Cum vor arăta pensiile militare în anul 2022

Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne a emis un comunicat cu privire la punerea în aplicare a O.U.G. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, astfel:

” Începând cu data de 01.01.2022, Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. procedează la punerea în aplicare a prevederilor legale prevăzute de O.U.G. nr. 125/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate și O.U.G. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, după cum urmează :

1. nivelul indemnizației sociale acordate în baza prevederilor art. 1 alin. (4) din O.U.G. nr. 6/2009 privind instituirea privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, cu modificările și completările ulterioare,  este de 1.000 lei.

2.  pensiile militare de stat ale căror cuantumuri brute aflate în plată la 31 decembrie 2021 sunt de până la 2.500 lei inclusiv se indexează cu 10%, din oficiu.

3. pensiile militare de stat ale căror cuantumuri brute aflate în plată la 31 decembrie 2021 sunt mai mari de 2.500 lei se indexează cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 01.01.2022 și comunicat de Institutul Național de Statistică, respectiv 2,6%.

Potrivit art. 74 alin (2) din Legea nr. 223/2015 operațiunea de indexare nu constituie o modificare a drepturilor de pensie militară de stat, sens în care nu se emit decizii.

4. Beneficiarii drepturilor de pensie militară de stat ale căror cuantumuri brute aflate în plată sunt până în suma de 4.000 lei* lunar sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Beneficiarilor drepturilor de pensie militară de stat ale căror cuantumuri brute aflate în plată sunt peste suma de 4.000 lei** li se va reține cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate care este de 10%.

Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din pensii, o reprezintă partea ce depășește suma lunară de 4.000 lei, pentru fiecare drept de pensie.

* În cazul în care cuantumul pensiei militare brute indexată în luna ianuarie 2022 este de până la 4000 lei, inclusiv, din venitul impozabil lunar se scade suma neimpozabila de 2000 lei și la cuantumul rezultat se aplică impozitul pe venit.

Pensia militară netă în plată este:

– cuantumul rezultat din scăderea din pensia brută a sumei aferente impozitului, în cazul pensiilor recalculate și celor stabilite până la data de 14.09.2017, inclusiv;

– cuantumul rezultat după aplicarea art. 60 alin. (2) și (3) din Legea nr. 223/2015 în raport de suma rezultată din scăderea din pensia brută a sumei aferente impozitului, în cazul pensiilor stabilite începând cu data de 15.09.2017, inclusiv.

** În cazul în care cuantumul pensiei militare brute indexată în luna ianuarie 2022 este mai mare de 4001 lei, inclusiv:

1. se calculează cuantumul aferent CASS în raport de pensia militară brută indexată;

2. din cuantumul pensiei militare brute indexate se scade cuantumul aferent CASS, din cuantumul astfel rezultat scăzându-se suma neimpozabilă de 2000 lei;

3. se aplică impozitul pe venit asupra cuantumului rezultat la punctul 2, rezultând cuantumul net al pensiei militare de stat.

Pensia militară netă în plată este:

– cuantumul calculat potrivit punctului 3, în cazul pensiilor recalculate și celor stabilite până la data de 14.09.2017, inclusiv;

– cuantumul rezultat după aplicarea art. 60 alin. (2) și (3) din Legea nr. 223/2015 în raport de suma calculată potrivit punctului 3, în cazul pensiilor stabilite începând cu data de 15.09.2017, inclusiv.

PRECIZĂM CĂ, TOATE OPERAȚIUNILE SE VOR EFECTUA DIN OFICIU, NEFIIND NECESARĂ DEPUNEREA VREUNEI CERERI.” – comunicat Casa de Pensii Sectorială a MAI

La începutul anului 2022 vom relua acțiunile de protest cu privire la aplicarea corectă a legii salarizării pentru polițiști, cât și pentru actualizarea pensiilor militare pentru rezerviști, ținând cont de refuzul coaliției aflate la guvernare de a elimina inechitățile .

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Cum vor arăta pensiile militare în anul 2022

Distribuie

19 răspunsuri

 1. Un comunicat scris de un mare specialist ,ca sa te duca intentionat in balarii.Spune daca esti barbat,pierde cineva ceva,se taie cuiva din venituri sau nu? Desigur ,nu vor sa spuna dar adevarul va iesi la iveala.Intentionat au facut ce au facut ori …chiar sunt prosti? Ambele sunt rele pentru noi ,din pacate.

 2. De ce nu se aplică prevederile legii 223/2015 asa cum a fost promulgată De ce să plătim asigurări de sănătate dacă Constituția spune că militarii beneficiază de gratuitate

 3. Eu nu inteleg de ce se mentioneaza pe cuponul de pensie pensia bruta si celelalte retineri, daca pensia in plata este cu totul alta.
  Oare la CEDO nu se poate face nimic sa anuleze ordonanta din 2017?

 4. Asta înseamnă o discriminare între pensionari, o dublă impozitare și încălcarea legii care prevede că polițiștii și militarii beneficiază de asistență medicală gratuită. Deci, o încălcare a constituției. Practic nu se diminuează din venituri.

 5. Bună ziua si la mulți ani , sunt indignat și totodată foarte supărat întrucât pensia mea este este diminuata de oua 56/2017, au trecut atâția ani de atunci și nu se rezolva problema ,neamintind aici și de alte drepturi care nu sau mai acordat din 2010 la cei care au ieșit în pensie.ce trebuie sa fac ca să întru in totalitatea drepturilor pensiei care mi se cuvine conf legii 223/2015, ??‽?

 6. Bună ziua si la mulți ani , sunt indignat și totodată foarte supărat întrucât pensia mea este este diminuata de oua 59/2017, au trecut atâția ani de atunci și nu se rezolva problema ,neamintind aici și de alte drepturi care nu sau mai acordat din 2010 la cei care au ieșit în pensie.ce trebuie sa fac ca să întru in totalitatea drepturilor pensiei care mi se cuvine conf legii 223/2015, ??‽?

 7. Succes în demersurile dvs . pentru respectarea legii. Este inadmisibil ce fac guvernanții, din toate partidele, împotriva armatei , ceva ca nu s a întâmplat niciodată pana în anul 2015, . Armata a ajuns de rasul acestor vremelnici conducători,puși acolo sa destabilizeze România.

 8. Europol – într o zi și voi o să ieșiți la pensie iar un așa zis general o sa taie din ea. Dacă nu opriți lucrul la fel ca semizei magistrați și greferii nu o sa rezolvati nimic.

 9. Hoții creeaza diferențe din ce în ce mai mari , civililor li s-a mărit punctul de pensie de la 800 la 1542 , aproape dublu în 5 ani iar la pensionarii militari 0 ! Frațilot asta nu este discriminare ? Cum pentru unii ai bani iar pentru alții nu ? De ce unii plătesc CASS alții nu ? Asta nu e discriminare ? De ce la putorile care nu au muncit sa aiba o pensie le plătesc primarii ajutor social din banii publici ? Să-i foloseasca la muncă în folosul comunității , în parcuri , pe marginea drumurilor la curătenie etc nu să facă pomeni pentru a câștiga electorat . De ce ajutoarele pentru căldura și energie se acordă în mod diferențiat ? Unde este egalitatea cetătenilor în fata legii ? Ce fărădelegi sunt astea ? Așa este într-un stat conduși de proști și analfabeți funcțional , avem toți ciufuții în parlament și în guvern , am avut Igaș , am avut Vela , Dăncilă , Turcan , care cum bine știți ospătari , lăutari , nu știu vorbii nu știu ce vârstă au ce pretenții să avem ? Dacă avem proști la vârf treaba nu are cum să meargă bine niciodată !

 10. Nu este logic și corect ca după 32 de ani de muncă și cotizație la asigurări sociale, să mi se mai tragă și acuma 10% din pensie!!! Adică se indexeaza cu 2,6%și se reține 10%?? Nu-i CORECT!!!!

 11. Inflația reală este de el puțin 10% dar noi primim doar 2,6% adevărul este că diferența este impozitata. Rușine domnilor guvernanți că pentru noi militarii aplicați dublă măsură iar pentru alte categorii socialedin structuri speciale le favorizați.

 12. Este o chestiune ilegală ,dreptul militarilor și al familiei acestora, la asistenta medicala gratuita ,dar și neindexarea inflație pe 2020 și 2021 , am servit patria ,in condițiile grele , numai de noi știute ,cu lipsuri de personal ,ore suplimentare de ordinul zecilor de mii ,sărbători legale în unitate ,iar acum ,pur și simplu î-și bat joc de noi !!!

 13. Da…e super ca se fac greve..din pacate degeaba..deoarece nu sunt uniti toti..niciodata nu s-a rezolvat ceva cu grevele daca nu se iasa ..uniti toti..si greva generala la toate institutiile statului..de aceea multi nu au incredere in sindicate..asta e..din pacate…un adevar!!!!

 14. Deja au fost tiparite noile taloane si se poate observa ca toti ofiterii si subofiterii pensionari din MAI cu venituri mai mari de 5200 lei pierd sume dupa 1 ianuarie.Taierile se pare ca nu sunt intamplatoare,piata spunand ca ministrul Budai este in realitate artizanul taierilor desi pe toate posturile tv zice ca LOV, ca nu e treaba lui ci a caselor teritoriale.Pentru cine nu stie, Budai a pierdut procesul de la Vrancea in care a fost prins cu 120 km / ora in Pufesti, asta dupa ce o mai comisese in acest mod inca de doua ori .Pe langa o amenda de 10 ori mai mare decat viteza cu care circula ,a ramas si 3 luni fara dreptul de a conduce.Asta asa ca sa se stie de ce Budai si Realitatea in general au un dinte contra politistilor si militarilor.

 15. Ajutorul financiar pentru pensiile sub 1600 Lei de ce nu se acorda si pentru pensiile platite de Casa de pensii sectoriala a MAI?

 16. MAI EXISTA O SPERANTA CAT D MICA DE MAJORARE A SALARIILOR (DE APLICARE A LEGII SALARIZARII) IN M.A.I. IN TRIM. I 2022

 17. MAI EXISTA O SPERANTA CAT DE MICA DE MAJORARE A SALARIILOR (DE APLICARE A LEGII SALARIZARII) IN M.A.I. IN TRIM. I 2022

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.