Cu cât le va crește salariul polițiștilor în luna aprilie?

Primim tot mai multe întrebări din partea polițiștilor care vor să știe care este efectul celor 3 amendamente pe care celelalte sindicate le-au tot promovat ca fiind semnificative ca și creșteri salariale.Pentru a face o radiografie a modului în care au decurs discuțiile pe marginea proiectului legii de aprobare a OUG 9/2017 cu privire la salarizarea bugetarilor până la 31.12.2017, vă reamintim că cele 2 amendamente discutate inițial la începutul lunii martie (raportarea sporurilor acordate pe bază de pontaj la salariul de funcție și devansarea acordării salariului de merit) dar și cele care au „răsărit” la discuțiile cu reprezentanții Guvernului în urma protestului de pe 25 martie (acordarea unui spor de 40% pentru serviciul de „permanență” și creșterea sporului pentru SDSL de la 75% la 100%) nu au fost niciunul din ele depuse și asumate de Ministerul Afacerilor Interne, ci de mai mulți deputați.

Mai mult, din informațiile vehiculate, scopul acestor amendamente a fost de a calma spiritele în rândul polițiștilor care au început să fie din ce în ce mai vehemenți cu privire la starea de insuportabilitate la care s-a ajuns din cauza discriminărilor salariale dar și a modului discreționar de aplicare a prevederilor legale referitoare la salarizare. Tot în acest sens s-a acționat și cu proiectul Legii salarizării unitare care a fost depus ca inițiativă parlamentară tocmai pentru a eluda obligațiile prevăzute de lege de a parcurge etapele obligatorii de transparență decizională.

Așadar, la 25 aprilie în cadrul întâlnirii comisiilor reunite, de muncă și buget, din Camera Deputaților  cele mai „ieftine” 3 din cele 4 amendamente au fost votate. De ce spunem asta, deoarece acordarea diferenței la salariul de merit va produce efecte doar pentru cei care au salariul de funcție mai mare de 1450 lei, raportarea sporurilor la salariul de funcție înseamnă foarte puțin iar sporul de 40% pentru serviciul de „permanență” trebuie reglementat prin Ordin MAI și nu știm care va fi impactul financiar al acestuia. Tocmai modificarea sporului de la 75% la 100% care probabil se răsfrânge asupra celor mai mulți polițiști și care producea o creștere exactă și determinată, a fost respins.

Și, cu toate că sindicatele „reprezentative” anunțau cu surle și trâmbițe mărirea, din nou va trebui să vă informăm noi că deși textul votat în comisii dar și în plenul Camerei Deputaților prevedea ca aceste amendamente să producă efecte începând cu luna aprilie, proiectul legii nu a fost transmis în timp util  spre promulgare de către președintele României, motiv pentru care…după cum ați sesizat și mulți dintre voi, salariul din luna aprilie nu va suferi „modificări” sau va crește cu nimic.

Dacă proiectul de lege ar fi fost promulgat de președintele României înainte de data de 5 mai, data la care se puteau face ultimele intervenții pe salarizare, amendamentele ar fi produs efectul de „zeci de lei” dar în aceste condiții, nu ne rămâne decât să așteptăm în următoarele zile când va apărea publicată legea de aprobare a OUG 9/2017 în Monitorul Oficial. Una peste alta, s-a mai tras de timp încă o lună iar MAI-ul a mai înregistrat încă o economie pe spatele polițiștilor.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Cu cât le va crește salariul polițiștilor în luna aprilie?

Distribuie

Un răspuns

  1. Niste hoti .Dacă ti da cineva un pahar cu apa pe canicula te avertizează sau te pedepseste,DAR EI SE FAC CURATI “SE SPALĂ UNII PE ALTII “CINSTE LOR POLITICIENILOR 👇👇👇👇👇

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută