Cum se va acorda sporul de specialist de clasă

Încă din anul 2017, de la apariția Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în Anexa VI, în cuprinsul art. 28, era prevăzut un drept salarial prin care se poate acorda titlul de „specialist de clasă/domeniu funcțional” pentru militari, polițiști, dar și pentru personalul civil. Scopul acordării acestui element salarial este de a recunoaște valoarea profesională și de a stimula funcționarii publici cu statut special și personalul civil care aduc o contribuție substanțială la realizarea sarcinilor și misiunilor specifice domeniului de activitate.

Cu toate acestea, chiar dacă angajații celorlalte structuri din sistemul de apărare beneficiau de acest drept (STS, SRI, SIE, MApN), pentru personalul MAI au motivat până acum în fiecare an că nu sunt fonduri. Acum însă, Ministerul Afacerilor Interne,  la întâlnirea avută în 30 decembrie, a  emis  Ordinul MAI S/184/2020 prin care s-a stabilit Metodologia privind stabilirea specialităților, criteriilor și standardelor de performanță pentru acordarea, retragerea, retrogradarea dintr-o clasă superioară într-una inferioară a titlului de specialist de clasă/domeniu funcțional în Ministerul Afacerilor Interne.

 

Cu privire la modalitatea de acordare, precizăm că această majorare are 3 praguri, de 2,5% pentru clasa a 3-a – 3 ani, 5% pentru clasa a 2-a – 6 ani și 7,5% pentru clasa 1 – 9 ani. Beneficiarii sunt polițiștii care au fost evaluați cu calificativul de cel puțin „bine” în ultimii 3 ani. Vor fi aproximativ 76.000 de beneficiari la nivelul întregului personal din cadrul MAI. Ca element de noutate, baza de calcul la care se va acorda această majorare este salariul de funcție prevăzut în grila Legii nr. 153/2017 ce include și gradația corespunzătoare. Iar cu titlu de exemplu, pentru clasa a 3-a, majorarea de 2,5% din salariul de funcție al unui agent de poliție este de aproximativ 120 lei brut, adică în jur de 70 de lei net. Totodată, este important de precizat că agenții de poliție care au o vechime mai mică de 3 ani, nu vor beneficia de această majorare.

Conform precizărilor venite de la Ministerul Afacerilor Interne, metodologia cuprinde situația specialităților și a domeniilor funcționale, specialițățile fiind cele corespunzătoare liniilor de muncă pentru care se identifică structuri de specialitate cu competență generală de coordonare, indiferent de unitățile/inspectoratele la care se organizează.

Exemplu:

 • Resurse Umane – DGMRU;
 • Financiar- Directia Generală Financiară;
 • Logistică – Directia Generală Logistică;
 • Secretariat- Directia Secretariat General;

Domeniile funcționale sunt aferente activităților  specializate organizate la nivelul inspectoratelor generale ( ex. poliție- IGPR, poliție de frontieră-IGPF.

Vechimea se stabilește în specialitatea/domeniu funcțional în care se desfășoară activitatea profesională, spre exemplu dacă la data de 30 decembrie 2020, când a fost emis ordinul MAI, un polițist își desfășura activitatea în structura financiar-contabilă la un IPJ, deci în cadrul unui domeniu funcțional poliție, polițistului i se acordă titlul de specialist de clasă în specialitatea financiar. Chiar și în situația în care polițistul respectiv se mută în specialitatea financiar de la IPJ la IGPR, i se ia în calcul întreaga  vechime pentru acordarea titlului de specialist de clasă. La fel se întâmplă în cazul oricărei modificări a raporturilor de serviciu (delegare, detașare, împuternicire etc) indiferent de nivelul ordonatorului de credite.

Vechimea acumulată de un polițist pe parcursul carierei în cadrul unei structuri de ordine publică, a unei structuri de poliție rutieră, a unei structuri de investigații criminale sau criminalistică se cumulează/recunoaște pentru stabilirea titlului de specialist în domeniu funcțional poliție.

Dacă un polițist deține titlul de specialist în domeniu funcțional poliție și se mută în cadrul unei structuri de resurse umane/secretariat/afaceri europene, vechimea dobândită în domeniu funcțional poliție  nu se poate utiliza la acordarea titlului de specialist  de clasă pentru noua specialitate. Vechimea acumulată în specialitate/domeniu funcțional nu se diferențiază prin raportare la eșalonul superior (IPJ-IGPR) sau în funcție de gradele profesionale deținute.

Dacă un polițist se afla în concediu de creștere copil la data de 30 decembrie 2020, iar după acest termen revine în activitate, i se vor lua în calcul ultimele 3 evaluări/aprecieri anuale avute înaintea concediului, acestea fiind necesare la stabilirea titlului de specialist de clasă/domeniu funcțional.

Ținând cont de faptul că fiecare dosar al polițiștilor trebuie verificat pentru a se stabili dacă îndeplinesc sau nu condițiile de acordare, plata sporului de specialist de clasă se va face cel devreme în luna martie 2021, însă se va achita retroactiv începând cu data de 30.12.2020, momentul emiterii Ordinului MAI S/184/2020.

Chiar dacă ne-a fost acordată această restanță salarială, nu trebuie să ne oprim din formele de protest adoptate (aplicare de AV, refuzul de efectuare a orelor suplimentare, refuzul de îndeplinire a altor sarcini decât cele prevăzute în fișa postului, limitarea activității doar la apelurile de urgență 112) pentru că dacă cumva ați uitat, polițiștii au înghețate drepturi salariale încă la nivelul 2009 iar pentru calcularea drepturilor salariale se folosesc în prezent 6 baze de calcul.

Trebuie să fiți conștienți că dacă nu vom reacționa la măsurile de austeritate, care sunt îndreptate exclusiv spre bugetari, fără să existe strategii pentru identificarea unor surse de finanțarea bugetului de stat, Guvernul va continua să taie/plafoneze sporuri, să elimine/limiteze decontarea serviciilor turistice sau chiar să acorde anumite drepturi în sumă fixă (noapte, SDSL,antenă etc) într-un cuantum mai mic decât ce avem în prezent. Și toate acestea sub pretextul eliminării „discriminărilor” din sistem. Mâine de la ora 10.00 vom avea un nou protest în fața Parlamentului României, dar și în fața prefecturilor Brăila, Giurgiu și Vâlcea.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Cum se va acorda sporul de specialist de clasă

Distribuie

66 de răspunsuri

   1. Buna ziua !
    Am o întrebare
    Eu am o vechime de 20 de ani pe operativ și din Septembrie lucrez la control intern managerial.
    Acest ordin stimulează credeți voi profesionalismul?
    Va înșelați ffffffff tare
    Sunt oameni care ZAC pe funcții de ani de zile și o târâie pana la pensie și statul le mai da și spor. Profesionalismul se vede întrebând oamenii pentru care ai muncit. Felicitări!
    In loc de stimulare , dezgust total

    1. Va înțelegem punctul de vedere, de aceea, mai ales în noua poziție din cadrul structurii de control intern managerial, veți putea observa gravele probleme ale sistemului prin care nu este corect și eficient Folosita resursa umană.

     1. deci specialist in clasa sunteti la scim sau la operativ? sunt intr-o situatie similara…
      Am 11 ani la o specialitate si din ian 2020 sunt la scim. Am primit specialist in clasa in specialitatea anterioara celei de acum, scim. Sunt indreptatit sa cer modificare? n-am vz toata metodologia. Multumesc !

  1. Bună ziua. Sunt polițist de la 01.01.2021 mutat în interesul serviciului de la IJJPh la IPJ PH, conform precizărilor OMAI S184 ar trebui să mi se aplice titlul de specialist de clasă în procent de 7,5% avand o vechime în MAI de 23 de ani. Cu stupoare am constatat faptul ca, chiar dacă s-au emis dispoziții de la IJJPh privind acordarea acestui drept eu nu am primit acest drept salarial. Urmează sa fac raport în acest sens.

 1. Legea nr.153/ 2017 instituie de la intrarea in vigoare a prevederilor saledeci din 2017 dreptul politistilor la titlul de specialist de clasa , iar OMAI ACORDA ACEST DREPT ABIA DE LA 30.12.2020.Tipic pentru M.A.I. Uite asa se economisesc bani in bugetul MAI , pe spinarea slujbașilor, dar încalcând flagrant normele de drept, respectiv , Legea nr.153/2017 care instituie dreptul la titlul de specialist de clasa .Deci de la intrarea in vigoare a acestei legi in 2017, MAI datoreaza sporul ptr specialist de clasa fiecarui politist activ sau pensionat, care face obiectul acestui drept inca din 2017.Ca de obicei MAI se face ca nu cunoaste normele generale de drept. Este un aspect important ce trebuie dezbatut cu MAI pentru a reveni la principiile de drept general valabile privind actiunea legii in timp.Lipsa banilor nu justifica incalcarea legii.Constitutia statueaza ca toti suntem egali in fata legii.Cine o incalca sa raspunda conform legii civile sau penale.

   1. Salut
    Pentru cei care s au mutat de la jandarmerie la poliție pe aceiași specializare, se acordă?
    Vă mulțumesc

    1. va salut, o intrebare, de ce nu apare sporul de specialist de clasa pe fluturas si unde putem verifica daca intr-adevar se acorda acest spor ?! Peste tot se spune că se acorda din ianuarie 2021 dar salariile au ramas neschimbate. Multumesc, cu stima

 2. De ce la IGSU se cere sa ai fb pe ultimii 3 ani. Nu sunt aceleși norme de aplicare valabile și pentru politisti și pompieri?

  1. Buna ziua,daca eu mi-am desfasurat activitatea timp de 12 ani ca subofițer operativ iar acum am trecut in corpul ofiterilor la financiar,voi mao beneficia de acest drept?
   Va multumeac

 3. Bună ziua.
  Daca in perioada 1999-2008 am lucrat la OP, apoi din 2008 până în prezent la Dispecerat Poliție oraș, iar acum mă mut la OP – Proximitate, beneficiez de acest titlu de specialist de clasă?

 4. Buna seara….eu spre ex in ultimii 4 ani am lucrat la poliție OP…..2 ani anteriori celor 4 de la OP i-am lucrat in structura de informații a MAI…iar inainte am fost jandarm…deci ultimii 9 ani i-am petrecut In cadrul a 3 arme… fără întreruperi….sunt curios mie cum mi se va aplica acest spor.

 5. Cele 6 luni pentru baza de calcul a pensiei,daca sunt alese anterior datei de 30.12.2020 vor fi actualizate la data ieșirii la pensie cu acest titlu de specialist de clasă?

   1. Am lucrat op rural perioada 2018-2021, iar în decembrie 2021, am promovat examenul la ofițeri sisteme securitate, specialist clasa 1. As dori sa știu funcțiile acordate, atribuite gradului. Ex. Care ar fi minimul și maximul funcției pt gradul de inspector? Mc

 6. Va salut cu respect . Daca din anul 1999 pana in august 2020 am lucrat in cadrul BOP, iar din august 2020 lucrez in cadrul compartimentului dispecerat Politie municipiu, am dreptul de a primi sporul de specialist de clasa ?

 7. Va rog sa ma ajutați cu o informatie. Dacă deții deja titlul de specialist de clasa, clasa a 3-a, ți se menține, sau ți se acorda titlul corespunzător vechimii, respectiv pentru 9, 6 sau 3 ani? Întreb pe pentru alpiniștii din cadrul IGSU, care au clasa a 3-a și, în prezent, iau sporul corspunzator acesteia, iar ceilalți iau spor maxim, fiind însă mai puțin specializați decât primii.
  Vă mulțumesc.

  1. Pentru cadrele care deja beneficiau de titlul de specialist de clasa nu vor mai beneficia de alte drepturi suplimentare

   1. Buna ziua. In legatura cu titlul de specialist de clasa, clasa a 3-a la alpinisti este de 6%. De ce nu ni se acorda si noua 7,5%. Macar diferenta pana la 7,5 ca sa fim egali cu ceilalti.

 8. Buna ziua, daca eu 20 de ani mi-am desfasurat activitatea la Compartimentul Ture Serviciu si anul trecut am trecut la Compartimentul Dispecerat, beneficiez de sporul de clasa? Va mulțumesc!

 9. Buna seara!
  Daca am lucrat ca salariat civil (inginer de sistem) in MApN 10 ani, iar de 2 ani si 5 luni sunt ofiter MAI în domeniul comunicatii si informatica, pot beneficia de acest spor de specialist de clasa?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 10. Buna ziua! Perioada 2001-2019 am lucrat in compartimentul OP., iar din decembrie 2019 m.am mutat la Dispecerat, beneficiez de titlul specialist de clasa? Cei de la Resurse umane, m.au informat ca nu ma incadrez, intrucat nu am vechimea de 3 ani in functia actuala.

 11. Buna ziua! Va rog frumos sa mă lămuriți și pe mine! Mă aflu în aceeași situație cu unul dintre colegii care v-au adresat o întrebare mai sus, însă căruia nu i-ați răspuns. Din decembrie 2005 până în iunie 2016 am fost lucrător OP, iar din iunie 2016 până în prezent îmi desfășor activitatea în cadrul unui dispecerat poliție. Iar sporul de specialist clasa l-am primit în valoare de 67 lei, deci mi-a fost luată în calcul doar ultima perioadă, cea lucrată la dispecerat. Nu ar fi trebuit să fie luată în calcul și perioada cat am lucrat la OP? Adică nu e vorba tot despre același domeniu ocupațional- poliție?! Că doar nu m-am mutat la dispecerat pompieri! Va mulțumesc anticipat!

 12. Am lucrat 13 ani la OP iar din august 2020 la dispeceratull unității: Am observat că s-a dat răspuns la aceeasi intrebare ca beneficiem de spor de specialist.
  Am luat fluturasu de salariu pe luna martie si am observat ca nu am luat nimic, motiv pt care m-am dus la financiar pt a lamuri problema.
  Financiarul a luat legatura cu cei de la resursese umane si mi-au transmis că nu mai beneficiez de acest spor deoarece mi-am schimbat linia de munca.
  Intrebarea mea este beneficiem de acest spor sau nu ?

 13. Este o situație de neînțeles cu cei care s au mutat în dispecerate și nu știm dacă se va rezolva. Se cere lucrători operativi cu experiență și totuși nu li s a acordat acest titlu. Exemplul meu: Am 28 de ani vechime, numai în operativ, în care am lucrat la arest transfer, op ( agent de ordine, ajutor șef post, șef post, desemnat comanda birou politie) și 10 ani de economic, după care din anul 2019 mutat personal principal de serviciu pe inspectorat. După 28 de ani numai de operativ în care starea de sănătate a început să dea rateuri nu mi s a acordat acest titlu de specialist. Ce părere aveți?

 14. Bună ziua!
  Am iesit la pe pensie pe 07.01.2021, beneficiind de sporul de specialist de clasa din 30.12.2020.
  Lunile alese sunt din 2020.
  Beneficiez de actualizare care să includă și acest spor?
  Mulțumesc

 15. daca vreau sa ies la pensie acum ,,si imi aleg 6 luni anterioare acordarii sporului de specialist de clasa ,,,, care s a acordat cu 30 decembrie 2020 ,iar eu aleg lunile ianuarie -iunie 2020 ,,,la baza de calcul se cuprinde in actualizare si sporul de specialist?

 16. Am ieșit cu 01.06.2021, am ales 01.01.2020-31.06.2020, nu mi a fost luat în calcul sporul de specialist de clasa pentru ca acesta a îcceput să fie plătit începând cu 30.12.2020.

 17. Salutare. Am lucrat în jandarmerie 15 ani domeniul de activitate ordine publică , iar cu 01.09 2020 m-am mutat la poliție tot ordine publică ,beneficiez de sporul de clasă ; repet tot ordine publică am făcut și la jandarmi.

 18. Buna ziua!ce puteți sa-mi Spuneti despre cei aflați in creștere copil?ma aflu intr-o asemenea situație de un an și as vrea sa știu dacă mai pot depune raport când ma întorc la munca pentru a mi se acorda drepturile..sau pierd ,,trenul,,

 19. Salutare. Mi-am ales perioada celor 6 luni, august2020-ian 2021, am beneficiat de spor de specialist de clasa doar in luna ianuarie 2021.Mai pot beneficia retroactiv conform legii din 2017? Mentionez ca m am pensionat începând cu febr. 2021. Multumesc anticipat!!!

 20. Din 2009 pana în decembrie 2018 am lucrat la Combaterea Criminalității Organizate dupa care m-am mutat la Ordine Publica .Beneficiez de sporul de specialist de clasa?

 21. Salut! Am primit o Mustrare scrisa din 28.06.2021, iar decizia igpr a venit după contestația mea, in 13.08.2021. Intrebare, de când trebuia să-mi fie retras titlul de specialist de clasa. PS:ulterior am aflat ca la penitenciare, mai nou prin ordin al ministrului de prin iulie 2021, se retrogradează in titlul de specialist de clasa, la o clasa imediat inferioara, dacă ești sub efectul unei sancțiuni. La politie exista vreo astfel de prevedere? Mulțumesc!

  1. Cam în aceeași situație sunt și eu am avut un avertisment și acum îmi spun că trebuie să dau banii înapoi pe perioada pedepsei … In acest ordin scrie ceva despre acest lucru dar nu este destul de detaliat … Daca afli ceva as fi și eu curios de răspuns …. Mulțumesc

 22. Buna ziua, am lucrat în operativ 23 de ani,iar din noiembrie 2020 si pana în iulie 2021 am fost mutat la administrativ întrucât sunt apt limitat, iar din iulie și pana în prezent sunt din nou în operativ. Beneficiez de ceva ținând cont ca o viață am fost în operativ si in acea perioada mica am fost la administrativ? Mulțumesc!

 23. Buna!
  Daca sunt incadrata pe OP de la 31 dec 2018, iar in perioada 1 aug-31 dec 2021 am fost delegata la Serv Financiar, pot beneficia de acest spor pt 2022? Nu mi se acorda, momentan, justificand faptul ca nu aveam 3 calificativa la data de 31 dec 2021. Multumesc!

 24. în perioada 2002-2005 am fost angajat sergent angajat la politia de frontiera,din 2005 pînă în 2011 am fost subofiter tot la poltia de frontiere.în anul 2011 am fost trecut în rezervă.în anul 2017 am fost încadrat ca poltist de penitenciare unde îmi desfăsor activitatea si în prezent.înce clasă ar trbui să fiu încadrat ca specializare,avînd în vedere că am fost doar în operativ.

 25. Bună ziua , titlul specialist de clasa se acorda incepind cu data de 30 12 2020 corect., pentru cei care nu au făcut raport la data respectiva și îndeplinesc condițiile se acorda retroactiv , pot fi trași la răspundere Resursele umane și , șeful ierarhic , ?

 26. Buna ziua.Am rugamintea sa imi spuneti si mie daca am dreptul sa beneficiez de sporul de specialist de clasa. In perioada 1999 -01.06.2018 mi-am desfasurat activitatea in cadrul compartimentului Ture Serviciu in cadrul PFR (Politia de Frontiera Romana). Dupa aceasta data m-am mutat la cerere in cadrul compartimentului Dispecerat , in accelasi loc , la acceasi unitate , in acelasi sistem PFR. Intrucat aud tot felul de pareri , as aprecia sa imi comunicati si parerea dvs. Mentionez ca in prezent nu beneficiez de acest spor.Va multumesc.

  1. Buna seara. Pentru acordarea titlului respectiv trebuie și aprobarea sefului direct? Sau e doar cu aprobarea comandantului unității?

 27. Bună ziua, am 6 ani lucrați la ordine publica și ulterior TCO la serv. achiziții. Titlul de specialist de clasa se poate acorda la aceasta noua structura?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută