Congresul Sindicatului EUROPOL

În 27 octombrie 2020, Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL va împlini 4 ani de existență. De la primii 15 membri care au fondat organizația sindicală în 2016, în momentul de față avem peste 7500 de membri care au ales această organizație sindicală, iar numărul acestora crește în fiecare lună.

Fiind cea mai nouă organizație care a apărut în zona sindicală din MAI, am avut avantajul de a învăța din greșelile comise în celelalte organizații sindicale și să învățăm din ele. Astfel, am pus un accent deosebit pe principii sănătoase de organizare și funcționare care au avut la bază independența organizatorică și financiară a structurilor Filialelor Sindicatului EUROPOL.

Suntem singurul sindicat ale cărui structuri teritoriale, în cazul nostru Filialele, au conturi proprii și își gestionează fondurile din cotizații după nevoile personalizate ale membrilor. Iar la nivel central se alocă doar fondurile necesare funcționării și extinderii organizației. De asemenea, în privința independenței organizatorice, doar membrii Filialelor se pot pronunța asupra activității liderilor locali, fiind eliminată orice ingerință de la nivel central asupra „numirii” sau „eliberării” din funcție a acestora.

Suntem doar la începutul unui drum anevoios, pe parcursul căruia cea mai grea sarcină a fost să redăm încrederea de sine polițiștilor, să îi învățăm să ia atitudine atunci când sunt victimele unor abuzuri, să spună lucrurilor pe nume fără să le fie frică de repercusiuni și nu în ultimul rând să coagulăm o mișcare sindicală sănătoasă care să aibă la baza polițiștii noii generații.

Și pentru că ne-a interesat să fim o altfel de organizație sindicală, care este orientată spre viitor și spre modernizare, în 2019 a venit și orientarea firească spre cea mai importantă organizație europeană care reprezintă polițiștii, Consiliul European al Sindicatelor din Poliție – CESP, organizație care permite unui singur sindicat din fiecare țară să devină membru, iar ei ne-au ales pe noi, pentru că ne-au văzut proiectele și modul în care abordăm sindicalismul.

Sigur, am trecut prin multe greutăți cauzate în special de faptul că nu am ezitat să scoatem mizeria de sub covor, să acuzăm atunci când am văzut derapaje, să criticăm atunci când se luau decizii proaste și să rămânem verticali atunci când se propuneau compromisuri. Parcursul nostru din acești 4 ani, ne-a demonstrat că suntem pe drumul cel bun, că scopul nostru este unul legitim și este îndreptat către nevoile polițiștilor, iar faptul că astăzi suntem al doilea sindicat ca mărime din Ministerul Afacerilor Interne ne obligă să fim și mai buni pentru ca membrii pe care îi reprezentăm și care ne-au girat cu încrederea lor, să știe că orice s-ar întâmpla, Sindicatul EUROPOL le păzește spatele.

Nu este deloc ușor să te lupți cu un „sistem” care opune rezistență vehementă la schimbare. Un „sistem” care nu este dispus să își plătească corespunzător polițiștii, în raport de munca prestată și de riscurile la care se expun, care încearcă să transforme polițistul într-o unealtă politică, subfinanțată, subdimensionată și deprofesionalizată, pe care să o controleze facil, în funcție de interesele pe care le are. Și toată munca noastră este cu atât mai grea, cu cât noțiunea de „dialog social” așa cum este ea definită de Legea Dialogului social 62/2011 este călcată în picioare de cei care conduc MAI-ul și care consideră sindicatele inamici și nu parteneri.

În final, dorim să anunțăm faptul că alegerile pentru ocuparea funcțiilor din Biroul Executiv Central al Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL, vor avea loc în cadrul Congresului organizat în data de 26 octombrie 2020. Iar în perioada 01.10.2020 – 15.10.2020, liderii care doresc să ocupe o funcție de conducere la nivel central dintre cele prevăzute de statut, președinte, secretar general, trezorier, vicepreședinte, pot să își transmită candidatura pe adresa sindicateuropol@gmail.com.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Congresul Sindicatului EUROPOL

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută