Dreptul la concediu de studii este prevăzut de :
- Art. 28 alin. 1, lit. e din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului;
- Capitolul III din HG nr. 1578/2002 privind condițiile în baza cărora politistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii și invoiri platite, concedii fără plata, bilete de odihnă, tratament și recuperare;
- Ordinul MAI nr. 438/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 1.578/2002 privind condițiile în baza cărora polițistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii şi învoiri plătite, concedii fără plată, bilete de odihnă, tratament si recuperare;
Astfel, potrivit prevederilor art. 17 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1578/2002, cu modificările si completarile ulterioare, concediul de studii se acorda politistilor pentru frecventarea primei institutii de învătamant superior de la dobândirea statutului de personal al Ministerului Afacerilor lnterne. Multe strucruturi teritoriale ale poliției apreciază în mod eronat faptul că polițștii care sunt deja înscriși la o formă de studii de licență la data dobândirii calității de polițist, nu mai pot accesa acest drept pe motiv că ”prima instituție” ar reprezenta înscrierea după încadrarea în structurile MAI.
De asemenea, alin. 2 al art. 17 stabilește că polițiștii care urmează cursuri ale unor instituții de învățământ superior de stat sau particulare acreditate ori autorizate, de lungă sau scurtă durata, cursuri serale, cu frecvență redusă și la distanță, în condițiile alin. (1), au dreptul la un concediu de studii plătit de 30 de zile calendaristice, acordat la cerere, integral sau fracționat, în fiecare an universitar.
Și în această situație, semantica dă bătăi cap unor structuri de poliție care în același mod eronat apreciază că se poate acorda concediu de studii doar pentru polițiștii inscrisi doar la cursuri la fărp frecvență sau la distanță ceea ce e total greșit. Concediul de studii se poate acorda pentru toate cele trei forme de organizare a programelor de studii: cu frecvență, fără frecvență și la distanță.
De menționat este faptul că polițiștilor li se acordă concediu de studii dacă obțin aprobarea șefilor de unități pentru a urma cursurile unor instituții de învățământ superior, studii aprofundate și doctorat și se acordă numai dacă acestea asigură specializarea/pregătirea potrivit nevoilor unității. Această ”aprobare” nu se referă la faptul că doar dacă vrea șeful unității poți urma cursurile unei universitâți, ci este în vederea acordării sau nu a concediului de studii.
Polițistul trebuie să depună un raport înaintea începerii anului universitar în vedera aprobări concediului de studii și totodată o adeverință care atestă înmatricularea ca student în anul universitar in curs. Dacă sunt situații în care vi s-a încălcat/vi se încalcă acest drept, ne puteți scrie pe adresa de email sindicateuropol@gmail.com sau direct pe pagina de facebook Sindicat Europol.
CITEȘTE AICI INTEGRAL TEXTUL HG 1578/2002
CITEȘTE AICI INTEGRAL TEXTUL Ordinului MAI 438/2003
Viitorul ne aparține!
Echipa SIndicatului EUROPOL