În urma creșterii numărului de cazuri de ultraj sau alte situații în care polițiștii erau chemați în judecată pentru pretinse fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în iulie 2017, prin OUG 53/2018 s-a modificat Legea 360/2002 Statutul polițistului, fiind extinse cazurile pentru care polițiștii au dreptul la asigurarea asistenței juridice.

Art. 28 alin. 1

Polițistul are dreptul la:

o) decontarea cheltuielilor de asistență juridică ocazionate de procedurile judiciare, penale și/sau civile,inițiate împotriva sa, pentru fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu, precum și în situația în care este victimă a unor fapte de ultraj, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne;

Din anul 2017 până în prezent factorii decizionali din fruntea MAI nu au fost preocupați de situația propriilor angajați care au fost purtați prin instanțe de către diverși cetățeni cu drepturi și libertăți pentru simplul fapt că polițiștii și-au făcut datoria și au aplicat legea în momentul în care au constatat că aceasta este încălcată de către orice persoană, indiferent de statutul social.

Concluzia referitoare la nepăsarea MAI cu privire la acordarea asistenței juridice pentru personalul propriu se desprinde din faptul că deși unitățile MAI aveau obligația de a încheia anual contracte/convenții cu un avocat sau cu mai mulţi avocaţi în baza cărora polițiștii să beneficieze de asistență juridică gratuită, conform are. 4 alin. 6 din OMAI nr. 9/2009, acest lucru nu s-a întâmplat în majoritatea cazurilor.

Pentru asigurarea asistenţei juridice, unitatea încheie anual contract/convenţie cu un avocat sau cu mai mulţi avocaţi, după caz, selectaţi conform principiilor achiziţiei publice de servicii, după criteriul „preţul cel mai scăzut”, urmând ca şeful unităţii să comunice poliţistului datele de contact ale avocatului sau, după caz, ale avocaţilor selectaţi. În cazul în care poliţistul este de acord să fie asistat de avocatul/avocaţii selectat/selectaţi de unitate, îl informează în acest sens pe şeful unităţii.

Cireașa de pe tort cu privire la această anomalie care a generat un exemplu negativ pentru mai multe IPJ-uri din țară a fost reprezentată de cele mai înalte foruri instituționale, respectiv MAI și IGPR care nu au încheiat astfel de contracte sau convenții.

După mai multe interpelări adresate MAI și unităților centrale subordonate, în cele din urmă specialiștii instituției și-au făcut timp și au reușit într-un termen ”rezonabil” de mai bine de 6 ani după modificarea Legii 360/2002 privind Statutul polițistului să elaboreze un nou ordin de ministru care reglementează condițiile de acordare a asistenței juridice.

Astfel, la data de 26.08.2024 în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 851 a fost publicat OMAI nr. 139/2024 pentru aprobarea Normelor de aplicarea dispozițiilor privind dreptul polițistului la decontarea cheltuielilor de asistență juridică.

Actul normativ  vine cu un element de noutate, având în vedere că anterior unitățile MAI nu își respectau obligația de a încheia contracte de asistență cu diverse cabinete de avocatură, acesta fiind reprezentat de faptul că polițistului i se vor deconta cheltuielile generate de necesitatea asistenței juridice dacă sunt îndeplinite două condiții, astfel:

  • existența unui proces penal și/sau civil care a fost desfășurat împotriva sa pentru fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu, precum și existenta unui proces penal în care are sau a avut calitatea de persoană vătămată printr-o faptă de ultraj;
  • polițistul trebuie să depună cererea de decontare în termen de maximum 3 ani de la efectuarea cheltuielilor.

Decontarea cheltuielilor de asistență juridică se realizează în limita unui plafon care reprezintă valoarea unui câștig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, stabilită la data încheierii convenției și care se aplică pentru fiecare proces penal sau civil, fără a depăși valoarea cheltuielilor de asistență juridică prevăzută în contractul încheiat între polițist și avocat.

Pentru decontarea cheltuielilor de asistență juridică se încheie o convenție între polițist și ordonatorul de credite care asigură finanțarea unității în care acesta era încadrat la data luării la cunoștință despre dobândirea calității procesuale.

Au fost reformulate situațiile în care în sarcina polițistului se instituie obligația de a restitui sumele decontate, astfel:

  • instanța de judecată a constatat vinovăția sa printr-o hotărâre definitivă;
  • polițistul a încheiat în contract de tranzacție ori un acord de mediere;
  • instanța de judecată a constatat că polițistul nu a săvârșit fapta în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

În situația în care întâmpinați dificultăți în privința accesării dreptului la decontarea cheltuielilor aferente asistenței juridice, ne puteți sesiza la adresa de e-mail sindicateuropol@gmail.com.

CONSULTĂ AICI, OMAI NR. 139/2024 PRIVIND DECONTAREA CHELTUIELILOR DE ASISTENȚĂ JURIDICĂ!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

 

Sindicatul EUROPOL: Cum își pot deconta polițiștii cheltuielile de asistență juridică

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.