Combinații pentru posturile de pregătire profesională

Încă de la întâlnirea avută în luna aprilie 2021 cu secretarul de stat Aurelian Păduraru, alături de specialiștii direcțiilor generale din MAI, am solicitat acordarea unei atenții deosebite segmentului de pregătire fizică, pregătire tactică și pregătire profesională, pe care organizația noastră îl consideră cel mai important element de care ar trebui să se preocupe instituția în momentul actual.

În acest sens, am solicitat să fie create câte 4 posturi în cadrul structurii de resurse umane de la nivelul fiecărui inspectorat de poliție județean care să fie ocupate în baza unei selecții de către polițiștii cu expertiză și competențe în aceste domenii. Până în momentul de față, tot ce însemna pregătire fizică, pregătire tactică și pregătire profesională se realiza „din pix” sau într-un mod superficial, prin citirea unor proceduri și semnarea unor tabele „de luare la cunoștință” de către polițiști. Asta pentru ca instituția „să se acopere” cu hârtii în cazul vreunui incident.

Toată această practică formală și tot acest dezinteres manifestat de șefii profesionali s-a întors cu efect de bumerang asupra serviciului polițienesc și implicit asupra imaginii instituției. A se vedea doar ultimele cazuri mediatizate în care au fost multe ezitări din partea polițiștilor și lipsă de asumare a răspunderii din partea celor care ocupau funcții de conducere.

Recent însă, în cadrul unei ședințe ce a avut loc în urmă cu 2 săptămâni, am aflat pe surse că ideea înființării unor posturi capată contur, iar în acest sens, după mai multe discuții între MAI și IGPR a fost emis un ordin de ministru, în legatură cu care nu au fost consultați partenerii sociali, cu privire la înființarea Direcției Pregătire Profesională. Elementul politic de la nivelul MAI a mirosit oportunitatea și și-a băgat coada pentru a crea funcții de conducere pentru a satisface „clientela” politică din sistem.

Astfel, din ceea ce se dorea a fi o decizie punctuală de a crea câte 4 funcții de execuție pe post de instructori în domeniile pregătirii fizice, tactice, profesionale și a conducerii defensive, vedem acum că avem ditamai Direcția de Pregătire Profesională. Adică o structură cu director, directori adjuncți, șefi servicii, șefi birouri și în mod cert și secretare/șoferi. Mai mult, se pare că în fișele posturilor pentru instructori, pentru a putea permite ocuparea funcțiilor și de către „pile”, la cerințele de ocupare a postului au trecut SĂ DEȚINĂ/SĂ OBȚINĂ ATESTAT. Cu alte cuvinte, poți să nu ai nicio calificare dar să promiți că vei obține la un moment dat. Ar fi ca și cum un spital care ar dori să angajeze un chirurg, ar permite ca postul să fie ocupat și de cineva fără studii de specialitate, dar cu promisiunea că le va OBȚINE pe parcurs.

Toate aceste informații și date despre noua structură au fost discutate și dezbătute în cadrul unei videoconferințe conduse de Bogdan Despescu, secretar de stat, unde sindicatele au avut „interzis” pentru că probabil a conștientizat și dumnealui că nu putem să fim de acord cu astfel de „combinații” pe care vor să le facă. La ședință a fost prezent doar un reprezentant al CNP, care evident că nu a avut obiecții, pentru a se mima respectarea „consultării”.

Până la acest moment, nu am primit nicio explicație din partea IGPR cu privire la motivul pentru care nu au fost invitate organizațiile sindicale la această întâlnire. Însă tot ce ne interesează la acest moment este ca procedura de selecție să se desfășoare în mod transparent și obiectiv, astfel încât să ne asigurăm că aceste poziții deosebit de importante vor fi ocupate de personal cu competența și expertiza necesară. Din informațiile primite de la colegii din teritoriu însă, deja se întocmesc liste cu „dedicație”.

Aceste noi structuri, așa cum au fost gândite, sunt prevăzute, în special, cu funcții de ofițeri care însă pot fi ocupate și prin delegare de către agenții de poliție. Propunerea noastră este ca acestea noi posturi să fie ocupate inițial prin delegare, iar într-un interval de 6 luni, să fie organizate concursuri de trecere în corpul ofițerilor, pentru a da posibilitatea agenților cu studii în domeniu, să le poată ocupa.

Vă solicităm pe această cale, și vă încurajăm să ne transmiteți, pe oricare dintre căile de comunicare disponibile, intențiile de ocupare a acestor poziții însoțite de documente care atestă competențele pe care le-ați dobândit. Toate datele pe care le vom primi din partea colegilor, le vom susține în fața conducerii IGPR pentru a le avea în vedere.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Combinații pentru posturile de pregătire profesională

Distribuie

4 răspunsuri

  1. Dacă primiți din rândul pensionarilor ce sau pensionat,foști instructor i cît și luptători de intervenție cu atestat și pregătire profesională ce în momentul acesta sunt antrenori activi fiind activi OK…sunt dispus să mă înhămat la acest serviciu,departament cu pregătirea de luptă al viitorilor luptători și cadre din poliție și formațiuni de intervenție chiar și trupele speciale cu respect Staudt Dănuț.

  2. Credeți că exită șansa?: pentru un om școlit în AL.I.CUZA
    Specialist în Arte Marțiale
    Antrenor categoria I centură Neagră 3 Dan
    Absolvent EFS
    PROFESOR grad didactic I

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută