Cum sunt furați polițiștii la salariu

Nu de puţine ori salariile, cât şi fluturaşul de salariu au fost un mister pentru poliţişti. Dacă în momentul de faţă există “Cele 7 minuni ale lumii”, e bine, a 8 a minune o reprezintă salariul poliţiştilor.

Începând cu data de 14 septembrie când poliţiştii au primit salariul aferent lunii august, aceştia au observat anumite modificări în ceea ce priveşte configuraţia fluturaşului de salariu şi anume sintagma SALARIU FUNCŢIEI DE BAZA e înlocuită cu SALARIU DE FUNCŢIE+GRAD+GRADAŢIE, iar valoarea salariului de funcţie, a gradatiei şi a gradului sunt mai mari.. Daca adunam cele 3 elemente de luna aceasta :salariu de functie, grad si gradatie  ne da valoarea sintagmei SALARIU DE FUNCTIE+GRAD+GRADATIE.

Daca efectuam aceeasi operatiune luna trecuta si adunam salariu de functie,grad si gradatie ne dadea o valoare cu mult mai mica decat sintgma SALARIU FUNCTIEI DE BAZA care aparea pe fluturasul de salariu.

Acest mister a fost elucidat intr-unul din comunicatele noastre anterioare in care precizam ca in luna decembrie 2015 politistii au beneficiat de o majorare de 10%  la salariu de functiei de baza prin Legea nr. 293/2015 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015.

Prin intrarea în vigoare a legii nr. 153/2017  privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice,a dispărut din corpul legii sintagma „Salariu funcţiei de baza”, iar conform noilor prevederi din  Legea 153/2017, Anexă 6, secţiunea a 2 a, articolul 4 :

 (1) Poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare au dreptul la salariu lunar.

 (2) Salariul lunar se compune din salariul de funcţie, salariul gradului profesional deţinut, gradaţii şi, după caz, salariul de comandă, indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale.

Dacă pe vechea prevedere din Legea 284/2010 aveam salariul funcţiei de baza compus din salariu de functie, grad şi gradaţie, iar prin majorarea din decembrie 2015 salariul funcţiei de baza a crescut cu 10%, logic că şi elementele componente ale acestuia respectiv salariu de funcţie ,gradul şi gradatia trebuiau să crească cu 10%.

Se pare că iluştrii noştri manageri de la structurile financiare s-au folosit de “reguli matematice superioare” pe care noi cei de rând nu le cunoaştem şi nici nu le înţelegem şi cu siguranţă acele reguli aritmetice ar spune că sunt tot cu „S” unde noi nu avem acces, aşa cum sunt majoritatea actelor normative referitoare la salarizarea poliţiştilor.

Cu siguranţă mulţi poliţişti se vor întreba cu ce erau afectaţi dacă ei beneficiau de această majorare dar nu era inclusă în salariu de funcţie.Ei bine, începând cu luna aprilie 2017 că urmare a efectelor art. 4 alin 2 din OUG 9/2017 toate sporurile şi indemnizaţiile pe baza de pontaj(sporul de noapte,sporul de condiţii grele(antena),sporul de “judiciar”, sporul de conductori câini, cât şi majorarea pentru orele prestate în zilele de repaus săptămânal şi sărbători legale se raportează la salariu de funcţie din fluturaş.

Dacă în salariu de funcţie era inclus procentul corespunzător majorării de 10% din decembrie 2015 la dată de 01.04.2017, atunci toate aceste sporuri pe baza de pontaj aveau o valoare mult mai mare.

Ce mai e de precizat ,e faptul că mulţi politisti s-au trezit cu salarii mult mai mici cu sume cuprinse între 50-200 lei asta datorită faptului că în luna februarie o dată cu întrearea în vigoare a HG 1/2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut  pe ţară garantat în plata, anumite salarii de funcţie au crescut artificial la valoarea de 1450 lei.Acum, prin introducerea acestui procent din majorarea salarială de 10% din decembrie 2015, acele salarii de funcţie au stagnat., iar acea majorare a dispărut.

     Organizaţia noastră a sesizat structurile financiare din cadrul  Inspectoratelor Generale, cât şi  Direcţia Generală Financiară din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, făcând observaţii pentru această eroare comisă şi am solicitat de asemenea recalcularea tuturor sporurilor pe baza de pontaj începând cu dată de 01.04.2017 o dată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 9/2017 care reglementează raportarea sporurilor pe bază de pontaj la salariu de funcţie.

Mulţumim tuturor poliţiştilor care ne-au sesizat cu privire la neregulile apărute pe flututrasul de salariu şi nu uitaţi că o informare corectă şi temeinică vă ajută să înţelegeţi orice modificare survenită în configuraţia elementelor salariale.

Viitorul ne apartine !

Marius Iconaru, Secretar General  Sindicatul Politistilor “Europol”

P.S. Elementele cu “+” de pe fluturasul de salariu indică  faptul că anterior lunii august trebuiau sa aibă o valoare mai mare.

Sindicatul EUROPOL: Cum sunt furați polițiștii la salariu

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.