Cum va arăta fluturașul de salariu al polițistului pentru februarie

În cursul acestei săptămâni au existat mai multe întâlniri, demersuri și mult lobby pentru ca legislația cu privire la salarizare, dar și aplicarea HG 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, să se producă efectiv și nu parțial.MAI-ul rămâne pe aceeași poziție, respectiv să aplice varianta cea mai ieftină a HG 1/2017, așa cum am prezentat-o și în materialele precedente, prin creșterea artificială a tuturor salariilor de funcție de la 1250 lei până la 1450 lei. Cu toate că prin această creștere, în raport cu prevederile HG 1/2017, MAI recunoaște că salariul de funcție este echivalentul salariului de bază, fără vreo explicație juridică, refuză să aplice in integrum legea, și nu scoate din această sumă de 1450 lei „sporurile şi alte adaosuri”.

Efectul pe care polițiștii îl vor simți în buzunare va fi de maxim 150 lei net, în condițiile în care celelalte sporuri se vor raporta la salariul de funcție din decembrie 2009, compus din coeficientul funcției (maxim 2,90 la agenți) x VRS valoarea de referință sectorială ( care este de 197 lei) rezultând o sumă de maxim 572 lei. Mai jos aveți o schiță a calculului pe care o veți regăsi pe fluturașul corespondent salariului din februarie.

.

În altă ordine de idei, MAI împreună cu MMJS și liderii sindicali notorii, s-au dat peste cap să găsească o justificare să prostească membrii de sindicat că nu se poate obține mai mult. Astfel, MMJS a trimis o adresă către MAI prin care își exprimă punctul de vedere față de HG 1/2017, admite că salariul de funcție este echivalentul salariului de bază și trebuie stabilit la 1450 lei. Cu privire la scoaterea sporurilor și adaosurilor din salariul de funcție însă, apreciază că începând cu data de 01 ianuarie 2010, toate sporurile care nu mai erau prevăzute de noul cadru legislativ au fost incluse în „sumele compensatorii” care s-au inclus în salariul de funcție.

Nimic mai fals! aceste sume este evident că reprezintă sporuri care au fost raportate anterior anului 2010 la salariul de funcție și practic, au fost adăugate la acesta. Este clar că sporurile ce compun sumele compensatorii nu se mai regăsesc în legislație (ex: spor de dispozitiv), dar chiar dacă acum aceste sporuri se numesc „sume compensatorii” nu e ca și cum nu am ști ce reprezintă ele.

Concluzia la acest moment este simplă, MAI a aplicat preferențial HG 1/2017 pentru ca impactul financiar să fie cât mai mic, în timp ce polițiștii, polițiștii de frontieră, jandarmii și pompierii pierd până la 600 lei net din această cauză. De asemenea, sindicatele se feresc să vorbească despre inechitățile care se vor crea între polițiștii cu vechime și cei tineri, între care diferența de salariu va fi de câteva zeci de lei. Aceeași situație va fi și între polițiștii care ocupă funcții de agent principal, 1 sau 2 și care vor avea același salariu cu cei care ocupă agent 3 și 4. Noi am mai spus-o și o vom repeta, haosul instituțional este creat, menținut și continuat de „specialiștii” MAI, sprijiniți de unele sindicate și lideri ai acestora.

Este evident că trebuie să luăm atitudine și să nu lăsăm liderii care au coalizat cu MAI prin comunicatul postat și asumat de ei (FSNPPC-SNPPC, FSDPR „A. I. Cuza”-SNAP și Federația „Forța Legii”-Pro Lex) prin care încearcă din nou să ne servească o gălușcă frumos împachetată. De asemenea, anticipăm că politica MAI va fi să se disculpe și să spună că Ministerul Finanțelor Publice nu a fost de acord cu aplicarea în întregime a HG 1/2017. Noi pe 16 suntem la protest, indiferent dacă va fi în față la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii și Justiției Sociale sau Ministerul Finanțelor Publice. Apropo, umblă vorba că tocmai cei care au luat autorizație pe 16 nu le mai dau bani liderilor din teritoriu să vină la București pe 16. Nu ar strica să vă întrebați liderii locali și să confirmați zvonul.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Cum va arăta fluturașul de salariu al polițistului pentru februarie

Distribuie

9 răspunsuri

  1. Buna seara stimati colegi. Inca o data se dovedeste ca guvernantilor nu le pasa de noi, de munca noastra si de sacrificiul pe care il facem zilnic in indeplinirea indatoririlor de serviciu. Suntem remarcati si ne lauda eforturile doar atunci cand au nevoie de noi la activitatile gen calamitati, inundatii, zapezi, sau mitinguri. In rest isi bat joc de noi si ne arunca un os ca la niste caini umili si servili, fara a ne aprecia munca in conditiile in care suntem expusi unor riscuri din ce in ce mai mari iar drepturile ce ni se cuvin sunt din ce in ce mai mici raportate la munca si riscurile pe care le avem in raport cu celelalte categorii de bugetari. In ultimii ani Romania a devenit un Afganistan si aici ma refer la faptul ca in ultimii ani au murit mai multi colegi din randul structurilor noastre decat au murit militari romani in afganistan. Nu uitati ca la ultimul incident din piata victoriei, un coleg jandarm a ramas mutilat pe viata. Si asta in conditiile in care de aproximativ doi ani se maresc salariile intr-un ritm alert la invatamant si sanatate, mai nou si la alte categorii iar noi parca nici nu existam.De asemenea. vad ca liderii de sindicat sunt de acord cu aceasta lege a salarizarii unitare in conditiile in care din nou unii sunt mai unitari ca altii.
    Aici ma refer la faptul ca din nou la sanatate li se acorda toate maririle o data. in ianuarie 2018, in conditiile in care pentru celelalte categorii maririle se intind pe patru ani. Nu uitati ca in ultimii patru ani au fost patru guverne cu viziuni diferite si va intreb cine ne garanteaza noua ca vom beneficia de acele mariri si nu mai spun ca niciodata un subofiter nu va ajunge la un venit de 7000 de lei lunar cum va ajunge o asistenta medicala desi in anii anteriori o asistenta avea un venit mai mic ca a unui subofiter.Totodata, in aceasta vara se vor mari cu 20 la suta salariile in invatamant, pentru a cata oara in ultimii ani, iar pentru noi la anul si la multi ani. Nu uitati ca politistii locali beneficiaza de mariri de 20 la suta din luna februarie si ne-au depasit la venituri iar pentru cei care nu cunosc, in acest moment o infirmiera angajata de o luna la un spital are un venit in mana de aproximativ 3000 de lei iar o asistenta care lucreaza la ambulanta sau intr-un spital are un venit in mana in jur de 4500 lei.

  2. La acel “apropo”, ma doare’n pix daca mai dau bani sau nu pt a platii transportul la Bucuresti. Vin pe banii mei, caci nu merg la protest pt lidetii de sindicat. Merg pt mine personal in primul rand, pt cei ce nu au putut sa vina din motive obiective .
    Prefer sa pierd 200 lei pt a merge la protest, decat sa stau ca bou sa ma uit la tv cum alti colegi isi striga nemultumirea noastra .

  3. Legea salarizarii este praf in ochi si nu se va aplica niciodata. Daca nu obtinem ceva acum,urmatoarea ocazie va fi la PASTELE CAILOR. Hadeti sa fim uniti pentru ca altfel , si astia ne vor trage teapa.

  4. Niste ordinari si liderii cat si cei din minister. La sanatate o asistenta ajunge la 3500+ bonuri de masa inca de vreo 250 lei. Eu 2800 lei . Sa ma fut in nasul lor de ordinari! La justitie un informatician 10000 lei, un om de serviciu 2000 lei.

  5. Al meu fluturas arată la fel ca cel din feb.2016.Asta da schimbare.Multumesc tuturor celor care au gandit in aceste zile de negociere

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută