Copiii lăsați de izbeliște pentru procesul electoral

Deși desfășurarea alegerilor locale a fost stabilită cu mai bine de o lună în urmă și cu toate acestea se știa că pe o perioadă de 3 zile lucrătoare, respectiv 25, 28 și 29 septembrie, peste 90% din unitățile de învățământ vor fi închise, Guvernul României nu a luat nicio măsură pentru a veni în sprijinul părinților, lăsând în coadă de pește vidul legislativ existent.

În momentul de față există două acte normative care stabilesc acordarea de zile libere părinților/plata acestor zile în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, dar niciuna dintre ele nu acoperă și situația închiderii ca urmare a desfășurării procesului electoral.

Astfel că Legea 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ se referă doar la situațiile create ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente, în timp ce OUG nr. 147/2020  privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 se referă doar la situațiile de infectare cu coronavirus.

Mai mult de atât, Ministerul Educației și Cercetării a emis Ordinul 5617/2020 privind suspendarea activităților didactice care presupun prezența fizică a elevilor și a cadrelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar în care sunt organizate secții de votare pentru alegerile locale 2020 prin  care e prevăzut faptul că ”începând cu data de 25.09.2020 și până în data de 29.09.2020 inclusiv se suspendă activitatea didactică ce presupune prezența fizică a elevilor și a cadrelor didactice în cadrul unităților de învățământ preuniversitar în care sunt organizate secții de votare pentru desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, stabilite conform Registrului secțiilor de votare administrat de Autoritatea Electorală Permanentă.”

Din câte se pare este o altă situație de vid legislativ creata de actualul Guvern. Tocmai din acest motiv, solicităm fie modificarea în regim de urgență a OUG nr. 147/2020 și introducerea în actul normativ a unui articol care să includă situația închiderii unităților de învățământ ca urmare a desfășurării procesului electoral, fie o clarificare a Ordinului Ministerului Educației nr. 5617/2020.

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

 

Sindicatul EUROPOL: Copiii lăsați de izbeliște pentru procesul electoral

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută