După ce luna trecută polițiștii s-au întrebat ce norme legale au determinat modificări la salariile și la modul de prezentare a elementelor salariale din fluturașii de salarii, s-a încercat să ne lămurească specialiștii, prin răspunsurile primite, că „doar ni se pare”  că a existat o diferență vizibilă.
Direcția Generală Financiară din MAI ne-a comunicat faptul ca Legea salarizării nr.153/2017, a impus eliminarea sintagmei „salariul funcției de bază” și că implicit acest aspect ar fi generat modificări ale aplicației informatice pentru calculul salariilor. Totuși nu au reușit să ne lămurească de ce aceste modificări au apărut în luna august și nu în luna iulie de când a intrat în vigoare legea salarizării.
Așadar, în luna august 2017, prin eliminarea sintagmei „salariul funcției de baza” a apărut pe fluturașul de salariu minunea, și anume: salariul de funcție+salariu grad+gradație. Fiecare element fiind majorat față de luna iulie conform Legii nr.293/2015 cu 10%, procent care până în luna august se aplica la salariul funcției de bază – eliminat.
Luna aceasta, odată cu primirea fluturașilor pe luna septembrie 2017, am avut din nou ochii cât cepele, să constatăm corespondența acelor elemente salariale, mai ales că, după cum știm, la salariul corespunzător lunii octombrie 2017 urmează să observăm majorarea cu 10% a salariului de funcție în baza OUG 56/2017.
Am avut surpriza să observăm că, s-au făcut atât de bine modificările la programul informatic de calculare a salariilor, încât, în cadrul aceleiași structuri, sunt polițiști cărora salariile ori li se calculează  cu programe informatice diferite, ori după cât de tare si/sau dulce a fost cafeaua specialiștilor de la financiar.
Oare nu ni se spunea anul trecut că programul informatic MAISAL nu poate face astfel de diferențe la calcule și că lucrătorii de la financiar nu pot modifica nimic în algoritmul de calcul a salariilor? Avem acum, în cadrul aceleiași structuri, unii polițiști pentru care salariul a fost calculat în mod corespunzător, existând concordanțe cu cel din luna anterioară la elementele de bază ale salariului, în timp ce pentru alții, același program informatic și aceiași lucrători de la financiar au reintrodus în salariul de funcție cuantumul pentru orele de noapte efectuate… fără să știm conform cărei prevederi legale?!
Este evident că eroare nu provine doar din simpla schimbare a prezentării pe fluturaș, ci și din calcule. Astfel, din salariul de funcție corespunzător lunii septembrie, scăzând cuantumul pentru orele de noapte, ar fi trebuit sa rezulte salariul de funcție din luna anterioară.
ATENȚIE! Eroarea a fost constatată în prezent doar la o parte din salariile pe care le-am documentat și sperăm să fie cazuri izolate care se vor remedia, însă nu strică să studiați atent fluturașii pe lunile iulie, august și septembrie 2017, pe care să-i păstrați bine, pentru a putea avea o perspectivă și pentru lunile viitoare. Dacă aveți situații similare sau asemănătoare, nu ezitați să ne contactați pentru a vă oferi lămuriri și sprijin.
Viitorul ne aparține!
Valentina Matea, Primvice-președinte a Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Cum s-au calculat salariile în ultimele luni

Distribuie

2 răspunsuri

  1. calcularea salariilor este o enigma totala. sunt incadrat pe functia de agent operativ 1 ca si un alt coleg de al meu insa diferenta salariului de functiei este de aproape 100 lei. salariul de grad si gradatia este aceiasi. de unde vine diferenta aia de 100 lei nu se stie. nu ma deranjeaza diferenta insa e ciudat acest mister.

  2. Dacă programul MAISAL nu permite modificari ale campurilor ,cum se face ca ,incepand cu luna septembrie ,mi-a disparut in mod „subit” sporul de frontiera , desi, am lucrat si lucrez in aceleasi conditii? Am intrebat la Financiar si mi s-a spus ca se va face o recalculare si voi primi diferenta dar in fluturasul de salariu aceste sume vor apare la rubrica Alte drepturi. Nu mi se pare corect in primul rand pentru ca , la calcularea pensiei, daca voi alege ca perioada de referinta lunile in care nu am avut acest spor ( acele 6 luni consecutive) baza de calcul va fi mai mica.
    Ma puteti indruma ce sa fac in acest sens?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.