Avem în vigoare, de suficient timp, Hotărârea de Guvern nr. 1822 din 28 octombrie 2004 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, specifice pentru poliţişti, act normativ în a cărui anexă sunt prevăzute cu punct și virgulă locurile de muncă şi activităţile cu condiţii deosebite, condiţii
speciale şi alte condiţii, specifice pentru poliţiştii în activitate din Ministerul Afacerilor Interne, fapt pentru
care am solicitat un punct de vedere de la IGPR/ unitățile de poliție teritoriale, cât și o situație statistică cu privire la aplicarea acestor prevederi.
Cu toate acestea, prin corespondența pe care am avut-o atât cu Inspectoratul General al Poliției Române, cât și cu unitățile de poliție subordonate, aceștia refuză, în mod voit, să ofere un răspuns prin care să ne lămurească de ce unii colegi beneficiază de acest drept și alții nu.
Mai mult decât atât, pe principiul, fac doar ce-mi spune șeful sau aștept lumină de la ”ÎMPĂRĂȚIE”, reprezentantul Centrului de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, a transmis ”o informare” în teritoriu și ”le-a indicat” colegilor din cadrul unităților teritoriale de poliție, cum ar trebui să fie formulat răspunsul la solicitarea organizației noastre.
O mare parte dintre cei care au transmis răspuns, au dat copy-paste, conform ”indicațiilor”, astfel minimizând efectele a ceea ce am dorit să clarificăm și să aducem pe un făgaș normal, sub o uniformizare a drepturilor prevăzute de HG 1822/2004, pentru toți polițiștii care îndeplinesc condițiile necesare, mai ales că acest lucru nu presupune un ”impact bugetar”.
Pe condiții similare de muncă, unii ordonatori de credite acordă condiții speciale, alții nu acordă, doar pentru simplu fapt că unii șefi își asumă atribuțiile funcției pe care o dețin, iar alți șefi doar introduc cardul pe data de 14 în bancomat, fără a se apleca asupra situației oamenilor din subordine și fără a le acorda drepturile pe care legal, le merită.
Vom reveni cu noi solicitări și clarificări asupra acestui subiect atât către IGPR cât și către IPJ-urile care au refuzat nejustificat să furnizeze aceste informații publice pentru a-și acoperi incompetența, și vă rugăm să ne sesizați dacă vă aflați intr-una dintre situațiile prevăzute de HG 1822/ 2004 și nu beneficiați de drepturile aferente.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului Europol
3 răspunsuri
Da….personalul civil care lucrează în aceleași condiții de muncă, are aceeași fișa a postului cu un militar…cel.din urmă are grupa iar personalul civil….nu….pentru ca în HG scrie doar pt polițiști. Aici ce se poate face?
Buna ziua
Sa facèm o analiză punctuală pentru cine beneficiază de condiții deosebite (grupa I) si sa vedem dacă este corect:
– serviciile resurse umane
– serviciile financiar
– serviciile control numai ofiteri
– șefi de serviciu fără subalterni fiindca li se încinge creierul cat gandesc pt conducere
– in direcți ofițeri da subofițeri nu.
Si multe altele.
De ce celor care lucrează cu publicul nu beneficiază (De ce nu se face o analiză la fața locului cu psihologi Si specialiști) se consideră că este foarte ușor este fals si multe alte locuri de muncă.
Cu deosebită stima
Am lucrat la IGPR Direcția de Combatere a Crimei Organizate, la Antidrog, droguri de mare risc, in fisa mea de cadre scrie pericol deosebit Condiții Speciale, misiuni de zi și noapte, nu veneam acasă zile la rand, ore firește in plus, suplimentare, pe ger pe viscol pe ploaie, acțiuni inopinate periculoase departe de capitala, am 3039 RON, nu M primit indexare in 2023, nu știu dacă așa ca la toți pensionarii in 2024, nu pot sa valorifice nici foi de drum rămase toate aproape nefolosite cum va fi posibil la civilii care țin de MMuncii, sunt fara rude în viața și familie, Comisar Șef. Inflație mare, facturi mari, aștept o indexare, de la SCMD aud judecată pentru drepturi, am ieșit mereu în stradă. Cu resoect