A început sezonul concediilor de odihnă, iar polițiștii beneficiază de decontarea serviciilor turistice în cuantum de 1450 lei pentru structurile turistice clasificate de pe teritoriul României. Decontarea serviciilor turistice se poate efectua de mai multe ori, până la limita valorică de 1450 lei, condiția minimă este ca polițistul să fie cazat pentru cel puțin o zi în perioada în care solicită decontarea.
De precizat este faptul că unitatea turistică trebuie să se regăsească în lista structurilor turistice clasificate aflată pe site-ul Ministerului Turismului – http://turism.gov.ro/web/autorizare-turism/ . Conform reglementărilor în vigoare, lipsa clasificării unității turistice constituie contravenție, aceasta funcționând în afara cadrului legal.
Perioada de decontare;
- până la data de 30.06.2022 pentru cei care nu și-au decontat serviciile turistice în anul 2019 sau 2020;
- până la 31.12.2022 pentru anul acesta;
Serviciile turistice pentru care se decontează cuprind :
- servicii cazare;
- alimentație publică(masă restaurant);;
- tratament balnear și agrement;
Serviciile turistice se decontează indiferent dacă acestea au fost efectuate sau nu în perioada concediului de odihnă, având astfel doua situații:
1. servicii turistice decontate pentru perioada concediului– suma de 1450 lei nu se impozitează;
2. servicii turistice decontate în afara perioadei concediului– suma de 1450 lei se impozitează cu 10%;
*concediu = concediu de odihnă pe anul în curs, concediu de odihnă suplimentar(antenă), concediu de odihnă neefectuat din anul precedent.
Factura fiscală trebuie să conțină următoarele elemente:
- denumirea serviciilor turistice (ex. servicii cazare și masă etc.);
- denumirea unității turistice ( numele pensiunii/hotelului, ex. Hotel Olimp, Pensiunea Eden )*
- perioada cazării (ex. 03.05-06.05.2022);
- numele și prenumele titularului;
* A nu se confunda cu numele firmei care administrează unitatea de cazare.
Actele care se depun la structurile financiare sunt:
• factura fiscală;
• bon fiscal/chitanță pentru a face dovada plății sau extras de cont pentru plata prin aplicația Booking;
• raport tipizat.
Plata serviciilor turistice se poate face numai de către polițist sau de către soțul/soția acestuia. Deconturile pentru serviciile turistice se efectuează în ultima săptămână a lunii.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL
27 de răspunsuri
In continuate o bataie de joc!
Lucrurile puteau fi mult mai simple prin tichete de vacanță sau carduri ca n cazul altor categorii socio-profesionale bugetare!
Ca la MAI, la nimeni!
Buna ziua. Doresc sa aduc la cunostinta faptul ca, nu este normal si corect ca sa ne fie impozitat acest drept cu 10 % daca nu ne cazam in perioada in care am fost planificati in concediu. Va explic si de ce nu este normal si argumentez…la Ministerul Sanatatii, lucratorii au primit un card gen card bancar, putem spune identic, cu cod pin securizat, in plic. Ulterior, se descarca o aplicatie unde se introduc toate datele, se creaza un cont cu pin , dupa care , esti anuntat ca detii pe card suma de 1450 ron, pe care o poti folosi oricand doresti, singura conditie este sa te incadrezi in acea lista cu firme autorizate. De ce sa fiu conditionat sa cheltui banii doar in perioada concediului ? De ce nu pot sa ma duc si in afara acestuia la munte sau la mare , sau unde stabilesc cu familia , la un sfarsit de saptamana sau intr.un liber prelungit ? De ce trebuie sa scot bani din buzunar, sau sa ma imprumut ptr a merge in vacanta, ulterior sa.mi fie restituita suma stabilita ? Si.au pus intrebarea guvernantii nostri si conducatorii acestui minister ca nu avem disponibili 1450 lei, deoarece toate preturile s.au dublat.? ..totul e scump, nu ne mai permitem luxul de a avea in casa 1450 lei pe care sa i dam pe o vacanta . Peste tot se poate, la noi nu. La noi sa ne fie impozitat pana si aerul pe care.l consumam. Sa le fie rusine. Am ajuns sa traim de pe o zi pe alta. Indiferent cat vom „latra” noi aici, cu siguranta nu se va face nimic pentru noi, ci doar pentru ei. Vor sa ajungem sa le mancam din palma, desi cred ca deja am ajuns. Stam pe grila de salarizare din 2010. Vine tineretul din scoala, salarizat pe grila 2017 si ajung sa ia mai mult decat unul ca mine care are peste 20 ani vechime. Sindicatele, chiar nu va puteti uni fortele, viziunile si ideile intr.unul singur si sa vorbiti raspicat in face jegurilor ce ne conduc ? O spun cu durere in suflet ca m.am scarbit efectiv de acest minister, si cred cu tarie ca inca 80 % dintre noi sunt in asentiment cu mine. Dorim fapte, nu vorbe…acesta ar trebui sa fie sloganul sindicatelor. O zi buna va doresc si sa ne pregatim sa imprumutam bani pentru vacanta, ca cei ce ne vor fi dati nu vor acoperi nici macar 3 zile de vacanta la preturile ce sunt pe piata.
P.s. din luna iunie ne vor fi retrasi si cei 262 lei ce ne erau virati lunar pentru norma de echipare, pe motiv ca vom fi echipati cu un echipament nou, diferit. Intrebare, tinuta pe care o purtam acum , ce avea ??? Nu era buna ??? Nu era frumoasa ???….sau baietii destepti din minister mai „spala” ceva banuti, ca de, au venituri mici le vor un pic marite.
Buna ziua! Sunt subofiter jandarm. La noi mi s-a spus ca nu poate fi decontata factura care este pe numele meu daca plata ei a fost facuta din contul sotiei mele. Va rog, daca se poate, sa imi spuneti unde este specificat acest lucru, ca plata facturii poate fi efectuata de angajat sau sotia acestuia. Multumesc!
Nu înțeleg.
Cum pentru cei care nu și-au decontat serviciile turistice pe 2019….…2020…..
Acele servicii cum se vor deconta.
Mergeti / anexati la raport si Certificatul de Casatorie!
Bună ziua! Pentru colegii aflați în concediu de creștere copil, se mai demontează aceste servicii !
Mulțumesc!
Buna ziua!
De la unitatea turistica de alimentatie publica se poate deconta numai masa? Deoarece pentru cazare nu este acreditata.
Restantele neachitate din 2019 si 2020 se achita neaparat in perioada concediului din anul 2022 sau nu mai conteaza, fiind vorba de o data limita de 30.06.2022.
Ma refer strict daca iti impoziteaza si restantele din anii anteriori 2019 si 2020 cu 10% daca nu ai concediu in perioada aleasa
Bună ziua. Știți cumva dacă mi se decontează serviciile turistice a căror plata nu a fost efectuata cu cardul meu personal, ci al unei prietene însă factura este pe numele meu.
Am stat cazat 2 zile pe Transfăgărășan și nu am avut bani suficienți pe card iar plata a fost efectuata cu un alt card ce nu îmi aparține.
Salut Florin! In aceeasi sitautie ma aflu si eu! In cele din urma, ai beneficiat sau nu de decontare? Nu de alta, dar sa stiu la ce sa ma astept!
Pana la urma s-a decontat ?
Buna ziua, urmeaza sa fiu cazat la un hotel, iar proprietarul sustine ca structura este acreditata de catre Ministerul Turismului, insa doar nu se afla pe acea lista de pe site. Voi avea probleme cu decontarea cazarii?
In situatia in care unitatea de cazare nu se regaseste, nu va fi decontata suma.
Bună ziua, vin și eu cu o speță, care în opinia mea și cred eu că pentru orice om normal, este un Argument al faptului că legea este mult mai proastă decât cei care au gândit-o!
“Soția mea este tot bugetar, dar unul dintre cei pe care “statul român” nu îi obligă să justifice acreditarea unității de cazare!
Soția mea s-a cazata o unitate găsită pe booking, care avea afișată la vedere certificatul de acreditare” emis de “Ministerul Turismului” și unde i s-a acceptat plata cu “cardul de vacanță”!
Eu am căutat în lista impusă de “ai noștri inteligenți” din știu eu ce conducere a vreunui minister, dar nu am găsit această unitate hotelieră …
Drept urmare mă consider discriminat de “statul român” care acordă un avantaj cu dublă măsură și cu intenția de a-și bate joc de o parte destul de importantă a bugetarilor din România! 😡
Cum credeți că este explicația acestei aberații și cum să procedăm să putem îndrepta această nedreptate?
Eusebiu, ființele acestea care ne conduc, nu au înțeles bine ce au hotărât. Ei nu pricep că noi mergem în concediu pe banii noștri, nu ca toți ceilalți bugetari pe banii statului, nici că, concediu înseamnă deconectare de la problemele de serviciu și nu mergem în unitățile de cazare să le verificăm Autorizațiile, că doar suntem în concediu și nu ne mai interesează contravenienții!
Suntem niște “oi” care dacă nu se arată o cale, indiferent care ar fi ea, mergem pe potecuța indicată, unul câte unul fără să ne intereseze că toți ceilalți circulă pe “drumuri asfaltate”.
Dacă încerci să cauți o cazare în Mamaia Nord sau Năvodari, deși sunt listate pe booking, o să ai neplăcuta surpriză să nu găsești niciuna listată pe lista lor de “rahat”.
Eu am fost într-o unitate mare, la vedere în mijlocul târgului, cu toate Autorizațiile expuse la vedere, cu factură fiscală, unitate la care poți plăti cu carduri de vacanță (de care beneficiază orice alt bugetar), mai puțin noi “oile”, dar care nu apare în lista lor de “rahat”.
Ce ar trebui să facem în aceasta situație?
Poate știe cineva cum putem să ne revoltăm legal.
Eu renunț la cei 1450 pentru toți anii care mi-au mai rămas de muncit în Ministerul acesta, numai pentru ai târî prin justiție pe impostorii care dau astfel de legi, ordonanțe sau ce ordinele naibii Or mai fi!
Serviciile de închiriere rulote se pot deconta?
Serviciile plătite cu cardul se decontează?
E cel mai bine sa ai banii în mână!
Am intalnit persoane care au tot felul de carduri de vaucher vacanță si unele unități nu le primesc.
Însă e putin greu sa stai mereu sa verifici lista cu locatii „acceptate”. era mai bine daca am fi avut o aplicatie, ca sa le gasim mai usor cautand după numele lor 🤔
Bună ziua!Am vazut ca se decontează și contravaloarea „masa restaurant”.Este suficient bonus fiscal obișnuit care se elibereaza?
Bună ziua, aveți idee daca se reportează suma din 2022 pe 2023? Anul trecut nu am reușit să folosim decontul.
Buna ziua.Aceeasi problema am si eu.Cum ati rezolvat?
Și eu voiam să mi spun părerea în privința decontării ! De ce nu nu se dau și nouă din poliție și armată acești bani sub forma de tichete sau card cu suma de 1450 ??? Poliția și armata tot timpul trebuie sa fie defavorizate ! Chiar nimeni dintre cei din conducerile acestor instituții nu se sesizează? Sau le convine situația, să meargă pe la uși, cu facturi și hârtii…..HELLO!! Treziți vă !
Și eu voiam să mi spun părerea în privința decontării ! De ce nu nu se dau și nouă din poliție și armată acești bani sub forma de tichete sau card cu suma de 1450 ??? Poliția și armata tot timpul trebuie sa fie defavorizate ! Chiar nimeni dintre cei din conducerile acestor instituții nu se sesizează? Sau le convine situația, să meargă pe la uși, cu facturi și hârtii…..HELLO!! Treziți vă !
Răspunde
Dacă s-ar acorda vocuher de vacanță, acesta ar fi impozitat cu 10% indiferent când ar fi accesate serviciilor turistice (CO sau zile libere). În al doilea rând, voucherele de vacanță sunt acceptate doar de o parte dintre operatorii de servicii turistice, în comparație cu procedurii decontării serviciilor turistice care pot fi accesate la orice unitate de cazare. Facturi se emit în roicare dintre cele două situații, fie că vorbim de plata cash/card bancar, fie că vorbim despre voucher de vacanță.
Buna ziua! Daca intr o luna, cu ore suplimentare, depasesc 8000 lei, mai pot deconta voucherul de vacanta? In aceasta luna sunt planificata cu concediu.
Se poate deconta in alta luna , decat in cea in care efectiv efectuezi concediul? Se impoziteaza in acest caz?
Multumesc anticipat?
Nu mai puteti deconta. Va trebui să va accesati acest serviciu într-o luna cand nu depășiți acest prag.
Buna ziua. Se deconteaza printr-un singur raport mai multe facturi? (emise de 2-3 unități turistice diferite, cazare cate o noapte) Este vreo problema?