Cum sunt induși în eroare polițiștii cu privire la salarizare

Vineri, 08.02.2019 a avut loc  ședința Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, despre care s-a știut din urmă cu o saptămână, în care au fost dezbătute doua acte normative, respectiv modificarea Ordinului MAI S/7/2018 privind normele de aplicare a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și  modificarea Ordinului MAI nr. 40/2018 privind plata pentru munca suplimentară.

Modificările Ordinului S/7/2018 au fost necesare ca urmare a primei etape de aplicare etapizată a creșterilor salariale cu ¼ din diferența dintre salariul de funcție din 2022 și cel din decembrie 2018. De asemenea, modificările aduse Ordinului MAI 40/2018 privind plata pentru munca suplimentară vin în contextul în care plata acestor ore se va raporta la noul salariu de funcție mărit, conform art. 35 alin. 3 din OUG 114/2018.

Până aici, nimic special și niciun element de noutate care putea face obiectul altor negocieri decât modificările formale ale actelor administrative mai sus menționate. Cu toate acestea, nu putem să nu atragem atenția asupra prostituției sindicale la care sunt expuși polițiștii, fie ei nesindicalizați sau membrii de sindicat. Și asta doar pentru că istoricul mișcării sindicale din MAI promova manipularea ieftină și filtrarea informațiilor către membrii în așa fel încât să reiasă că fără aportul „liderului” nu mai primeam salariul pe data de 14 ale lunii.

În aceeași situație ne aflăm și acum, când SNPPC a postat un comunicat prin care încearcă efectiv să prostească zeci de mii de polițiști care ar trebui să mulțumească atât SNPPC-ului cât și MAI-ului pt că vor avea parte de creșteri salariale. În realitate, toate pretinsele „amendamente” pe care SNPPC susține că MAI le-a admis la această „negociere”, ca urmare a „discuțiilor aprinse”, existau prevăzute în OUG 114/2018 care a fost publicată în M.of. din 29 decembrie 2018.

Astfel, toate drepturile „negociate și obținute” de SNPPC în sedința de vineri, 08 februarie 2019, existau deja prevăzute în actele normative. Iar creșterile sunt cele pe care deja noi le-am anunțat pe baza simulărilor și a materialelor informative postate pe site-ul www.sindicateuropol.ro. Prosteala aceasta ieftină în care SNPPC și MAI mimează, este dovada vie că încă suntem departe de a avea o reprezentare sindicală reală prin care să luptăm pentru drepturile noastre, ale polițiștilor.

Cu toate aceste creșteri pe care fiecare le va vedea pe fluturașul de salariu, prevăzute de art. 38 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, despre care se știa încă din iulie 2017, nu trebuie să uităm că polițiștii sunt mai aproape de funcția de muncitor necalificat decât de cea a unei profesii juridice. Mecanismul Legii 153/2017 stabilește o grila de la 1 la 12, în care 1 este salariul minim pe economie, iar 12 este salariul președintelui României.

În această grilă, agenții de poliție pot ajunge la un maxim de 1,63 conform grilei din ANEXA VI, adică 1 salariu și jumătate al unui muncitor necalificat. În realitate aceasta este durerea sistemului pe care fiecare polițist, zi de zi, o resimte. Să nu mai vorbim despre posibilitatea instituită de lege, ca în administrațiile locale, salariile polițiștilor locali să fie stabilite între salariul minim și salariul viceprimarului. Iar de aici și inepțiile pe care le constatăm, în care polițiști cu peste 20 de ani vechime primesc 60% din salariul unui polițist local debutant.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Cum sunt induși în eroare polițiștii cu privire la salarizare

Distribuie

7 răspunsuri

 1. Pe zi ce trece ma conving ca ne era mult mai bine fara asa zisele sindicate asa cum sunt ele astazi.
  Imi aduc aminte de o situație ivita in anii 90 cand eram militari si ni s-a comunicat in preajma sarbatorilor de iarna ca nu sunt bani pt norma de hrană.
  Ne-am mobilizat singuri si am refuzat sa luam salariile, desi eram vai mama noastra, salariile erau foarte mici.
  A doua zi au si facut rost de bani si ne-au dat salariile intregi.
  Concluzia e in felul urmator domnilor de la sindicate: daca v-a mai ramas o minima urma de bun simț si știți ca din anumite motive nu puteti face ceva pt polițiști, aveti macar onoarea si demnitatea si plecați acasa!

  1. In primul rand rolul nostru este sa oferim informatii corecte membrilor iar ceea ce s-a propagat de catre SNPPC este o manipulare ieftina.

 2. Aveti ochi si nu vedeti ….. Acuzand nu vom merge inainte! Nu vom rezolva problemele! Pacat ca nu faceti decat sa aruncati cu noroi in stirea ce s-a publicat acolo! Reprezentantii Europol au incercat sa va deschida ochii! Sa vedeti realitatea asa cum e!

 3. așa e. îmi aduc aminte. era în sept 1997 când se lua salariul pe data de 24. dar au dat norma de hrană abia pe 10 oct sau așa ceva. și îmi mai aduc aminte că la toate secțiile dgpmb oamenii au refuzat să iasă în teren, să lucreze în dosare, etc. și nu a pățit nimeni nimic. eu pe atunci eram la baolp…… ce se mai rugau de noi ofițerii să ne ridicăm salariul de la gospodar….. ar trebui să facem și acum cam la fel, dar toți odată ca un tot unitar, indiferent de apartenența sindicală, că doar nu o să ne dea pe toți afară…..

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută