Cum vrea MAI să fure banii părinților polițiști

Deși au trecut mai bine de 3 săptămâni de când copiii au început cursurile, iar sute de unități de învățământ, fie sunt închise, fie își desfășoară programul online sau redus, timp în care polițiștii, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 147/2020, nu pot beneficia de zile libere. Ministerul Afacerilor Interne a tăcut mâlc în toată această perioadă, nu a venit cu vreun sprijin sau lămurire pentru inspectoratele generale aflate în subordine, ba mai mult, în cadrul unei videoconferințe ce a avut loc săptămâna trecută a transmis șefilor structurilor de resurse umane și financiare să interpreteze în defavoarea polițiștilor prevederile actului normativ.

Din dispozițiile alin 1, art. 4 din  OUG nr. 147/2020, angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere prevăzute la art. 1, care coroborate cu dispozițiile alin. 3 ale aceluiași articol, în cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la alin. (1), doar unul dintre aceștia are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută la art. 1 alin. (1), rezultă în mod clar și fără echivoc faptul că atunci când un părinte e polițist, iar celălalt e tot polițist sau cadru medical, doar unul dintre ei poate depune raport pentru acordarea acestei majorări.

Ministerul Afacerilor Interne vine cu o interpretare care încalcă orice regulă a semanticii, concluzionând în baza prevederilor actului normativ enunțat mai sus, că dacă unul dintre părinți lucrează în mediul privat sau în alt domeniu decât cel sanitar sau militar, chiar dacă va face dovada că nu a beneficiat de zile libere, părintele polițist nu va putea primi  această majorare de 75%,  polițiștii fiind în situația conform căreia  nu vor avea în grija cui să-și  lase copiii și nici nu vor avea posibilitatea angajării unei bone întrucât prețul acestor servicii  încep de la 1500 lei și depășesc uneori 3000 lei.

Mai mult, atât MAI, cât și Guvernul României, prin astfel de interpretări aduse în defavoarea polițiștilor, nu încearcă decât să destabilizeze economia și mediul privat, în condițiile în care acesta  e vulnerabil și șubrezit de pandemia de coronavirus, iar prin acordarea liberelor angajaților din acest mediu, fie se creează un blocaj, fie acei angajați riscă să își piardă locul de muncă.

Aceste măsuri disperate pentru a se face economie la bugetul de stat, nu reprezintă decât o palmă dată atât polițiștilor și cadrelor medicale, cât și angajaților și angajatorilor din mediu privat. Solicităm Ministerului Afacerilor Interne să vină de îndată cu precizări clare, documentate și asumate pentru că polițiștii și copiii acestora au nevoie de suport. Și să nu uităm de faptul că polițiștii și ceilalți angajați din sistemul de apărare, sunt singura categorie aflată în linia întâi pe toată perioada pandemiei, care au rămas cu promisiunea mincinoasă a ministrului Vela cu privire la primirea stimulentului de risc, stimulent care nu se acorda din bugetul de stat, ci din fonduri europene nerambursabile.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Cum vrea MAI să fure banii părinților polițiști

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută