Cu cât vor crește salariile polițiștilor în ianuarie 2019

Salarizarea polițiștilor este un subiect mult discutat care a creat de cele mai multe ori  conflicte deschise între Ministerul Afacerilor Interne și angajații acestuia. În ultimele zile, spațiul public a fost umplut de tot felul de știri, scheme, tabele și cifre privind creșterile salariale începând cu luna ianuarie 2019.

Nu întotdeauna aceste date și informații au fost prezentate în mod corect, precis și concis, cel mai probabil din motiv că sumele cu multe zerouri dau bine viziual. Oricât de mult ar crește salariul polițistului, venitul sau restul primit pe card este cel mai important. Dacă ne amintim bine de momentul ianuarie 2018, când salariile polițiștilor au crescut cu 25%, însă venitul acestora  a crescut cu doar  3-4%.

Având în vedere unul dintre principiile stabilite de Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, la art. 6 lit. c ”principiul egalității, prin asigurarea de salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală”,  salariile de funcție ale polițiștilor vor  fi  aproape egale în 2022 când se va aplica integral legea salarizării.

De asemenea, la art. 38, alin. 4, din aceeași lege, este  prevăzut  că  ”în perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, fiecare creștere reprezentând 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018. Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat”.

Astfel că, în anul 2022, salariile de funcție ale polițiștilor vor avea următoarele valori care se regăsesc în imagine:

 

Legendă:

S = nivelul studiilor superioare

4819 = salariu de funcție minim în anul 2022 pentru un subcomisar de poliție

5110 = salariu de funcție maxim în anul 2022 pentru un subcomisar de poliție

1,93 = coeficientul minim pentru un subcomisar de poliție

2,04 = coeficientul maxim pentru un subcomisar de poliție

În momentul de față, un subcomisar de poliție, cu funcție de execuție, cu un salariu de 3899 lei(vezi imaginea de mai jos) este doar un  exemplu orientativ, acesta putând avea valori diferite, va avea un salariu de funcție  maxim în anul 2022 de 5110 lei.

5110 – 3899 = 1211 lei ( valoarea cu care îi va crește salariu de funcție în cei 4 ani).

Având în vedere creșterea etapizată pentru anul 2019, 2020, 2021 și respectiv 2022, salariu de funcție al acestuia va crește  anual  cu 1211 : 4 = 302,75 lei. Însă aceasta este valoarea brută, după ce se va aplica impozitul și contribuțiile la stat, creșterea efectivă fiind de aproximativ 170 lei.

 

Legendă:

S, M = nivelul studiilor: superioare/medii

4173 = salariu de funcție minim în anul 2022 pentru un agent-agent șef principal cu studii superioare

4259 = salariu de funcție maxim în anul 2022 pentru un agent-agent șef principal cu studii superioare

4173 = salariu de funcție minim în anul 2022 pentru un agent-agent șef principal cu studii medii

4259 = salariu de funcție maxim în anul 2022 pentru un agent-agent șef principal cu studii medii

1,67 = coeficientul minim pentru un agent-agent șef principal cu studii superioare

1,70 = coeficientul maxim pentru un agent-agent șef principal cu studii superioare

1,56= coeficientul minim pentru un agent-agent șef principal cu studii medii

1,63 = coeficientul maxim pentru un agent-agent șef principal cu studii medii

În momentul de față, un agent șef de poliție, cu un salariu de funcție de  2541 lei(vezi imaginea de mai sus) este doar un  exemplu orientativ, acesta putând avea valori diferite, va avea un salariu de funcție  maxim în anul 2022 de 4273 lei.

4273 – 2541= 1732 lei ( valoarea cu care îi va crește salariu de funcție în cei 4 ani).

Având în vedere creșterea etapizată pentru anul 2019, 2020, 2021 și respectiv 2022, salariu de funcție al acestuia va crește  anual  cu 1732 : 4 = 433 lei. Însă aceasta este valoarea brută, după ce se va aplica impozitul și contribuțiile la stat, creșterea efectivă fiind de aproximativ 260 lei.

Cei care au salarii de funcție mai mici acum, vor avea creșteri anuale mai mari și invers, însă în anul 2022 toți vor ajunge la o valoare aproximativ egală. Pe același principiu vă puteți calcula fiecare suma cu care vă va crește salariul de funcție în luna ianuarie 2019, scăzând din valoarea salariului de funcție pentru anul 2022, din imaginea atașată mai sus, pentru funcția corespunzătoare gradului pe care îl aveți, valoarea salariului de funcție actual. Rezultatul obținut îl împărțiți la 4, astfel veți obține valoarea cu care va crește în fiecare an salariu de funcție.

Prezentarea acestor informații  e de datoria Ministerului Afacerilor Interne, care nu a avut curajul până în acest moment să vină cu explicații pentru ca fiecare polițist în parte să înțeleagă mecanismul aplicării legii salarizării. O tentativă de expunere a avut-o ministrul muncii și justiției sociale, Lia Olguța Vasilescu într-o emisiune televizată, zilele trecute, însă funcțiile corespunzătoare gradului , cât și valoarea creșterilor salariale din luna ianuarie 2019, față de luna decembrie 2018 nu era pentru aceleași elemente salariale, salariu de funcție vs. salariu de bază. În momentul de față nu ne putem pronunța dacă guvernanții vor adăuga sau nu niște artificii la aceste creșteri salariale, însă ce putem spune concret este că acele valori prezentate nu erau aceleași cu cele din legea cadru.

Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 153/2017  privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, a dispărut sintagma „salariu funcţiei de baza”, iar conform noilor prevederi din  Legea 153/2017, Anexa VI, secţiunea a 2 a, articolul 4 :

 (1) Poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare au dreptul la salariu lunar.

(2) Salariul lunar se compune din salariul de funcţie, salariul gradului profesional deţinut, gradaţii şi, după caz, salariul de comandă, indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale.

Dacă aveți orice alte nelămuriri referitoare la aspecte ce țin de  modul de aplicare a creșterilor salariale pentru luna ianuarie 2019, nu ezitați săne scrieți, fie pe adresa de email sindicateuropol@gmail.com, fie direct pe pagina de facebook Sindicat Europol.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Cu cât vor crește salariile polițiștilor în ianuarie 2019

Distribuie

13 răspunsuri

  1. Cresc salariile pana la genunchiul broastei!
    Pana la urma tot e mai rentabil sa fii brancardier la UPU decat sa fii politist!
    In 4 ani, toata cresterea lor va fi absorbita de scumpiri….
    Apropo…. s-a mai uitat careva la raportul dintre preturi si norma de hrana sau cea de echipare? Parca incepe sa imi fie dor de vremurile in care norma de hrana se acorda in natura… Acum, daca ar fi sa se dea in natura, alimentele ar ajunge la vreo 2000 de lei!

  2. Alo, sindicatu’? De ce la agenții de poliție nu exista trei încadrări în funcție de studii, medii, postliceale și superioare, asa cum exista la militari? Cel cu liceu este egal cu cel cu școala postliceala de politie?

    1. Inca unul care a facut facultatea la vreo universitate de surdo-muti, (a se citi Spiru-Hare&Co) unde chiar daca esti surd si muty iei diploma, si care acum crede ca merita si i se cuvine! Amice, esti supra-calificat! In unele tari, normale, asta e un motiv de concediere!

      1. Prostovane, nu sunt absolvent de facultate!
        În tarile normale despre care vorbești și în care sigur nu ai fost (Bulgaria nu se pune) cu cât ești mai pregătit cu atât ești mai bine plătit. La fel, cu cât muncești mai mult, cu atât ești plătit mai mult.
        Dar, de unde sa știi tu astea cât încă preferi sa ai wc-ul în fundul curții.

      2. @RDO, sigur ești încadrat direct ca polițist. Nu ești absolvent al scolii de agenți de politie, ești tip Flanco.

  3. Nu doar ca va fi o “crestere”modica,majoritatea politistilor asteapta sa li se calculeze leafa la salariul de baza actual nu la cel din 2009 cum se intampla acum,este absurd sa dai in judecata pentru a-ti fi respectate drepturile constitutionale.

  4. Oricum, sindicatul, pentru aceste lămurii, merită stima noastră. Șeful Direcției financiare trebuia să ne aducă la cunoștință aceste informații. Pe el și șefii de la celelalte eșaloane îi doare în cot! Grila cu toate funcțiile, coeficienții și salarizarea trebuiau să fie publice ori cu caracter intern, accesibile pentru toate cadrele. În continuare, se moștenește secretomania securistoidă de dinainte și de după 1989. Medicii și profesorii, respectiv judecătorii și procurorii, au coeficienți astronomici, dar publici. La noi, poate, s-au secretizat având în vedere micimea acestora(vezi solda Șefului Statului Major General, care este sub mijlocul ierarhiei). Ce rușine și bătaie de joc la adresa militarilor și a polițiștilor. Ca de obicei, nici sindicatul activilor nu este interesat de actualizarea pensiilor rezerviștilor. Nu le dorim să ajungă în situația noastră. Abia atuncea se vor lovi cu fruntea de grindă!

  5. Despre norma de hrana de ce nu se discuta nimic ? De ce nu a fost actualizata ? De ce nu se solicita marirea acesteia ? Preturile alimentelor dupa care se calculeaza au tot crescut.Probabil la popota ministerului pretul meniului a ramas acelasi.

  6. Este atat de usor sa ridicati problemele !? Nu-i asa ?!
    Acesti oameni din cadrul sindicatului EUROPOL doar incearca sa va arate realitatea in care traim ! De ce va deranjeaza mesajul lor si il luati in nume personal, de parca ei ne dau crsterea salariala! Intotdeauna au venit cu stiri concrete, ancorate bine in realitate dupa un studiu temeinic ! Eu tin sa va multumesc pe aceasta cale pentru tot efortul pe care il depuneti spre o informare corecta si concreta! Incetati sa ii mai acuzati pentru ca spun ADEVARUL !!!!

    1. Vasile, tu ești din partea sindicatului?
      Trebuie sake mulțumim doar pentru ca ne informează? O sa le mulțumim când vor face ceva concret, când vor reuși sa schimbe ceva în bine pentru noi, membrii de sindicat.

  7. Planul de cresteri salariale este viabil doar în frunte cu cei care-l propun,adică cu PSD.Asa ca stimati colegi,nu va faceți iluzii deșarte,peste doi ani PSD pleacă iar creșterile nu vor mai fi.Plus de asta,creșterile sunt doar pe hârtie dacă ele se aplică la salariul de 585 lei pe care noi îl avem în prezent!
    Toate astea se nasc din neputința noastră si a armatei întrucât noi nu putem face grevă!!!!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută