA FIE AVANSATI LA GR.DE OFITER IN FUNCTIE DE VARSTA,NUMAI ASA SE VA INDREPTA LUCRURILE.

 5. Si daca nu are Academia de Politie un agent care a intrat in corpul ofițerilor cu facultatea de drept, avain vechime 6 ani in sistem ce grad i se va acorda?

 6. Legea creeaza tot felul de diferente si limitari corect ar fi sa se tina cont de orice vechime la acordarea gradului de ofiter spre exemplu la reincadrare nu se tine cont de vechimea in serviciu doar de vechimea in specialitatea studiilor art.21 alin.6 cu toate ca am fost politist agent 12 ani la reincadrare primesc doar grad de subinspector daca doresc sa fiu ofiter care este diferenta intre un coleg care este in activitate si unul in rezerva oare nu am facut aceeasi munca de ce la unul se tine cont de vechimea in serviciu iar la celalalt nu?

 7. Mi-ar placea sa cred ca se stie că s-a modificat de curand
  H.G. 294/2007 priv Statului Academiei de poliție AIC si ca daca se vor efectua demersuri urgente de catre sindicate catre MAI ptr modificarea Legii 360/2002 priv. Statutul polițistului, agentii de poliție vor putea trece in corpul ofițerilor de poliție după ce vor fi admiși și vor urma cursurile masterului profesional!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.