Culisele protestului și minciunile ministrului

După cum prea bine știți, în ziua de 5 noiembrie Sindicatul EUROPOL a organizat un protest în fața Ministerului Afacerilor Interne, unde au participat aproximativ 100 de polițiști, pentru a revendica acordarea indemnizației de 75% în situația în care celălalt părinte nu a beneficiat de zile libere plătite pentru situațiile limitării sau suspendării activităților didactice, compensări prin care polițiștii pot plăti o persoană să le supravegheze copiii.

Deși în perioada stării de urgență, în condițiile în care nu puteau beneficia de zile libere plătite, polițiștii-părinți au primit această indemnizație de 75%, de data aceasta ministrul Vela nici măcar nu a depus vreo diligență pentru ca personalul MAI să beneficieze de aceleași condiții și în cuprinsul OUG 147/2020. Nici în privința stimulentului de risc nu ne-a susținut pentru a beneficia de aceleași drepturi ale personalului din linia întâi, cum sunt cei din sănătate, asistență socială sau cum s-a propus pentru personalul didactic.

Când vine vorba despre rezultatele profesionale ale polițiștilor, ministrul Vela le anunță primul, că doar suntem în campanie, însă când este vorba despre drepturi și recompensarea eforturilor colegilor noștri…pauză. Au fost doar vorbe și multe promisiuni neonorate de ministrul Vela, care de la momentul preluării mandatului, nu numai că nu a avut vreo inițiativă în favoarea personalului MAI, dar nici ca parlamentar nu a transpus nimic din ce a promis, așa cum se poate observa cu ușurință pe site-ul Camerei Deputaților .

Să revenim la protestul organizat. Trecând peste piedicile din partea Jandarmeriei, care a primit directivă să nu ne permită să ne apropiem de minister, datorită prezenței presei nu și-au permis să ne ridice și să ne izoleze în țarcul pe care îl aveau pregătit la câteva sute de metri de clădirea MAI. Însă la scurt timp după ce am început să scandăm și protestul să fie prezentat în mass media, și-a făcut apariția Ionel Babuș, autointitulat consilier pe probleme de dialog social al ministrului, în realitate consilier al secretarului de stat, dar și de cms. șef Christian Ciocan, care de câteva luni a primit un post călduț, fiind împuternicit director al Unității de Politici Publice.

Pentru cine nu știe sau nu cunoaște, Ionel Babuș a ieșit la pensie din cadrul Corpului de Control al Ministrului și în prezent este președintele Federației Polițiștilor „A.I. Cuza,” unde l-a desemnat „director de comunicare” pe Christian Ciocan. Practic, Vela, pe baza prieteniei cu Gabriel Oprea, apropo, Ionel Babuș este membru activ în UNPR, i-a adus pe cei doi la MAI cu scopul clar definit de a mușamaliza și minimaliza problemele polițiștilor. Mai mult, prin federația lui Babuș și vocea lui Ciocan, fericit cu postul primit la MAI, i se aduc ode și osanale ministrului Vela.

https://www.dcnews.ro/proteste-politisti-ciocan-eu-sunt-pentru-adevar-nu-pentru-fake-news-uri_782228.html

Ionel Babuș, în fața mass-mediei prezentă la protest, a încercat să manipuleze, fluturând în fața camerelor de luat vederi un „Raport” ce spunea că a fost „Aprobat”, și care viza problemele discutate la ședința din 2 noiembrie, în cadrul căreia am solicitat acordarea indemnizației de 75% pentru polițiștii-părinți, includerea în categoriile de personal beneficiare ale stimulentului de risc, precum și garanții cu privire la acordarea ultimelor două trepte de majorări salariale conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Mai mult decât atât, a declarat că Marcel Vela se află la Guvern unde întreprinde demersuri pentru acordarea drepturilor financiare ale polițiștilor, respectiv a indemnizației de 75% pe care am solicitat-o în cadrul ședinței și că nu înțelege de ce protestăm dacă totul este „aranjat”.

Nimic mai fals, ministrul Vela nu numai că nu se afla la Guvern în acel moment, ci ne pândea de după perdeaua biroului, dar nici nu a depus vreo diligență pentru modificarea OUG nr. 147/2020. Mai mult, documentul prezentat de consilierul Ionel Babuș nu produce niciun efect juridic în ceea ce privește revendicările polițiștilor, reprezentând doar un act în care este consemnat rezumatul discuțiilor din cadrul ședinței de dialog social. Ceea ce ne-a frapat cu privire la forma Raportului cu pricina este modul în care ministrul Vela a înțeles să aprobe aspectele inserate, iar aici cităm:”Aprob susținerea în condițiile legii”.

Nu am putut să înțelegem scopul acestei rezoluții, că doar nu credem că alteori se pune problema „aprobării și în afara condițiilor legii”

Ca să vă faceți o imagine a disperării care exista la momentul protestului, mai ales pentru că presa a fost numeroasă iar jandarmii nu puteau să găsească pretexte pentru a ne opri adunarea publică, Christian Ciocan, care deși trebuia să fie în birou, la muncă, se plimba prin spatele jurnaliștilor, mințindu-i, cu un tupeu ce depășește limitele oricărei forme de bun-simț, că protestăm degeaba pentru că toate doleanțele noastre au fost deja „aprobate” de ministru și că reprezentanții organizației noastre nu fac altceva decât să-i manipuleze pe polițiștii prezenți la protest care își cereau drepturile prevăzute de lege.

După cum v-am informat anterior, obiectivul protestului nostru a fost acela de a determina MAI să respecte prevederile OUG nr. 147/2020, exact așa cum au fost concepute de legiuitorul care a stabilit în concret că angajații din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, în penitenciare sau în unitățile sanitare publice nu pot beneficia de zile libere.

Însă în ciuda acestor aspecte, MAI vine cu interpretări proprii și aberante asupra legislației, aplicând-o în defavoarea polițiștilor, așa cum rezultă din conținutul adresei cu nr. 322531/10.11.2020 prin intermediul căreia se stabilesc reguli de acordare a indemnizației de 75%, conform cărora polițiștii vor beneficia de această majorare numai în situația în care ambii părinți își desfășoară activitatea în sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, în penitenciare sau în unitățile sanitare publice, deși, așa cum am mai spus, prevederile OUG nr. 147/2020 sunt destul de clare, condiția de acordare a indemnizației fiind aceea ca un singur părinte să lucreze într-unul din aceste domenii.

Iată că prin adresa prezentată mai sus, care aduce interpretări excesive și limitative aflate în totală opoziție cu perioada stării de urgență când același ajutor acordat părinților a fost interpretat diferit, cei doi bufoni, „Babușul” și „Ciocanul” lui Pinochio de la Ministerul Afacerilor Interne, sunt dați în vileag fără echivoc chiar de modificările ulterioare ale OUG 147/2020, din 19.11.2020, dar și de documentele transmise către unitățile de poliție din țară, ulterior protestului care demonstrează efectiv că au abordat protestul polițiștilor cu un tupeu mizerabil, dorind să inducă în eroare și jurnaliștii prezenți la fața locului, declarând că toate cele trei revendicări ale polițiștilor au fost „aprobate” de către ministru.

Pe această cale le solicităm celor două somități ministeriale să-și ia medicamentele și să cumpănească mult mai serios momentele în care se prezintă cu declarații furibunde în fața polițiștilor și a reprezentanților mass-media pentru a minți în mod ordinar, insultând astfel inteligența tuturor la comanda lui Vela, nu de alta dar nu pot fi decât penibili.

Așteptăm cu interes reacția Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, căruia i-am solicitat, așa cum v-am informat printr-un comunicat anterior, să urgenteze promulgarea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-COV-2, ce vine să completeze în mod explicit prevederile, care, deși în opinia noastră erau destul de clare, au fost interpretate în mod intenționat în defavoarea polițiștilor.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Culisele protestului și minciunile ministrului

Distribuie

Un răspuns

  1. Si-au batut joc de noi…… Deja DGPMB a trimis circulara catre toate sectiile si serviciile sa trimita tabel doar cu lucratorii in care ambii parinti lucreaza in sistem sau in sanatate publica….Eu ma voi adresa CNCD in conditiile in care dumneavoastra nu veti face acest lucru….Este o discriminare uriasa si pe fata…..
    Am rugamintea sa cereti public guvernului aplicarea legii salarizarii la 01.01.2021 asa cum este prevazut….

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.