Cum arată salarizarea polițiștilor în 2017

Dacă într-unul din materialele anterioare am discutat despre unele componente salariale ale polițiștilor, astăzi vom vorbi despre salarii în ansamblu. Este un subiect atât de sensibil, încât dacă am vorbi despre el câteva zile, tot nu am putea trage o concluzie.

Salariul, așa cum îl  regăsim definit în dicționarele de specialitate, reprezintă suma de bani pe care o primește o persoană pentru munca depusă într-o perioadă de timp. Dacă am face un sondaj în rândul polițiștilor și i-am întreba câți dintre ei cunosc din ce este compus salariul lor, majoritatea ar spune că se uită doar la rubrica „TOTAL REST PE CARD”.

 Salariul lunar se compune din salariul funcției de bază, indemnizații, compensații, sporuri, prime, premii și din alte drepturi salariale. Salariul funcției de baza este compus din salariul de funcție, salariul gradului profesional deținut, gradații și, după caz, salariul de comanda. Pentru realizarea diferențierii salariilor funcțiilor de baza, prin legea 284/2010 s-au stabilit clase de salarizare și coeficienți de ierarhizare pentru salariile de funcție, dar care nu s-au aplicat niciodată.

Ministerul Afacerilor Interne ascunde salarizarea polițiștilor printr-un act normativ clasificat S/214/2011, prin care eludează legea în detrimentul polițiștilor și se folosesc ambiguitatea legislativă pe care a promovat-o prin proiectele „asumate” de “inteleptii” institutiei.

Toate aceste inadvertențe sunt amplificate de existența unui fluturaș de salariu menit să fie cât se poate de obscur, în așa fel încât polițiștii să nu înțeleagă modul de calcul și eventualele erori. De fapt, polițiștii au rămas ultimii „mohicani” ai sistemului public de salarizare, fiind adevărate victime ale deciziilor haotice ale guvernanților.

Dacă în perioada imediat următoare de după revoluția din `89 polițiștii erau printre cei mai bine plătiți dintre bugetari, și aveau drepturi similare cu magistrații, “realitatea” de astăzi aduce polițiștii la coada salarizării. Trebuie să recunoaștem că meseria de polițist reprezintă răspunsul tuturor copiilor la întrebarea: “Ce vrei sa te faci când ajungi mare?”. Dar în contextul actual, am vrea să ne întrebăm colegii, dacă astăzi și-ar mai îndruma copii către această meserie, în condițiile în care riscurile meseriei sunt răsplătite cu salariul minim pe economie.

Mulți dintre polițiști au uitat sau unii chiar nu știu că multe dintre drepturile salariale, fie nu sunt plătite, fie le sunt plătite în cuantumul minim prevăzut de lege. Dacă s-ar respecta cel puțin două dintre principiile salarizării, și anume “la munca egala, salariu egal” și “principiul salarizării după cantitatea și calitatea muncii”, atunci cu siguranță ar dispărea aceste stări conflictuale. Organizația noastră sindicală depune toate diligentele pentru ca drepturile salariale ale polițiștilor să fie aplicate corect și în cuantumul prevăzut de lege. Iar în situația în care acțiunile de protest anunțate de celelalte organizații sindicale, pe data de 16 martie, vor avea ca UNICĂ revendicare SALARIZAREA, fără a dilua mișcarea cu alte cereri, Sindicatul EUROPOL va fi prezent.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Cum arată salarizarea polițiștilor în 2017

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Corect legal insa INCORECT aplicabil.
    Referirea in text este doar fata de POLITUSTI insa in M.A.I mai sunt si alte structuri spre ex cele MILITARIZATE cu statut militar si ma refer aici in personal la JANDARMI.
    Oare pt aceasta struvtura NU SUNT APLICABILE ACELEASI VALORI, MASURI, NU SUNT REMUNERATI CU ACEASI OCAvb lui CUZA?!

  2. Am plecat din poliție după 17 ani prin demisie ,am cerut doi ani de întrerupere conform legii functionarilor publici din cauza taierilor de salarii .Răspunsul D.G.P.M.B. verbal prin graiul unui cms.al poliției noastre (nu ai șanse ,stai linistit sau pune demisia pe masă și bine pentru tine este dacă specifici căci din motive personale pleci și nici decum din cauza taierilor ,pentru a nu da curs unor cercetari privind greva polițiștilor,grevă la care formațiunea din care faceam parte am fost,,invitați la tragere fix atunci”,nu era nici data nici ziua de antrenament ,multumim D.G.P.M.B.).Mentionez ca sunt absolvent al scolii militare ,,VASILE LASCAR” Câmpina ,școală etalon de subofițeri de poliție.

  3. Daca ma uit la fluturasul meu totul se calculeaza incepand de la suma de 1400 lei. Adica aproape de minimul pe economie. Restul este vechimea, salariul de grad si celelalte sporuri pe care le stim cu totii. De ce mai am coeficient aproape 3 daca de fapt salariul incepe de la 1400? In conditiile acestea am putea sa ne mutam la politia locala unde salariul este aproape ca si al agentilor de politie insa nu au treaba cu dosare penale sau interventii la scandaluri. In cazul in care se continua asa tot mai multi colegi o sa fie ridicati de dna. Asta este lupta impotriva coruptiei!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută