După sute de situații în care polițiștii ne-au sesizat despre faptul că au fost privați d dreptul de a beneficia de concediu de odihnă corespunzător perioadei lucrate, ca urmare a accesării dreptului de concediu de îngrijire a copilului, în cele din urmă am reușit să convingem instituția cu privire la necesitatea respectării tuturor prevederilor legale incidente pentru această situație.
Practic, colegii sau colegele care beneficiau de zile de concediu de odihnă în anul în care intrau în concediu de îngrijire copil, nu li se mai acordau zile de concediu în anul revenirii în activitate. Interpretarea șefilor IPJ-urilor, cu rea credință, nu se aproba acordarea zilelor de concediu de odihnă raportat la perioada efectiv lucrată, atât în anul accesării concediului de îngrijire copil, cât și în anul revenirii.
Nu este surprinzătoare abordarea celor care conduc unitățile MAI, de a interpreta de fiecare dată, în defavoarea colegilor prevederile legale, însă nu au nicio scuză și este de condamnat atitudinea de a-i pedepsi pentru faptul că au ales să-și exercite dreptul de a accesa concediul de creștere copil.
Important este că după o corespondență stufoasă și mai multe dezbateri pe subiect, MAI și inspectoratele generale au acceptat coroborarea tuturor actelor normative incidente, inclusiv directive europene, constatând că HG 1578/2002, care reglementează modalitatea de acordare a concediului de odihnă, este în contradicție cu prevederile de nivel superior, mai favorabile colegilor.
În acest sens, punem la dispoziție aspectele comunicate de către IGPR pentru ca fiecare coleg/colegă să poată să folosească răspunsul pentru a-și recupera zilele de concediu neacordate în ultimii 3 ani. Totodată, este relevantă și menționarea dreptului de a beneficia de compensarea în bani a concediului neefectuat.
Viitorul ne aparține!
Echipa Sindicatului EUROPOL