Cum se va face plata la nivelul maxim al sporurilor pentru polițiști

După publicarea Deciziei nr. 51/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție în Monitorul Oficial, Ministerul Afacerilor Interne a  pus în transparență decizională proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

Astfel, conform proiectului actului normativ, se urmărește acordarea valorilor maxime pentru: sporul de fidelitate, sporul pentru studii superioare, sporul pentru pericol deosebit, iar recalcularea să fie efectuată retroactiv pentru 3 ani în urmă de la data de 30 ianuarie 2020. Plata retroactivă a acestor drepturi salariale va fi efectuată eșalonat pe următorii 3 ani, câte 25% din suma rezultată în primii doi ani și apoi restul sumei în al treilea an.

Art.341 – (1) Prin excepție de la prevederile art.34 alin.(1) și prin derogare de la prevederile art.45 din Legea nr.5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020, se recalculează cuantumurile/valorile salariilor de funcție aflate în plată pentru polițiști, prin raportare la care se acordă majorările salariale din diferența până la nivelul salariilor de funcție prevăzute de lege pentru anul 2022, având în vedere, după caz, următoarele valori:

 1. a) valoarea corespunzătoare sporului de fidelitate prevăzut de legislația în vigoare până la data de 31 decembrie 2009, prin raportare la nivelul aferent perioadelor de activitate desfășurate până în prezent în instituțiile din sectorul de apărare națională, ordine publică și securitate națională, în calitate de militar, polițist, funcționar public și personal contractual, după caz;
 2. b) valoarea corespunzătoare sporului pentru absolvirea instituțiilor de învățământ superior, cu diplomă de licență, prevăzut de legislația în vigoare până la data de 31 decembrie 2009. Această valoare se preia doar în salariile de funcție ale agenților de poliție care își desfășoară activitatea în domenii corespunzătoare studiilor absolvite, în mod similar cu situațiile în care agenții de poliție beneficiază de această valoare;
 3. c) valoarea sporului pentru condiții de pericol deosebit prevăzut de legislația în vigoare până la data de 31 decembrie 2009, la nivelul maxim aflat în plată pentru aceeași funcție, gradație, vechime în funcție sau în specialitate, după caz, precum și pentru același grad, dacă se desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Deși prevederile proiectului actului normativ sunt destul de pompoase, pot fi identificate o serie de neclarități, care pentru mulți polițiști, vor produce diminuarea salarială etapizată anual la sume infime, astfel:

1.Calcularea se va face, fără a depăsi salariul de funcție stabilit în grila de salarizare din 2022 -”se recalculează cuantumurile/valorile salariilor de funcție aflate în plată pentru polițiști, prin raportare la care se acordă majorările salariale din diferența până la nivelul salariilor de funcție prevăzute de lege pentru anul 2022”

2.Termenul de punere în aplicare a ordonanței este de 120 zile, după care se vor emite normele metodologice de punere în aplicare a acesteia, respectiv un ordin de ministru. Având în vedere instabilitatea Guvernului și imposibilitatea acestuia de a emite ordonanțe pe perioada interimatului, termenul de implementare  a actului normativ, cât și cel de emitere a unui ordin de ministru, vor produce efecte cel mai probabil la începutul anului viitor. Astfel aceste recalculări salariale vor diminua excesiv creșterea etapizată anual, mulți dintr polițiști atingând deja nivelul din 2022.

”art. II – (1) Pentru personalul în activitate, recalculările salariale prevăzute la art. I pct. 1 se realizează în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului act normativ.(2) În aplicarea prevederilor prezentului act normativ pot fi emise norme metodologice la nivelul ordonatorului principal de credite.”

În ceea ce privește plata retroactivă pentru ultimii 3 ani, aceasta se va face tot etapizat, astfel:

 • a) în primul an de la data publicării se plătește 25% din valoarea sumei rezultate;
 • b) în al doilea an de la data publicării se plătește 25% din valoarea sumei rezultate;
 • c) în al treilea an de la data publicării se plătește 50% din valoarea sumei rezultate.

Mai mult, de atât, dacă până acum  pentru cei care au rămas cu sporul pentru studii superioare la data de 01.01.2010, nu era obligatoriu să își desfășoare activitatea în domenii corespunzătoare studiilor absolvite, ei bine, prin  proiectul de ordonanță, se va restrânge accesul la acest drept salarial pentru mulți agenții de poliție care au studii superioare, dar care nu desfășoară activități în domeniul corespunzător  studiilor absolvite.

Având în vedere că proiectul de act normativ e pus în transparență decizională, așteptăm propunerile voastre de modificare să ni le transmiteți fie pe adresa de email sindicateuropol@gmail.com, fie direct pe pagina de facebook Sindicat Europol.

VEZI aici proiectul de OUG

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Cum se va face plata la nivelul maxim al sporurilor pentru polițiști

Distribuie

4 răspunsuri

 1. Eu am ieșit la pensie in 2018, calculul la nivel maxim al salariului sa se actualizeze și să se actualizeze sipensiile cu sumele rezultate

 2. intelegem, ca recalcularea va avea loc pe ultimii 3 ani pentru toti , dar unii dintre politisti au sentinte definitive si irevocabile castigate in instanta cu recalcularea drepturilor salariale din aprilie 2015, la acestia se va tine cont si de sentinte….sau va fi la fel la toata lumea?
  multumesc

  1. In functie de obiectul actiunilor castigate, vi se va aplica corespunzator continutul ordonantei prin care se aplica Decizia ICCJ nr 51

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută