Chirie dublă pentru solicitanții de azil față de polițiști

Ministerul Afacerilor Interne este inițiatorul unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea Normelor  metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul în România prin care banii de chirie pentru solicitanții de azil aproape se dublează, suma fiind de 808 lei/persoană/lună. Actualizarea acestor sume forfetare acordate cu titlu de asistență materială pentru chirie se va face în conformitate cu datele transmise de Institutul Național de Cercetări Economice ”Costin C. Kiritescu”- Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții.

Nu aceeași atitudine am văzut la MAI pentru compensația de chirie cuvenită polițiștilor, acolo unde un agent debutant venit de pe băncile școlii primește suma de 380 lei /lună. Dacă în cazul solicitanților de azil s-a putut acorda o sumă forfetară, pentru polițiști nu se poate, sumele cuvenite fiind raportate în continuare la salariul de bază aferent anului 2009 ”În anul 2022, pentru personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare, indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se mențin la nivelul lunii decembrie 2021”. În anul 2021 compensația  de chirie se raporta la valoarea anului 2020 și tot așa până la nivelul anului 2009, în condițiile în care prețurile s-au dublat, iar  închirierea unei garsoniera în București depășește 1200 lei.

Sumele acordate solicitanților de azil se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne. La stabilirea cuantumului sumelor se ține cont de datele comunicate de către Institutul de Cercetare a Calității Vieții sau de Institutul Național de Statistică. În cazul polițiștilor, când s-a pus problema acordării unor sume forfetare, MAI a invocat faptul că un studiu de piață ar dura foarte mult și că e dificil de acordat, însă tot MAI-ul alocă bani pentru  solicitanții de azil în funcție de informațiile furnizate de INS sau ICCV, dubla măsură aplicată de instituție arătând dezinteresul acesteia față de polițiști.

Cum poate închiria un polițist o locuință cu 380 lei în condițiile în care și prețul pentru un loc de parcare a crescut la 500 lei? Mai mult de atât, compensația de chirie se acordă în MAI diferențiat în funcție de grad si funcție, fiind șefi care beneficiază chiar și de 1500 lei pe lună. În perioadă imediat următoare vor urma ample acțiuni de protest pentru aplicarea Legii nr.153/2017, printre revendicări fiind și acordarea banilor de chirie pentru polițiști prin raportare la salariul aflat în plată și nu la cel din 2009 cum e în prezent.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

Sindicatul EUROPOL: Chirie dublă pentru solicitanții de azil față de polițiști

Distribuie

5 răspunsuri

 1. Viitorul ne apartine!
  Gresit, viitorul ne pleaca in vest, ce este si mai rau faptul ca am ajuns sa imi doresc ca viitorul meu (copii) sa emigreze, sa plece din tsra asta unde conducatorii nostrii actioneaza in interes personal si doar atat.
  Sa acorzi unui emigrant drepturi mai mari decat propriilor cetățeni mi se pare… Fara cuvinte

 2. Bine ca au dat politistii si jandarmii amenzi de 400.000 lei in ultimele 24 ore la legea 55 cu prostia asta de covid
  Unde e blocarea activitatii pe care o anuntati ca vad ca nu se intimpla nimic,doar vorbe goale nici un protest serios si o greva sa zgaltaie mai?

 3. Da, ar trebui și pentru Pc dezbătută problema salarizării,si noi lucram ,nu la acte dar,santem expuși la munci și multe activități,ce nu șanț trecute in fișa postului,și depunem efortururi și riscuri printre străini,nu avem nici un ajutor sau o protecție,santem expuși uneori la pericol,printre solicitanții străini.

 4. Ha ha ha..pai stimati politisti nu intelegeti ca VOI cei care lucrati in strada nu aveti nici o sustinere de la un ministru de interne HABARNIST si un secretar de stat AUTIST, ci doar da cu biciul in voi prin sefii IMPUTERNICITI…NUMITI pe interese politice, sefi slugoi ai politicului…Acest HABARNIST a spus sus si tare ca va scoate la concurs toate functiile de conducere…SERIOS..dl.Bode bun la toate…pai de ce breeeeeee nu le scoți la concurs…un ex.Sefii de IPJ…Sefii de sectii…si nu in ultimul rand cat mai tii cu AUTISTUL incertitudinea de la conducerea POLITIEI DE FRONTIERA….ce interese aveti domnilor politicieni de tine-ti acolo un INTERIMAR …sau cum dracului s-o numi…nu vederi ca sinte-ti penibili, perversi si mintiti lumea cu nerusinare.Haide-ti politrucilor Habarnisti si Autisti ,scoate-ti la concurs TOATE functiile de sefi, sefuti ca sa nu mai raspunda ca niste catelusi la comanda politicului si ridicati si banii de chirie politistilor care se chinuie mai ales acum cu facturile la energie.

 5. Guvernul nu poate să plătească pentru chirii polițiștilor,că nu au bani suficiente.Insa au bani să-și mărească indemnizațiile lor.5-7000 euro un senator,12 lei meniul zilei la cantina lor, 3 feluri de mâncare+cafea.Acolo au bani.? Poliția să-și respecte jurământul depus la absolvirea scolii,că va apăra legea și interesul cetățeanului.Sa refuze ordinele date ilegal de superiori, și va fi bine ptr toți.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.