Comercializarea fără drept a uniformei de poliție, sancționată

Ministerul Afacerilor Interne a pus în transparență decizională un proiect de act normativ pentru modificarea Hotărârii de Guvern nr. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști. (VEZI aici PROIECTUL)

Astfel, prin acest proiect se dorește:

 • sancționarea contravențională a persoanelor fizice sau juridice care produc  sau comercializează articole de echipament sau însemne distinctive din compunerea uniformelor de poliție, în afara procedurilor legale de achiziție  publică;
 • stabilirea unei structuri unice a normelor de echipament, atât pentru ofițerii, cât și pentru agenții de poliție;
 • flexibilizarea cadrului normativ, astfel încât articolele de echipament să poată fi confecționate din materiale cu proprietăți termice superioare, care să contribuie la creșterea confortului în purtare;
 • corelarea duratei de școlarizare a elevilor școlilor de agenți de poliție cu durata de folosință a articolelor de echipament, astfel încât echiparea elevilor  din anul I să se realizeze cu echipament nou, conform normelor uzuale de igienă;
 • introducerea unor articole de echipament specific, care să asigure confortul termic și protecția efectivelor participante la misiuni interne și internaționale.

Dacă o persoană fizică sau juridică va produce sau comercializa  în tot sau în parte unele  articole de echipament sau unele însemne distinctive din compunerea uniformelor polițiștilor, în afara procedurilor legale de achiziție derulate de Ministerul Afacerilor Interne ori de instituțiile/structurile aflate în subordinea acestuia constituie contravenție și se va sancționa cu amendă contravențională de la 10.000 la 50.000 lei. Constatarea contravenției, cât și aplicarea sancțiunii, o vor face agenții sau ofițerii din cadrul Poliției Române, iar articolele de echipament sau însemnele distinctive ce fac obiectul contravenției,  se confiscă. De asemenea, modificările intervenite în uniformele polițiștilor se vor realiza eșalonat, până la data de 31 decembrie 2022.

CITEȘTE AICI Anexa nr. 1 a HG 1061/2002

CITEȘTE AICI Anexa nr. 2 Structura normelor

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Comercializarea fără drept a uniformei de poliție, sancționată

Distribuie

3 răspunsuri

 1. Asta este facuta cu dedicatie pentru firmele „preferate”. De ce? Daca firma cu care a facut contract institutia nu ofera calitate, de ce sa nu pot cumpara din alta parte?

 2. Uniformele de politie sunt făcute cu mult mai bine de croitorii civili poate mai pricepuți, neplictisiti și cărora le place ceea ce fac, care îți iau măsurile și îți va fi executata uniformă așa cum trebuie să stea pe tine și să ai o prezenta decentă și totodată impunătoare.

  In schimb, uniformele produse după un anume tipar/sablon, cele care sunt furnizate unităților, unora sau poate multora dintre polițiști, nu se așează pe ei după cum ar trebui…. Adică le sta că naiba uniforma pe ei și mai sunt și luați la mișto de civili…. 😉

  Așa că:

  1. Ori angajați polițiști după stas-ul si standardele uniformelor pe care le aveți, ori lăsați oamenii să meargă la croitori pricepuți sa-si facă haina după corpul lor.

  2. M.A.I – ul sa angajeze numai dupa îndeplinirea strictă a criterilor ce țin de constituție, celor ce vor sa devina polițiști, ca în final, imaginea poliției sa fie că cea din Germania, Olanda, Austria, Italia, Jandarmeria Franceză…unde toți sunt unul și unul .

 3. Proiectul ăsta în ansamblu modifică întreaga uniformă iar articolul bate șaua pe un articol din întreaga modificare a HG-ului, de ce nu prezentați faptul că structurile vor beneficia de echipament specific și de protecție și că nu vor mai fi nevoiți să arate precum niste CFR-isti cu caschetă și cravată?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.