Revenim cu detaliile Comisiei de Dialog Social din 14.06.2017, ora 11:00, care a avut loc la MAI, și unde a fost introdus ulterior și proiectul de ordin privind condițiile și activitățile pentru care se va acorda o majorare de 40%. Reprezentantul organizației noastre a susținut 4 propuneri punctuale:

  1. Completarea categoriile de structuri nominalizate să beneficieze de această majorare, în cuprinsul art. 3.
  2. Introducerea ca și condiție a existenței unui acord prealabil privind disponibilitatea polițistului de a fi planificat la continuitate, peste durata programului de lucru, de la domiciliu, în cuprinsul art. 4 al. 1;
  3. Schimbarea formulei de calcul a bazei de raportare a majorării de 40%, din cuprinsul art. 5;
  4. Limitarea numărului de zile privind continuitatea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, peste durata normală a programului de lucru, de la domiciliu;

Dacă în privința completării art. 3 cu structurile DOS, SAS, CRAP, a structurilor de ordine publică din mediul urban (vorbim de polițiile orășenești subdimensionate) dar și a structurilor operative care asigură continuitatea după ora 16:00 de la Poliția de Frontieră, nu a existat opoziție din partea reprezentanților MAI, când a fost susținută propunerea de introducere a acordului prealabil al polițistului, spre surprinderea noastră, cea mai mare opoziție a venit din partea președintelui SNPPC. 

Toată expunerea de motive prezentată, a fost catalogată de Coarnă ca fiind „derizorie”, că polițiștii oricum prestau această activitate și înainte și dacă nu vom accepta această formulă cu 1 leu pe oră, există riscul să nu mai primim nimic. Imediat și reacția reprezentanților MAI a fost de a susține poziția lui Coarnă, invocând generic, fără să existe vreo legătură, statutul special al polițistului și obligativitatea acestuia de a se supune ordinelor și dispozițiilor.

Să nu intrați în această capcană deoarece, singurele prevederi existente în Legea 218 și Legea 360, se referă la obligativitatea polițistului de a se prezenta la serviciu ori de câte ori este solicitat. Iar aici, evident vorbim numai de programul normal de lucru și de orele suplimentare. Nicăieri nu prevede obligativitatea polițistului de a rămâne la domiciliu disponibil dacă i se dispune astfel. Cu toate acestea, noi am precizat în mod expres că fiecare polițist trebuie să aibă dreptul de a dispune de timpul său liber. Să nu mai vorbim că această nouă instituție a continuității, încalcă orice norme de protecție socială și de sănătatea și securitatea în muncă. Dispare practic dreptul polițistului la refacerea capacității de muncă și la repaus săptămânal, dar și dreptul acestuia de a dispune de timpul său liber. 

Chiar și prevederile Codului Muncii preluate în Ordinul MAI 577/2008 stipulează că orice perioadă care nu este timp de lucru este considerată timp liber. Acum se introduce o nou noțiune care revoluționează dreptul muncii, și anume situația în care nu ești nici în timpul programului de lucru, dar nu ești nici liber. Și toate acestea pentru 80 de bani/ oră. 

După mai multe contre și de frica expunerii acestor discuții în spațiul public, mai ales că ni s-a atras atenția de către Coarnă că „vulnerabilizăm sistemul” prin comunicatele de pe site și materialele pe care le postam pe facebook, și asta în condițiile în care el petrece 4 ore zilnic pe la toate televiziunile vorbind de politică sau dezbate subiecte care nu au nicio legătură cu poliția. Totuși, după aproximativ 40 de minute, Coarnă a intervenit din senin și a precizat că dorește să se menționeze distinct faptul că SNPPC susține ca efectuarea acestei continuități a atribuțiilor de la domiciliu, pentru întreg personalul MAI, să fie efectuată numai cu acordul scris. 

Și pentru prima dată am apreciat că și Coarnă a înțeles că nimeni nu poate dispune de timpul liber al polițistului, mai ales dacă vorbim de o bătaie de joc în care ora va fi plătitî cu 80 de bani. Nu avem pretenția ca celelalte sindicate să ne susțină propunerile, dar măcar atunci când suntem în fața celor de la MAI, să nu ajungem la ridicolul situației în care opoziția asupra unei propuneri să vină chiar din partea colegilor sindicaliști. 

Referitor la formula de calcul am fost foarte vehemenți, mai ales pentru faptul că cei din MAI au acționat din nou în mod parșiv. Aceștia au copiat norma de la sănătate, pentru că doar la ei mai există această instituție a continuității, însă nu au copiat și formula de calcul care reprezintă raportarea majorării de 40% la numărul de ore lucrătoare, adică la tariful orar. În aceste condiții, cuantumul ar reprezenta 3-5 lei/ ora, respectiv, o medie de 55 lei/ ziua de continuitate. 

Reprezentantul PRO LEX a susținut această idee, în măsura în care există aceeași formulă și la sănătate, însă din partea SNPPC a venit o altă variantă. Este vorba despre scăderea din numărul total de ore a unei luni, a orelor lucrătoare, deoarece, susținea Coarnă, acesta este un spor aplicat la timpul liber al polițistului. Concret, prin această formulă ar mai crește cu 10-30 de bani cuantumul pe oră.

Este important de precizat că acest ordin este emis în vederea stabilirii modului de aplicare a majorării și nu poate reglementa obligații în seama polițiștilor. Astfel, și după emiterea lui, lipsește norma prin care polițiștii să fie obligați să accepte această continuitate. Cu riscul de a ne repete, menționăm că în acest moment subzistă doar obligația ca polițistul să se prezinte la programul de lucru stabilit, dar și în afara acestuia ori de câte ori există o situație temeinic justificată (ore suplimentare).

Partea pozitivă a lucrurilor este că acest ordin va fi supus transparenței decizionale pentru 10 zile, timp în care vă rugăm să reacționați și voi. Consilierul fostei ministre, la momentul în care redactăm materialul, Drăgulin Stelică a precizat că polițiștii sunt mulțumiți de această majorare de 80 de bani, că ar fi vorbit el cu mai multe categorii de personal. Noi l-am contrazis și vrem să o faceți și voi printr-un gest foarte simplu. Vă solicităm sprijinul pentru a participa activ la ofensiva noastră împotriva acestei forme de sclavie modernă, prin transmiterea unui mail pe adresa dgj_transparenta@mai.gov.ro cu textul:  TIMPUL MEU LIBER VALOREAZĂ MAI MULT DE 80 DE BANI/ORĂ.

Sțim că vă veți mobiliza și veți da curs acestei rugăminți pentru că în aceste zile am primit peste 100 de mailuri cu propuneri, observații și multe exemple prin care ne-ați cerut să nu lăsăm acest ordin în această formă. Ne-au impresionat mai ales multitudinea de mesaje în care ne-ați scris :„…pentru cei 12 lei pe care i-aș primi pentru o zi de continuitate, mai bine le dau eu 24 de lei doar să mă lase să stau în liniște cu familia”.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

 

Sindicatul EUROPOL: Comisie de Dialog Social la MAI pe majorarea de 40%

Distribuie

10 răspunsuri

  1. Mă simt că pe vremea ministrului Igas. Toți ne fura , toți ne înjură , toți ne bagă………… Am fost duși cu zăhărelul de la începutul anului și am primit un genunchi unde îi este greu voinicului (multă sănătate colegului ultragiat). Mai urmează să fie lansat un zvon că urmează restructurări și eventuale disponibilizări , pentru a sta cit mai liniștiți. Aștept anunțul de la balcon (același balcon din decembrie ’89) că mai primim una sută lei.

    1. Norma de echipare specifica armei Poliției si Politiei de forntiera este diferita si este mai mare decat a celor de la penitenciare.

        1. E bine ca politistii incep sa se intereseze de soarta salariale pe care o au dar mai ales sa se uite la celelalte categorii din familia de ordine publica, pentru a intelege cat de in urma suntem noi, la politie. Cresterile lor sunt mult mai consistente pt ca, in 2010, ei si-au scos in afara sfb sporul de pericol de 30%.

  2. lasati-i sa nu ne prezentam, sa ne sanctioneze, apoi sa-i actionam in judecata..si dupa ce ridicam sanctiunile, sa ne indreptam „in personam ” pe omuletzii care si-au pus semnaturile…e simplu…corect..concret..no fear…:P

  3. cat dracu tre’sa fii de prost, sa accepti ca dupa orele de serviciu sa fii sunat si daca nu te prezinti sa fi si sanctionat..:)))….in judecata cu ei….si dupa ridicare de sanctiune….sa le cerem leuti….ca si asa au,,,celora care si-au pus mestesugitele lor semnaturi pe actele ce „cercertare….chiar ca au de unde sa plateasca..credeti-ma…:)”..si sa ajungeti pana la C.E.D.O…no fear..:)

  4. Cine mai munceste pentru opt zeci de bani pe ora ? Este culmea umilintei ! Sa le fie rusine celor care hotarasc astfel. Trebuie aplicata fomula de calcul din sanatate si trebuie extinsa si pentru alte structuri din M. I. Sunt multe structuri care sunt solicitate in afara orelor de program. Orice munca suplimentara trebuie platita, chiar daca activitatea te obliga sa ramai in timpul liber in localitatea de domiciliu. Oamenii trebuie sa fie platiti normal, nu cu sume derizorii, in bataie de joc. Ei, oare muncesc pentru banii astia ?

  5. La ANP au salarii mai mari ca la noi, ideea era că acolo s-a mișcat ceva. La MApN „se zice” că le mai dau 15%. Senzația e că noi greșim undeva de tot sunt împotriva. Mulțumesc oricum pentru răspuns.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.