Creșteri salariale pentru polițiști, urmare a creșterii salariului minim din 2017

Așa cum am prezentat în materialul precedent, în data de 28.11.2016, în cadrul celui mai înalt forum al dialogului social, Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, prezidat de premierul României, s-a discutat despre creșterea salariului minim brut pe economie pentru anul 2017.

Dacă la începutul anului, salariul minim brut pe economie avea două valori, una de 1050 lei pentru sectorul privat și una de 1150 lei pentru sectorul public, din 1 mai 2016, aceste valori au fost egalizate și duse la suma de 1250 lei brut. Această corelare a fost una firească și necesară pentru simplul motiv că nu trăim în două Românii.

Efectele acestei creșteri au fost „devastatoare” pentru capacitatea de înțelegere a „specialiștilor” din MAI și au fost nevoie de mai multe întâlniri, dar și lămuriri până au înțeles cei de la financiar că și polițiștii trăiesc în România, și de aceea și ei trebuie să beneficieze de limitele minime stabilite pentru salarizare.

Cu toate că și în prezent există inspectorate unde contabilii nu prea au înțeles cum influențează salariul minim brut pe economie salariile polițiștilor, și asta se cauzează în special politicii haotice pe care o practică directorul general al Direcției Generale Financiare, înstelatul Stelică Drăgulin, în urma ultimelor discuții la nivel înalt, se pare că valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată va ajunge la 1500 lei în anul 2017.

Acest nivel, va genera automat creșteri ale salariilor polițiștilor aflate la bază și nu numai. Spunem asta deoarece, în lipsa unui mecanism transparent, obiectiv raportat la indici de salarizare care să aibă legătură directă cu creșterea salariul minim brut pe țară garantat în plată, o serie de salarii se vor comprima, fapt ce va genera un haos la baza piramidei.

Practic, nu vor mai fi diferențe salariale între polițiștii debutanți și cei care ocupă funcții de agent 4, 3 sau chiar 2. Chiar și acum există o astfel de presiune deoarece prin creșterea exclusivă a bazei piramidei salariale, diferența dintre funcțiile de salarizare este foarte mică.

Oricum, pentru noi este greu de înțeles care mai este scopul acestor funcții de salarizare din sistemul nostru (ex. Agent 4,3,2,1, pr/ ofițer debutant, principal specialist etc) în condițiile în care, la munca propriu zisă nu te întreabă nimeni înainte pe ce funcție ești plătit și abia apoi să stabilească gradul de încărcare. Dar acesta este un subiect pe care îl vom trata mai amplu în materialele următoare.

În perioada imediată vom afla mai multe detalii pe acest subiect, cu mențiunea că, independent de presupusul proiect al legii salarizării, pentru un număr semnificativ de polițiști, aproximativ 17.000, salariile vor crește odată cu creșterea salariului minim brut pe economie, dacă se va confirma cifra de 1500 lei.

Alăturat puteți urmări sumarul discuțiilor din cadrul ședinței CNTDS din 28.11.2016 http://publisind.ro/sedinta-cntds-salarizarea-unitara-si-salariul-minim/

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Creșteri salariale pentru polițiști, urmare a creșterii salariului minim din 2017

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută