Cum se va realiza plata „părinților”-polițiști. Descarcă model cerere

După cum știți, în baza Decretului Președintelui României – privind instituirea stării de urgență în România, dreptul polițiștilor – părinți, de a beneficia de zile libere plătite pentru supravegherea copiilor pe durata suspendării cursurilor școlare a fost suspendat. În compensație însă, prin art. 32 alin. (2) din Anexa 1 a Decretului, se instituie dreptul polițiștilor – părinți, de a fi plătiți cu o majorare de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, pentru această perioadă.

În aceste condiții, sunt mai multe necunoscute cu privire la modul de interpretare și aplicare a acestor prevederi, la care încercăm să vă răspundem pe scurt:

 1. Dacă dreptul la majorarea de 75% stabilit prin Decret este condiționat de emiterea Hotărârii de Guvern, prevăzută de art. 4 din Legea 19/2020, prin care să fie stabilit numărul de zile libere acordate? R: Având în vedere conținutul prevederilor art 32 alin. (2) din Decret, respectiv faptul că Legea 19/2020 nu se aplică polițiștilor, plata indemnizației de 75% se poate realiza independent de HG-ul care urmează să fie emis. 
 2. Dacă dreptul la majorarea de 75% stabilită prin Decret se poate acorda ambilor părinți dacă aceștia sunt polițiști? R: Având în vedere conținutul art. 35 din Anexa 1 a Decretului, nu rezultă că se aplică aceleași condiții ca cele prevăzute de Legea 19/2020, astfel că se poate interpreta că ambii părinți beneficiază de plata indemnizației/majorării de 75% în condițiile în care niciunul nu beneficiază de zile libere plătite reglementate de Legea 19/2020. 
 3. Dacă indemnizația/majorarea de 75% pe ziua lucrătoare va fi impozitată? R: Există 2 interpretări în acest sens. Prima se referă la posibilitatea ca această indemnizație să fie asimilată cu cea plătită salariatului pentru incapacitate temporară de muncă, unde se reține impozitul pe venit 10% și CAS 15%. A doua variantă ar fi ca indemnizația să fie tratată ca „drept salarial” și să se rețină integral contravaloarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale.
 4. Cum se calculează majorarea de 75%? R: Având în vedere conținutul art. 3 alin. (1) din Legea 19/2020, la care se face trimitere în Decret, ca mecanism de plată, procentul de 75% se va aplica la salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar fără să depășească salariul mediu brut, care este în momentul de față 5429 lei.
 5. Cum se va acorda majorarea de 75% pentru polițiștii care lucrează în ture/schimburi de 8 ore/12 ore/24 ore? R: Având în vedere că legea face trimitere la acordarea majorării pentru fiecare zi lucrătoare, indiferent de forma de organizare a programului de lucru sau de numărul de ore lucrate într-o zi, se va plăti fiecare zi în care polițistul este la muncă. De exemplu, în cazul în care un polițist lucrează 12 ore, pe tura de noapte, având în vedere că cele 12 ore se desfășoară pe 2 zile, va beneficia de plata indemnizației pentru 2 zile. Însă în cazul în care lucrează 12 ore, în interiorul aceleiași zile, va beneficia de plata indemnizației de 75% pentru o singură zi.
Alăturat vă punem la dispoziție și un model de cerere pentru acordarea indemnizației, cu precizarea că atașarea certificatului de căsătorie nu apreciem că este relevantă, în condițiile în care legea face vorbire despre „părinte”, și nu despre soț/soție. Certificatul de naștere al copilului este elocvent pentru a identifica celălalt părinte, dacă este cazul. Constatăm totuși o stângăcie a legiuitorului, și până la urmă o discriminare, față de părinții care au copii ce nu frecventează „unităţi de învăţământ”, cum ar fi creșele sau alte unități similare ce se află în subordinea direcțiilor de asistență socială, sau a „grădinițelor/centrelor” particulare, și care nu vor putea beneficia de nicio măsură legală pentru a putea să asigure supravegherea copilului/copiilor pe durata stării de urgență.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Cum se va realiza plata „părinților”-polițiști. Descarcă model cerere

Distribuie

21 de răspunsuri

 1. Buna ziua! Cum se interpreteaza legislatia in cazul personalului contractual din cadrul MAI? Multumesc!

  1. Buna ziua. Din pacate legea nu face distinctia ci defineste intreg personalul sub titulatura de „angajații sistemului de apărare”. Nici exprimarea din Decretul Președintelui nu este tocmai riguroasă.

  2. O altă întrebare!? Cum fac ăștia ordinele în situații de urgență? Păi de ce lași ,, virgule, acolo unde nu trebuie, ar trebui informată populația cine sunt responsabilii la unele solicitări: Te sună x că barul ,… E deschis ,…., și trebuia să fie închis conform declarației ministrului din presă , dar el nu înțelege că tot ministrul a declarat : dacă persoanele nu stau în interior ptr ședere aceste locații sunt excluse , adică toate , vine omul la cârciumă ,…., este servit cu ce vrea dar este poftit în afara acestei locații să consume, fiindcă în interior nu le este permis în prezent niciunuia din părți acest lucru , dar comercianții pot efectua astfel de practici cu condiția …., păi ori lae ori e bălaie?, îi scoate prin prezenta- domnul ministru pe toți alcoolicii în stradă să consume alcoolice și le dă o virgulă la lege comercianților care nu vor închide (afișe în interior , etc.)și nici nu-i interesează de Legea 61/ 1991 privind consumul de băuturi alcoolice în spații publice , pe alcoolici nici atât, pe agenții constatatori care în prezent au și calitate de martori în procesele de contestare spețe (cu avocati), ….., băi ,,ciupicași ,, când gândiți ori scrieți ceva , mai întrebați și pe ăla micu din stradă că astfel pare ca e făcută ptr căței, câini și dulăi!!!—-de la o poștă .

 2. Buna!
  5429 lei brut cu tot cu drepturile salariale lunare sau suma face referire doar la sporul de 75%?

  1. Salariul mediu brut de 5429 lei reprezintă limita maximă a bazei de calcul pentru aplicarea cuantumului de 75%.

 3. Bună seara, daca un părinte este politist iar celalalt nu ( lucreaza intr-o alta institutie de stat cu capital privat) care nu a solicitat zile libere platite, părintele politist beneficiaza de indemnizația de 75%??? Multumesc anticipat pt raspuns.

  1. Daca politistul face dovada prin declaratia pe propria raspundere a celuilalt parinte ca nu beneficiaza de zile libere platite conform Legii 19/2020, poate beneficia de 75% majorare.

 4. Daca un politist pe perioada din situatia de urgenta s-a aflat in concediu de odihna, poate beneficia de majorarea de 75% ?

 5. Dacă unul dintre părinți se află în concediu de creștere copil (cel de 2 ani), părintele polițist care lucrează poate primi această indemnizație pentru ceilalți doi copii de 8 și 10 ani?

  1. În baza ultimelor modificări adoptate prin OUG, care detaliază situațiile persoanelor care pot accesa acest drept, nu puteți beneficia atâta vreme cât soția dvs este în concediu de creștere copil.

 6. Buna ziua, de când se aplica acordarea sporului de 75%, din data de când se întocmește raportul sau si retroactiv de când a fost votata L19/200

 7. Buna ziua, daca un politist pe perioada din situatia de urgenta s-a aflat in concediu medical pentru copil, celalalt parinte (politist) poate beneficia de majorarea de 75% ?

 8. Am depus Raport si Declaratie sotie, si mi le-au returnat pe motiv ca nu exista un ORDIN al ministrului publicat in Monitorul Oficial in acest sens !

  1. Nu aveau dreptul sa vi le returneze, ci trebuiau sa le pastreze pana se emite ordinul. Acum insa E publicat deja in Monitorul Oficial.

 9. Eu politist, sotia cadru didactic (efectueaza telemunca). In aceste coditii beneficiez de majorarea de 75% ?

 10. Dacă soția este angajata al unui cabinet medina de familie, soțul fiind angajat al MApN acesta poate benificia de majorarea de 75%?

  1. Doar dacă soția nu a beneficiat de zile libere plătite, după data de 05.12.2020, când a intrat în vigoare Legea de aprobare a OUG 147

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută