Cresc salariile polițiștilor influențate de salariul minim de 1450 lei

Ieri, 05.01.2017, la sediul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, a avut lor prima întâlnire a noului ministru, Lia-Olguța Vasilescu, cu reprezentanții confederațiilor sindicale, în cadrul unei Comisii de Dialog Social, cu un singur punct pe ordinea de zi, respectiv HG privind stabilirea  salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Discuțiile au fost orientate strict pe fundamentarea nivelului salariului minim brut pe țară care să fie aplicat pentru anul 2017. Deși, în mod normal această dezbatere avea loc prin luna septembrie-octombrie a fiecărui an, guvernul tehnocrat a refuzat să mărească salariul minim pe mandatul lor.

Confederațiile sindicale au susținut necesitatea creșterii salariului minim brut la 1450 lei, în timp ce patronatele au susținut că ei doresc creșterea la 1375 lei, dar nu exclud nici 1450 lei. Astfel, decizia va fi una politică dar, sperăm noi, orientată spre valoarea deja discutată, respectiv de 1450 lei.

Pentru aproximativ 17.000 de polițiști, acest lucru înseamnă automat și creșterea salariului de funcție, deci, venituri nete de aproximativ 150 lei în plus la salariu. Atenție însă, de această creștere a salariului minim brut, nu vor beneficia polițiștii care la acest moment au salariul de funcție mai mare de 1450 lei.

De asemenea, acestă creștere va genera o comprimare a nivelului salarial de la bază și se vor naște situații de inechitate salarială între polițiștii cu vechime și cei care sunt la începutul carierei iar diferența între salariile de funcție se va micșora foarte mult. Acest lucru va pune presiune și mai mult pe actualul sistem de salarizare din familia de apărare, ordine publică și siguranță națională, și implicit asupra necesității de a trece la o salarizare unitară bazată pe coeficienți care să se raporteze la salariul minim brut pe economie.

Sindicatul EUROPOL cunoaște situația generată de ultima creștere a salariului minim, respectiv de creșterea de 10% stabilită prin OUG 20/2016, dar la acel moment, nefiind constituiți ca organizație sindicală, nu puteam să intervenim. De aceea, rugăm toți polițiștii care vor constata probleme referitoare la nivelul salarial după adoptarea HG privind stabilirea salariului minim brut pe țară la 1450 lei, să ne contacteze pentru a putea să îi sprijinim punctual.

Alăturat vă punem la dispoziție detaliile întâlnirii la care au participat colegii noștri de la Blocul Național Sindical.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

raport-1

raport-2

Sindicatul EUROPOL: Cresc salariile polițiștilor influențate de salariul minim de 1450 lei

Distribuie

4 răspunsuri

  1. M-ați înnebunit cu inechitatea salarială între polițiștii cu vechime și cei abia angajați. E normal să existe. Un polițist abia angajat, luat de pe stradă nu poate avea același salariu ca a unui polițist cu 20 ani vechime.

    1. Tocmai asta spunem si noi, ca va fi o diferenta foarte mica intre cei nou angajati si cei cu vechime. Asta este consecința faptului ca salariile nu cresc proportional ci doar cele de la baza piramidei.

  2. In MAI -Salariatii civili,dar si agentii noi angajati vor avea salariul de baza 1450 lei plus sporurile, cei vechi au sal de baza 800 lei plus sporurile, deci vor avea salarii mai mici…cei mai vechi…vi se pare normal ??

  3. Nenea gabi ai citit dar nu ai inteles nimic. Problema e ca dupa aproape 20 de ani vechime in ministerul comediei am salariul de functie aproape 1500 lei si in aceste conditii un debutant ajunge sa castige chiar mai mult daca este incadrat pe o functie mai mare(se poarta in Romania).
    Asa ca da este inechitate si nu este normal sa existe asa ceva.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.