Cum evoluează achizițiile pentru noua uniformă

Cunoașteți foarte bine că în cursul lunii iulie în grădina IGPR a existat foarte multă agitație, multe camere și aparate foto, precum și un lobby excesiv în mediile online pentru a fi anunțată „lansarea la aer” a noii uniforme a Poliției Române.

Dacă mai punem la socoteală și ședința de dialog social din data de 26 iulie, am crede că s-au răsturnat munții în strada Mihai Vodă în asemenea chip încât nici colegii de la Salvamont(care sunt oricum mai bine îmbrăcați decât noi) nu ar fi avut ce să facă.

Nu o să dezbatem încercările disperate ale factorilor din conducerea Poliției Române și a persoanelor conexe din anturajul acestora care încearcă pe cât posibil să creioneze un cadru mai mult decât armonios și impecabil al acestei epopei numite “Noua uniformă” pentru că nu are rost, efectiv.

Noi revenim cu picioarele pe pământ și mai servim opiniei publice un calup informațional mai mult decât echidistant, constatând că pe SICAP s-a anunțat, spre sfârșitul lunii iulie, o nouă rundă de acorduri cadru și contracte subsecvente ce au fost încheiate la nivelul Poliției Române.

Observăm cu această ocazie că a fost definitivată achiziția pentru următoarele elemente din componența ”noii uniforme”, astfel:

  • CĂCIULA DE BLANĂ NUTRIET

După cum intuiți, este vorba despre acea caciulă imensă de blană inutilă, care mai mult ne încurcă iarna decât să ne ajute. Este vorba despre 52.000 bucăți la un preț unitar de 181,26 lei. Aici avem și o primă comandă de 1.450 de bucăți, cel mai probabil fiind destinate promoțiilor de elevi din toamnă, dar insuficiente pentru cei care vor fi angajați din sursă externă.

  • FULAR

Aici, am identificat o solicitare pentru 60.000 de bucăți la un preț unitar de 54,48 lei.

  • CUREA DIN PIELE

Au fost solicitate, vorba unui fost ministru, ”decât” 5000 de bucăți la un preț unitar de 57,7 lei.

  • CIORAPI

Cu privire la acest element, am identificat o comandă de 100.000 de perechi la un preț unitar de 4,61 lei și nu dorim să ne imaginăm calitatea acestui reper.

  • ȘNUR DE CEREMONIE

Aici, avem o solicitare de 8000 de bucăți la un preț unitar de 55,64 lei.

  • SUPORT CU GRAD PROFESIONAL

Aici, avem de a face cu o comandă de 127.068 perechi la un preț unitar de 49, 77 lei(conform acordului cadru), iar aici avem inclusiv o comandă de 1.620 de perechi (conform contractului subsecvent), constatând că există o discrepanță între numărul de căciuli de blană solicitate(52.000 de bucăți) și numărul de suporți cu grad profesional.

  • EPOLEȚI CU GRAD PROFESIONAL

Poliția Română a solicitat 127.068 de perechi, mai ieftin puțin, la un preț unitar de 45,88 lei, observând că avem de a face cu un alt producător față de cel al suporților de grad.

Așadar, după caschete, cămăși, pantofi și câteva bluzoane și scurte, vom avea și căciuli de blană și grade pentru sacou. Noi spunem că ,,eram bine” la sfârsit de iulie. Nu?! Sperăm, totuși, că la sfârșit de decembrie să avem contractate măcar reperele pentru promoția de agenți din toamnă și cei din sursa externă care vor fi incadrați, cel mai probabil, tot în decembrie. Deși deja incepem să zambim amar în colțul gurii când vedem acest hei-rupism tipic mioritic, un non-sens total pe care nu îl ințelegem. Nu există nicio logică în aceste achiziții, nu există comunicare, nu există niște linii de ghidaj de bază, nu există NIMIC!

Da, știm că MAI-ul ”nu are bani” pentru că ni se plătește norma de echipament până în septembrie inclusiv, că așa ne-au transmis mai-marii ministerului, dar știm și că prețul completului noii uniforme tocmai s-a mai mărit cu 581,71 lei, ajungând la un total de 2.581,71 lei, asta în condițiile în care mai avem multe de adăugat. Dar promitem ca vom face calculul exact la sfârșit.

În acest context în care constatăm că nu vom avea în timp util uniformă, iar în magaziile unităților nu mai există suficiente articole de echipare din compunerea actualei uniforme, organizația noastră a solicitat din nou prorogarea termenului ce vizează acordarea lunară a sumelor corespunzătoare normei de echipare până la finalizarea procedurii de achiziție a normei complete de echipare pentru noua uniformă.

Între timp, să-i spună cineva și reprezentantului Poliției Române, erijat în niște declarații belicoase prin care a transmis că prețul total al noii uniforme este de doar 2.500 de lei, că în realitate prețul va fi cu totul altul, mai mare chiar, nu de alta, dar acum înțelegem și de ce cascheta/sacoul de inspector pe care le poartă, merg cu gradele de comisar ….

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Cum evoluează achizițiile pentru noua uniformă

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută