Continuăm protestele pentru respectarea legii salarizării

În contextul în care Guvernul României ne comunică permanent faptul că nu sunt resurse financiare suficiente pentru respectarea Legii 153/2017 astfel încât polițiștilor să le fie acordate restanțele salariale, constatăm că la nivelul acestei instituții se schimbă strategiile politice, sens în care săptămâna trecută, în baza unui nou principiu, ”ziua ca hoții” parlamentarii și-au mărit salariile cu 3000 de lei pe lună.

Astfel, putem observa bătaia de joc permanentă la care suntem supuși, și faptul că suntem ”fraierii de serviciu” în ochii Guvernului, atâta vreme cât am rămas ultima categorie de bugetari care este cea mai departe de aplicarea în integralitate a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Mai mult, în aceste condiții, în care polițiștii abia reușesc să-și asigure traiul de pe o zi pe alta, același stat de drept dorește să adere la spațiul Schengen folosindu-se tot de polițiști, știți voi, acea categorie socio-profesională despre care parlamentarii susțin că nu au o meserie periculoasă și că în activitatea lor ”riscă doar să stea de vorbă cu cetățenii” (declarație a politicianului Kelemen Hunor – UDMR).

Or, aderarea la spațiul Schengen nu implică doar simpla dorință a Guvernului, fiind necesar ca noi să fim pregătiți din punct de vedere profesional, în contextul în care instituția nu asigură în mod corespunzător acest proces, context în care polițiștii atât din cadrul IGPFR cât și din cadrul IGPR se vor trezi cu o serie de noi atribuții și sarcini care vor fi adăugate deja la cele existente.

Cu alte cuvinte, statul român are din nou nevoie de serviciile polițiștilor, pentru ca aceștia să aplice prevederile legislației, în timp ce același stat nu se îngrijește să respecte Legea salarizării pentru acordarea tranșelor restante, aspect ce generează în continuare un val de demisii și pensionări pentru că ai noștri colegi nu mai pot suporta această bătaie de joc.

În aceste condiții, personalul din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională este amăgit periodic cu acordarea unor firimituri din drepturile salariale restante care nu acoperă inflația de 14%, în timp ce puterea de cumpărare a scăzut sub nivelul salarial deținut înaintea aplicării Legii salarizării din 2017.

Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL, afiliat Federației Publisind și Blocului Național Sindical va continua seria de proteste atât pentru aplicarea integrală a Legii-cadru privind salarizarea, cât și pentru recunoașterea complexității muncii care implică riscuri deosebite ce nu sunt compensate în mod corespunzător prin legislație.

Astfel, începând de miercuri, 19 octombrie 2022, ora 11:00, organizația noastră va protesta în fața Ministerului Afacerilor Interne pentru susținerea aplicării Legii nr. 153/2017, act normativ ce a fost suspendat prin ordonanțe de urgență începând cu anul 2020.

Ulterior vom continua acțiunile de protest fizice în data de 17 noiembrie, respectiv 15 decembrie 2022, în fața Ministerului Muncii și a Ministerului Finanțelor Publice. Suplimentar, începând cu data comunicatului, colegii din 7 județe dau startul unor forme de protest la locul de muncă după cum urmează:

Giurgiu – polițiștii vor depune notificări prin care vor refuza executarea altor atribuții cu excepția celor prevăzute în fișa postului;

Vâlcea – polițiștii vor purta banderolă în semn de punere în practică a grevei japoneze;

Dolj, Ilfov, Maramureș, Mureș și Prahova – polițiștii vor aplica sancțiunea AVERTISMENTULUI, în locul sancțiunii AMENZII, pentru a se atinge o pondere de cel puțin 80% avertismente din totalul sancțiunilor aplicate;

Pe măsură ce și alți colegi vor fi determinați să se alăture uneia dintre formele de protest la locul de muncă, vom reveni cu detalii în acest sens. La nivelul organizației noastre, în urma consultării polițiștilor au fost identificate următoarele forme de protest la locul de muncă:

1. Aplicare AV;
2. Refuz ore suplimentare;
3. Refuz alte atribuții față de cele din fișa postului;
4. Port banderolă (grevă japoneză);
5. Refuz delegare;
6. Control amănunțit la frontieră;
7. Refuz blocare refugiați.

Trebuie să înțelegem că de pe margine nu se poate schimba cursul destinului nostru, ci doar printr-o implicare activă și o participare masivă la protestele organizate și aplicarea formelor complementare ale acțiunilor de protest vom putea determina factorii guvernamentali să-și îndrepte atenția asupra drepturilor noastre și să înțeleagă importanța muncii noastre pentru societate.

De asemenea, trebuie să fim conștienți că acest Guvern are nevoie de noi mai mult ca niciodată, ca să bifeze un obiectiv politic, respectiv intrarea României în spațiul Schengen. Or, în aceste condiții, ne întrebăm ce s-ar întâmpla dacă în procesul de evaluare care va urma, delegația Schengen care va ajunge în țara noastră, va întâlni polițiști care vor spune adevărul, respectiv că nu suntem pregătiți profesional, că nu avem personal suficient, că polițiștii intervin de acasă la evenimente, că nu avem dotări corespunzătoare, că eficiența comunicațiilor depinde de aplicația Watsapp și de telefonul mobil personal, și lista poate continua.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Continuăm protestele pentru respectarea legii salarizării

Distribuie

2 răspunsuri

  1. Cred ca trebuie trecut la urmatorul nivel: adica sa mergem la Bruxelles si etalate toate rufele murdare din MAI, stiute si nestiute, pentru a frana astfel intrarea Romaniei in Schengen.
    O fi ne-patriotic, dar patriotismul nu tine de foame.

  2. Sper din suflet sa aiba rod aceste proteste si sper ca toti politisti sa ia masuri legale de aplicare in acest sens, insa cu siguranta vor fi tot felul de presiuni din partea unor sefi, nu exista unitate nu exista interes comun, mare pacat pentru ca este o dezbinare in randul politiei, dupa cum se vede acesta este scopul sa fie cat mai slabi cat mai dezbinati, rusinee!!

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută