Cu gradele polițistului la instanța de judecată

Drepturile si interesele polițiștilor trebuie să fie principala unealtă a organizatiilor sindicale, însă de cele mai multe ori liderii acestora au încurcat interesele polițiștilor cu cele personale.

Cazul cel mai vizibil în acest sens este cel al agenților de poliție care au promovat examenele de trecere în corpul ofițerilor. Modificările aduse Legii 360/2002 privind Statutul polițistului de Ordonanța 53/2018 au fost vitrege pentru cei care au susținut examenele înainte de 02.07.2018, data la care a intrat în vigoare actul normativ, în sensul că acestora nu li s-a acordat gradul profesional în funcție de vechimea în serviciu, deși în cadrul ședintelor de modificare a Statutului polițistului, cât și în cadrul dezbaterii publice, noi ca organizație sindicală am susținut argumentat acest lucru, însă MAI nu a putut conștientiza acest lucru, deși impactul financiar era insignifiant, iar o simplă normă tranzitorie ar fi rezolvat toată această discriminare crasă.

Reamintim că primii care au beneficiat de acordarea gradelor în funcție de vechimea în serviciu, la numai două săptămâni de la intrarea în vigorare a Ordonanței de Urgență 53/2018, au fost polițiștii din promoția iulie 2018 din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioana Cuza”, forma de învățământ frecvență redusă. Încercarea de a veni în sprijinul polițiștilor e ca o luptă cu morile de vânt și când spunem asta, nu ne referim doar la lupta cu conducerea Ministerului Afacerilor Interne, ci și la lupta cu celelalte organizații sindicale care de cele mai multe ori se împotrivesc demersurilor susținute de celelalte sindicate în cadrul ședințelor de dialog social.

Deși am fost blamați de câțiva lideri ”reprezentativi” pentru acest demers, aceștia invocând argumente contrare si iresponsabile, perseverența noastră în acest demers a făcut ca în acest moment atât promoția din acest an, cât și promoțiile viitoare să se bucure de acordarea gradelor în funcție de vechimea în serviciu.

Vă punem la dispozitie  linkul dezbaterii publice a Statutului polițistului din data de 30.05.2018 de la sediul Centrului Cultural al MAI: https://www.privesc.eu/Arhiva/82572/Dezbaterea-publica-pe-tema-proiectului-de-Ordonanta-de-urgenta-pentru-modificarea-si-completarea-Legii-nr–360-2002-privind-Statutul-politistului

Pentru că lupta pentru susținerea drepturilor polițiștilor trebuie dusă până la capăt, indiferent de câte piedici există, în data de 01.08.2018 am organizat la sediul sindicatului o întalnire cu polițiștii care vor să-și câstige drepturile de data aceasta nu la  MAI, ci la instanța de judecată. Astfel că, în cadrul întâlnirii am hotărăt ca  până la sfârșitul acestei săptămâni să centralizăm lista cu toți cei care doresc acest demers, urmând ca apoi să identificăm exact situația fiecaruia în parte pentru a crea grupuri similare pentru acțiunile din instanță. Costurile pentru aceste acțiuni, cât si suportul juridic este asigurat exclusiv de catre organizația noastră.

Am primit zeci de mesaje pe adresa sindicatului din partea polițiștilor care sunt doritori să ni se alăture acestui demers și  așteptăm în continuare până vineri solicitările voastre pentru a  finaliza lista și a putea înainta acțiunea la instanța de judecată. Este edificator citatul lui John Maxwell ”Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai”, pentru cei care sunt încă indeciși cu privire la lupta pentru drepturile lor.

 

Viitorul ne aparține !

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Cu gradele polițistului la instanța de judecată

Distribuie

4 răspunsuri

  1. Dacă nu sunt membru al organizației dvs. sindicale mă pot alătura și eu grupului pentru o acțiune în Instanță în vederea acordării gradului profesional în funcție de vechimea în MAI?. Menționez faptul că am lucrat ca agent de poliție timp de 15 ani și am trecut în corpul ofițerilor în anul 2016.

  2. Buna ziua! daca am lucrat 10 ani in paza , cu atestate profesionale , apoi am dat examen si a luat la politie , Pot cere sa mi se dea gradul in functie de vechime ? se poate echivala vechimea?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută