Cum sunt plătiți polițiștii pentru munca de noapte și care sunt riscurile la care se expun

Nu de puține ori, organizația noastră a sesizat această problemă Ministerului Afacerilor Interne, o problemă destul de serioasă pentru polițiștii care efectuează ore de noapte și chiar într-un articol anterior (citește articolul aici) detaliam care sunt riscurile la care sunt supuși polițiștii .

Plata sporului pentru munca de noapte este reglementată în Legea  nr. 153/2017 la art. 20 ”personalul care, potrivit programului normal de lucru, își desfășoară activitatea între orele 22,00 și 6,00 beneficiază, pentru orele lucrate în acest interval, de un spor pentru munca prestată în timpul nopții de 25% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puțin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru”.

În fapt, valoarea acestui spor pentru un agent operativ începe de la 160 lei și ajunge la 240 lei pentru un ofițer operativ

Exemplu de calcul:

1950 x 25% /168 = 2,9 x 56= 162  unde:

1950= salariu de funcție polițist

25%= procentul sporului de noapte

168= norma lunară de lucru

2,9=valoarea în bani a unei ore de noapte

56 = nr. de ore de noapte efectuate

162= valoarea în bani a sporului de noapte

Riscurile la care sunt supuși polițiștii  care efectuează ore de noapte sunt incomensurabile în raport cu cuantumul plății acestui spor.

Efectele pe care le are muncă pe timp de noapte asupra sănătății polițiștilor sunt devastatoare pentru aceștia, drept pentru care vom prezenta câteva puncte de vedere ale specialiștilor în medicina muncii.

  Efecte neuro-psihice:

 • tulburări cognitive imediate: scăderea vigilenței, a capacitătii de adaptare la situații noi, scăderea performanțelor mentale, în special a proceselor mentale complexe care implică multe variabile, cu un număr crescut de erori și creșterea timpului de răspuns la stimuli, tulburări de memorie; din acestea rezultă și un risc crescut de accidente de muncă sau de traseu (la întoarcerea dimineață acasă cu mașină)
 • efecte neuro-psihice tardive: datorie de somn, oboseală cumulată, surmenaj, pană la epuizare și burn-out, tulburări de somn (dificultăti de adormire, somn agitat și superficial, oboseală la trezire); consecință este abuzul de cafea/stimulante în timpul activitătii și de medicamente sedative sau hipnotice pentru perioadă de somn, cu consecințele specifice acestor abuzuri;

Patologii asociate – studiile epidemiologice arată un risc crescut pentru următoarele afecțiuni:

 • afecțiuni psihice: depresie, iritabilitate, scăderea interesului fată de evenimente sau anturaj, comportament adictiv.
 • afecțiuni cardiace: cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, tulburări de ritm cardiac
 • afecțiuni digestive: gastrite, ulcere gastrice și duodenale
 • tulburări metabolice și endocrine: supraponderalitate/obezitate, insulinorezistentă (apoi diabet), sindrom metabolic
 • tulburări reproductive: scăderea fertilitătii, avorturi spontane, retard de creștere fetală, prematuritate, nou-născuti cu greutate scăzută la naștere
 • cancerul de sân (Centrul Internațional de Cercetări asupra Cancerului CIRC/IARC a clasat muncă asociată cu perturbări ale ciclurilor circadiene în categoria 2A, adică cancerogen probabil)
 • imbătranire precoce

Vă lăsăm pe voi să apreciați dacă pentru cei ~2,9 lei/ora de noapte, este justificat ca polițiștii să-și pună sănătatea în pericol. Am trimis Ministerului Afacerilor Interne un memoriu în acest sens în care am sesizat aceste riscuri si pentru care am solicitat luarea de măsuri urgente pentru ocrotirea sănătății, integrității fizice și psihice a polițiștilor.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Cum sunt plătiți polițiștii pentru munca de noapte și care sunt riscurile la care se expun

Distribuie

2 răspunsuri

 1. Eu cred că această este una din cele mai mari probleme,să se mai uite MAI și la obligațiuni nu numai să dea ordine.

 2. Cu părere de rău conducerea MAI no să facă nimic pentru a proteja viața și sănătatea colaboratorilor care sunt supuși la riscuri, lucru pe timp de noapte, dar și în legislația muncii(în Codul muncii sunt multe lacune în acest sens), ei mai degrabă îi eliberează sub articol, pe motiv de boală numai să nu creeze condiții de muncă la colaboratori. Moldova nu are viitor cu așa conducere, care își bate joc de propriul popor.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută