Statisticile referitoare la accidentele rutiere sunt crunte, numai în primele 11 luni ale anului 2024 la nivelul țării noastre acestea au fost soldate cu decesul a peste 1300 de persoane și rănirea gravă a aproximativ 3000.

Astfel, în vederea prevenirii urmărilor grave ale accidentelor rutiere, precum și pentru reducerea considerabilă a acestora, la nivelul Poliției Române  a fost implementată aplicația eSAR ce este disponibilă pe platforma hub.mai.gov.ro și care permite cetățenilor să transmită în mod direct și rapid sesizări legate de abaterile rutiere observate.

Practic, prin intermediul acestei aplicații, participanții la trafic vor putea să informeze poliția despre comportamentul agresiv al șoferilor, care pun în pericol siguranța tuturor.

Ce informații sunt necesare pentru depunerea unei sesizări prin eSAR?

Pentru a face o sesizare, utilizatorul platformei (orice cetățean) va trebui să completeze un formular care să includă:

  • Datele de identificare: nume, prenume, cod numeric personal;
  • Detalii de contact: număr de telefon și adresă de corespondență;
  • Declarație pe propria răspundere – referitoare la veridicitatea informațiilor transmise și a înregistrării video sau audio-video atașate;
  • Detalii despre incident: data, ora, locul sau alte elemente care pot facilita identificarea abaterii;
  • Semnătura utilizatorului.

Ce este comportamentul agresiv?

Comportamentul agresiv în trafic al conducătorilor de vehicule este reglementat de prevederile art. 54 1 din O.U.G. 195/2002, astfel:

(1) Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.

(2) Prin comportament agresiv se înţelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

  1. deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
  2. întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
  3. pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
  4. circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
  5. folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie;
  6. conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;
  7. mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia;
  8. realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  9. conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Ce riști dacă vei conduce agresiv?

Sancțiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de art. 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei) și măsura complementară de reținere a permisului de conducere pentru 30 de zile.

Pot fi sesizate și alte tipuri de abateri la regimul rutier? 

Conform art. 109 3 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, polițiștii pot aplica sancțiuni, în baza înregistrărilor audio-video, primite de la participanții la trafic, numai pentru sancționarea comportamentului agresiv în conducerea vehiculelor.

Iar în cazul altor tipuri de abateri rutiere, polițiștii pot aplica amenzi doar în baza imaginilor ridicate de la administratorii drumurilor, în temeiul art. 56 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române.

(2) Poliția Română este autorizată să acceseze, în mod direct și gratuit, sistemele de supraveghere a spațiilor publice ce sunt instalate în scopul prevenirii criminalității, pazei bunurilor și protecției persoanelor sau supravegherii traficului rutier și care aparțin organelor administrației publice centrale sau locale, cu excepția celor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, atunci când:

a) există motive verosimile pentru a bănui că imaginile fotografice ori înregistrările audio și/sau video prelucrate prin aceste sisteme pot servi la identificarea:

  1. persoanelor care pregătesc, săvârșesc sau au săvârșit o infracțiune;
  2. persoanelor care au fost prezente la locul săvârșirii unei infracțiuni ori au cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
  3. persoanelor date în urmărire sau căutate potrivit legii;
  4. bunurilor supuse confiscării, interzise la deținere, căutate potrivit legii sau care pot fi utilizate ca probe într-o procedură judiciară;

b) imaginile fotografice ori înregistrările audio și/sau video prelucrate prin aceste sisteme sunt necesare pentru:

  1. constituirea și adaptarea dispozitivelor de menținere a ordinii publice, cu ocazia adunărilor publice sau a evenimentelor ce implică prezența unui public numeros, precum și pentru realizarea intervenției în cazul în care adunările publice își pierd caracterul pașnic și civilizat;
  2. îndrumarea, supravegherea și controlul respectării normelor de circulație rutieră.

(3) Se interzice prelucrarea datelor cu caracter personal conținute de imaginile fotografice ori înregistrările audio și/sau video în alte scopuri decât cele în care au fost colectate, cu excepția situațiilor prevăzute expres de lege și numai dacă sunt asigurate garanțiile necesare pentru protejarea drepturilor persoanelor vizate.

Cum sunt gestionate sesizările transmise prin eSAR?

Fiecare sesizare  este repartizată unității de poliție competentă din punct de vedere teritorial, care verifică aspectele sesizate, în funcție de fiecare caz în parte, pentru a stabili dacă sunt respectate condițiile de formă și fond. Ulterior sunt efectuate verificări de către polițiștii din cadrul structurilor rutiere, iar la finalul acestora sunt dispuse măsurile legale în vigoare.

Obiectivul aplicației eSAR de pe platforma hub.mai.gov.ro este acela de a crea un mediu rutier cât mai sigur, precum și de implicare a societății civile în ceea ce privește sesizarea comportamentului agresiv al conducătorilor auto, urmărindu-se în acest sens diminuarea numărului de accidente rutiere grave.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

 

Sindicatul EUROPOL: Cum poți fi amendat când conduci agresiv

Distribuie

2 răspunsuri

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.