Cum se va aplica sporul de 75% pentru orele lucrate in zilele de repaus si sarbatoare in 2017

După mai multe petarde și artificii venite din partea ministrului muncii, Dragoș Pâslaru, care a prezentat la data de 28.11.2016 un proiect al legii salarizării unitare, și a promis că va ieși cu proiectul până la finalul mandatului său, după alegerile parlamentare, promisiunile electorale s-au spulberat si a ramas doar realitatea.

Sindicatul Polițiștilor EUROPOL a avut o poziție publică față de proiectul inițial făcut pe genunchi si a cerut lamuriri suplimentare dar si fundamentarea care a stat la baza acelui proiect, raspuns care nu a mai venit. Mai mult, nici macar Guvernul nu a crezut in propria minciuna si s-a activat pe 15.12.2016, la initiativa Ministerului Finantelor Publice, speriati de faptul ca din 01 ianuarie 2017, in lipsa unui act normativ in domeniul salarizarii bugetarilor, ar intra in vigoare indicii de salarizare din Legea 284/2010.

Astfel, a fost publicata in M.of. OUG 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, prin care se suspenda in continuare aplicarea indicilor Legii 284/2010, si stabileste modul de aplicarea a legii in domeniul salarizarii pentru anul 2017.

Cu toate ca aceasta ordonanta de urgenta reprezinta o noua carpeala a salarizarii bugetarilor, este important de precizat pe de o parte ca, Guvernul nu a avut capacitatea intelectuala de a pune pe hartie o lege a salarizarii unitare intr-un an, desi nu aveau nicio presiune politica, iar pe de alta parte, faptul ca Guvernul a aruncat un carbune fierbinte pentru cei ce vor veni din 2017 deoarece OUG 99 este valabila numai 2 luni, respectiv pana in 28 februarie 2017.

Cu alte cuvinte, Guvernul ce se va contura, are la dispozitie 60 de zile sa scoata din joben un nou cadru legal privind salarizarea, care sa isi produca efectul dupa 28 februarie 2017. Una peste alta, trecand peste zbaterile liderilor de sindicat care erau foarte entuziasmati de petarda proiectului legii salarizarii din 28.11.2016, va prezentam mai jos principalele prevederi ale noii ordonante de urgenta ce va produce efecte asupra politistilor:

  • coform art.1 alin. (1) in perioada 1 ianuarie-28 februarie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2016;
  • conform art. 1 alin. 2 in perioada 1 ianuarie-28 februarie 2017, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2016;
  • conform art. 7 alin. 1 in perioada 1 ianuarie-28 februarie 2017, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatoare, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se menţin la nivelul lunii iulie 2016.
  • conform art. 7 alin. 4 prevederile art. 13 alin. (5)-(8) (referitoare la acordarea unei majorari de 75% pentr orele lucrate in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu completări prin Legea nr. 28/2014, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător şi în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2017;

Este important sa constientizam cu totii ca urmatoarele doua luni vor fi deosebit de importante pentru politisti pentru ca ne vom afla din nou in situatia in care cei care striga mai tare vor avea parte de cele mai mari mariri salariale. Din pacate politistii inca trebuie sa isi recupereze din drepturile pe care le-au pierdut si doar apoi putem vorbi despre eventuale cresteri salariale.

Sindicatul Politistilor Europeni “EUROPOL” va asigura de totala implicare in acest important demers de a reglementa salarizarea politistilor dupa principiile deja enuntate si la care nu vom putea renunta: “dupa munca egala remuneratie egala“, “plata salariului in functie de atributii si nu de gradele profesionale“.

Viiitorul ne apartine!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Cum se va aplica sporul de 75% pentru orele lucrate in zilele de repaus si sarbatoare in 2017

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută