Cum vor fi plătite orele suplimentare

Vineri, 13.04.2018, ora 11.00, va avea loc ședința Comisiei de dialog social, organizată la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Pe ordinea de zi a ședinței se află Proiectul Ordinului ministrului afacerilor interne privind condițiile de stabilire a majorării salariale pentru munca suplimentară prestată de personalul cu statut special, precum și activitățile deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut.

În cuprinsul Ordinului sunt menținute o serie de inechități și discriminări pe de o parte iar pe de altă parte, prevederi interpretabile, care nu sunt clare și care implicit pot genera abuzuri din partea șefilor. Echipa Sindicatului EUROPOL va promova propuneri de modificare și completare a ordinului, cu rugămintea ca fiecare dintre voi să parcurgă textul supus dezbaterii și să ne transmită observații. Este foarte important să tratăm orice lacună de reglementare încă de la nivelul proiectului pentru că ulterior, după intrarea în vigoare, va fi dificil de modificat.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

CITESTE AICI Proiect_de_ordin

CITESTE AICI Referat_de_aprobare

 

Sindicatul EUROPOL: Cum vor fi plătite orele suplimentare

Distribuie

17 răspunsuri

 1. Domnilor sindicaliști onești vă întreb pe dvs. DE CE nu întrebați la întâlnirile cu reprezentanții MAI dacă li se pare normal ca juriștii MAI să fie ocupați cu sute de procese in țară cu proprii polițiști, agenți care au devenit ofițeri și solicită instanțelor recunoașterea vechimii in specialitatea studiilor la acordarea gradului profesional? Dacă tot se modifică Statutul polițistului de ce nu se clarifică această problemă și discriminare? La penitenciare Atenție se acordă gradul profesional in funcție de vechimea in muncă ca agent la MAI de ce nu se poate? Se lasă problema nerezolvată cu mentinerea excepției agenților, care au vechime in specialitate studiilor superioare, fără a se defini clar ce înseamnă asta, când sau nu e recunoscută!… E o lipsă de respect față de proprii angajați, care își caută dreptatea in justiție! Vă rog răspuns! Mulțumesc!

  1. Ne puneti sa dam raspuns unor chestiuni cu care suntem de acord si pe care le-am promovat de fiecare data. Este evident ca vorbim despre lipsa de vointa pentru reglementarea acestor situatii. Astazi, in conditiile legii, se ia in calcul doar vechimea in specialitatea studiilor superioare absolvite. Este evident ca avand la baza aceasta prevedere, nu pot sa ia in considerare vechimea in MAI ca agent, sau vechimea in specialitate ca agent de politie daca pentru ocuparea acelui postul de agent nu au fost nevoie de studii superioare. Acest aspect trebuie reglementat printr-o modificare legislativa asupra Legii 360/2002 pe care ei o taraganeaza.
   P.S. Comentariul dvs nu face obiectul topicului referitor la orele suplimentare

 2. Așa cum au mai afirmat și alții acest ordin este o bătaie de joc și doar aruncă praf în ochi pentru mass media!
  În primul rând cum este remunerat lucrătorul care este la grupă pe un weekend, dar nu are nici o intervenție(aspect ce nu ține de voința lui), pentru că el, fiind la permanență nu poate petrece timpul liber cu familia într-o excursie, film la cinema, etc, fiind la dispoziția angajatorului la orice oră???
  În al doilea rând sunt sigur că șefii profesionali nu se vor înghesui să facă rapoarte la ordonatorii tertiari de credite privind imposibilitatea acordării orelor libere si se va ajunge la situația să te trimită șeful acasă dar tu să mai stai la muncă sa termini dosarele că apoi, când depășești termenele tot tu ca personal de execuție ești vinovat!
  O mare aberație acest ordin, până nu se recunoaște permanența ca timp de muncă sunt de părere că ar trebui să cam refuzăm aceste ore suplimentare, cu raport bineînțeles!

 3. Chiar, privind stabilirea cu exactitate a regimului permanentei, grupă cfl sau cum s-o mai numai facem ceva??? În toată legislația ce reglementează relațiile de muncă nu am găsit așa ceva, cel puțin ca la MAI, neremunerată! Sunt doar câteva ordine MAI, nepublicate, cu caracter administrativ, altceva nu am găsit… dacă mă puteți lămuri, aveți adresa mea de emali!

  1. Nu are importanta ce denumire are timpul de munca pe care il prestati penntru instituție. Fie ca se numeste, permanenta, frupa operativa, echipa de interventie etc., acest interval de timp reprezinta timp de munca, adica se ponteaza conrespunzator si intra in norma lunara de munca. Cu alte cuvinte, „permanenta” este platita cu 100%, la fel ca celelalte ore pe care le lucrati iar in acest sens avem prevederile art. 16 din OMAI 577/2008, trebuie doar sa ne dam interesul sa le cunoastem, pentru ca sunt drepturile noastre. „Orele efectuate in scopul asigurarii serviciului de permanenta se compenseaza prin acordarea de timp liber corespunzator, in zilele imediat urmatoare, iar cand nu este posibil, seful unitatii, pe baza unei planificari, acorda zilele de recuperare in urmatoarele 60 de zile lucratoare.” Acest text face referire la intreg intervalul in care se asigura serviciul de permanenta, nu doar la interventiile efective pe care le aveti in acest timp. Pentru orice alte lamuriri, va stam la dispozitie.

   1. Sa intelegem din cuprinsul proiectului de ordin ca timpul in care suntem consemnati la domiciliu in vederea interventiei la eventualele apeluri pe 112(ma refer la posturile de politie comunale), deci acest timp este considerat timp de lucru? Dar timpul din afara orelor de program in care se intervine efectiv la apelurile prin 112 ? Multumesc anticipat pentru lamuriri!

    1. Avem art 16 din omai 577/2008 care prevede clar faptul ca este compensat cu timp liber corespunzator. Daca ar fi altfel,s-ar preciza ca se compenseaza cu timp liber corespunzator numai intervalul de timp din cadrul serviciului de permanenta in care politistul a intervenit la apelurile de urgenta

 4. Iulia are mare dreptate în tot ceea ce a spus, cu toate că nu sunt de acord cu privitul în curtea vecinului, îmi amintesc de perioada 2005-2007, când evitam să spun ce salariu am, știind că este mult peste ceilalți bugetari și atrăgeau priviri răutăcioase, dar acea perioadă a trecut iar noi am rămas ultimii, dpdv al conducătorilor țărișoarei… în 2007 aveam un venit de 2500 iar acum, în 2018 de 3200 lei, avand in vedere inflația si vechimea acumulată, pot spune că puterea mea de cumpărare a scăzut față de acea perioadă …
  Asta e marea problemă că mereu ne-am mulțumit cu firimituri, când codul muncii spune că sporul sdsl este de 100%, noi ne multumim cu 75%, când la medici se plătește permanența de ani de zile noi multumim că ne-au platit-o 4 luni…
  Sindicatelor e timpul să faceți ceva, salariile noastre sunt calculate în bătaie de joc și singurele care ne ridică venitul sunt normele de hrana si echipament… in această lună, vor intra doar salarii pe 13 iar majoritatea nu depășesc 2000 lei, dacă mai rețineri(cotizații la sindicate sau telefoane) vor fi chiar sub 1900 lei… iar ministra minte cu nerușinare, sau poate e prost informată, pentru a-i acorda prezumția de nevinovăție!

 5. Buna ziua! Vad ca a trecut aproape o saptamana de la paste si nu aveti nicio reactie….In acest timp olguta ne toaca aproape zilnic in mass media….Daca ati avut timp sa va uitati aseara pe tvr, din nou a pronuntat niste minciuni monumentale la adresa noastra. A zis din nou ca avem salarii mari in comparatie cu alti bugetari, in conditiile in care noi suntem cu salarii minime pe economie…Asa cum probabil ati aflat sindicalistii din sanatate fac zilnic proteste spontane si pichetari atat in tara cat si in Bucuresti….Poate aveti cunostinte sau rude care lucreaza in sanatate sau educatie? Daca nu, va spun eu ca in invatamant au primit mariri salariale de la 400 de lei la net in sus, iar in sanatate au primit de la 900 lei net.(asist. med. fara garzi si noapte) in sus. Noi nu am primit niciodata o suma similara ci doar 30-50 sau 100 de lei… Poate ati vazut si preturile la alimente si comunicatul INS-ului ca este cea mai mare inflatie din 2013 incoace, iar preturile la alimente au explodat . In aceste conditii trebuiau sa ne mareasca norma de hrana de doua ori in ultimul an dar asa cum stiti aceasta a fost inghetata. In aceste conditii va intreb ce mai asteptam??????? Vreti sa procedam la fel ca anul trecut cand dupa mitingul din martie am ales sa protestam prin tacere ceea ce ne-a adus in situatia de astazi??????? Ultimi la coeficienti in legea salarizarii(asimilati unui lucrator necalificat), ultimii la mariri salariale(octombrie 2017) si cea mai mica marire salariala de anul trecut(10%), norma de hrana, echipare si chiriile inghetate nivel 2017, sporurile salariale inghetate nivel iulie 2017,pensiile taiate cu 30%…samd….Nu inteleg de ce nu continuam lupta sindicala, de ce nu le pichetam sediile, ministerul muncii, de interne…de ce nu chemati televiziunile sa le prezentati adevarata situatie salariala a angajatilor, cu probe , cu fluturasi pentru a demonta odata pentru totdeauna minciunile Olgutei si ale lui Carmen Dan.??????..Simpla postare a nemultumirilor pe propriile retele de socializare pe care doar noi angajatii le vedem si cu care ne confruntam,….. a trecut. Aratati opiniei publice situatia reala De ce nu ne organizati si de ce nu ne chemati sa strangem randurile? Am fost in strada de fiecare data cand am fost chemat si voi veni…. Ati vorbit cu oamenii din teren? Metaforic vorbind cutitul nu a ajuns la os,,………… a trecut prin os….Exista o nemultumire generalizata imensa si un puternic sentiment de discriminare…. Sa stiti ca nu va costa nimic sa faceti ceea ce v-am expus mai sus… Nu trebuie sa fim din nou 10.000 de oameni in strada….. Trebuie sa fim uniti si hotarati … indiferent daca in acest demers vom fi 50 – 100 sau 1000 de oameni..important este ca actiunile noastre sa fie de lunga durata…..Bineinteles, singura conditie in acest demers este ca si dumneavoastra sa va doriti acest lucru…..

 6. S-a terminat, au scos ochii cu in protest, de acum la anul, din care motiv ei stiu, că tot își bat joc de noi guvernanții în continuare……

  1. In primul rand era bine daca erati in strada la protest, nu in spatele televizorului. In al doilea rand, protestele le facem cu polițiști, ceea ce inseamna ca vointa trebuie sa vina din partea lor. Iar in al treilea rand, in afara de opinii si aprecieri cu privire la ce e bine si ce nu, sau comentarii de genul „faceti ceva”, poate ar fi bine ca fiecare sa se implice activ in activitatea sindicala.

 7. Admin, cu toate că așa prevede art. 16 din O MAI 577 ma îndoiesc că orele efectuate la permanență, grupă cfl sau sub alte denumiri vor fi pontate ca ore de muncă și remunerate cu 100% pentru că ministerul a refuzat să plătească 40% cat era sporul de grupă dar 100% să fim serioși!!!
  Cât despre cunoașterea drepturilor, mulțumesc pentru lectură dar le știu, problema e ce să fac când îmi sunt încălcate și aici trebuie sa intervină sindicatul….
  Până nu vine directivă de sus în jos cu interpretarea dvs. vă garantez că nu se va ponta timpul efectuat de acasă, la grupă, doar cel lucrat efectiv!
  Cu respect,

  1. In situatia incalcarii acestor prevederi pe care le-am indicat, aveti doua variante la dispozitie:
   1. Sa nu dati curs planificarii la „permanenta” care nu reprezinta program de lucru in situatia in care sustineti ca nu se ponteaza corespunzator.
   2. sa ne sesizati pe adresa sindicateuropol@gmail.com cu privire la situatia dvs si sa ne puneti la dispozitie înscrisuri pentru a documenta si sustine problema pe care o aveti.
   Din pacate, temerea de a lua pozitie fata de nerespectarea unor drepturi este cauza principala a abuzurilor existente. In timp ce noi cerem adoptarea unor prevederi, omitem sa profitam de cele pe care le avem la dispozitie, cum sunt cele continute in art. 16 din Omai 577/2008. Nu trebuie sa va indoiti pentru ca avem nenumarate situatii in care am intervenit si a disparut aceasta forma ilegala care este acceptata tacit, din pacate de politisti. Spunem asta deoarece, avand un caracter ilegal, nici nu ati putea fi cercetat disciplinar daca nu ati respecta acest grafic de „permanenta”.

 8. Știu că nu pot fi cercetat, am avut doua situatii recent in care am refuzat sa ma prezint, doar ca intervențiile au fost efectuate de un alt coleg de birou si șefii se mulțumesc se ma planifice de paște, crăciun etc si calificative si bineînțeles să vadă subalternii certîndu-se intre ei…
  Din acest motiv cred ca este necesar solicitarea MAI/IGPR un punct clar de vedere cu privire la acest mod de interpretare si pontare, zic si eu!

  1. Si atunci daca ei vad ca totusi gasesc in rândul vostru politisti care sunt dispusi sa accepte sa li se incalce drepturile, este normal ca se propaga aceasta forma abuziva. Ar fi bine sa intelegem ca la nivelul fiecarui IPJ se afla raspunsurile sau solutiile noastre, nu de „sus”. Pentru ca aplicarea legii si raspunderea o au tot sefii de ipj, indiferent de orice punct de vedere. Iar daca cineva apreciaza ca efectele art. 16 din Omai 577/2008 nu sunt cele pe care le-am prezentat, ar fi interesant sa ne spuna șefii cum interpreteaza textul. Una peste alta, abuzurile referitoare la programul de lucru sau formele de organizare se comit cu consimtamantul politistilor care se complac in situatie.

 9. Aveți dreptate dar totuși nu văd ce impediment ar fi sa solicite sindicatul, la nivel central, IGPR un punct de vedere cu privire la art. 16 din OMAI 577/2008 si interpretarea acestuia, deoarece la nivel local mi s-a prezentat un ordin mai cu s care prevede ca permanența de la domiciliu o execută doar cadrele cu functie de conducere, cele de execuție efectuând permanența doar de la locul de muncă, si nu este cazul, singura excepție fiind creată de o mai 78/2017 care cică nu mai are aplicabilitate!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *