Cercetări abuzive anulate de Sindicatul EUROPOL

Nu în urmă cu mult timp, atrăgeam atenția conducerii Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române cu  privire la declanșarea unor cercetări administrative abuzive la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara. Spunem cercetări abuzive nu despre faptul că au fost declanșate, pentru că e firesc să se verifice existența sau inexistența unei pagube create, ci despre finalitatea acestora în cadrul unității.

În fapt, nu mai puțin de 80 de polițiști din cadrul Sectoarelor Poliției de Frontieră Sânnicolau Mare (33) și Cruceni (47) au fost  cercetați administrativ  în ultimele luni de comisiile constituite la nivelul ITPF Timișoara pentru niște ”pagube” produse  la două autospeciale de poliție in desfășurarea activităților de serviciu în valoare de 11256,71 lei.

Aceste ”pagube” pe care comisiile de cercetare administrativă  le-au pus în culpa polițiștilor, culmea, nu au fost constatate în timpul folosirii autospecialei, ci la revizia tehnică periodică, acolo unde mecanicii auto specialiști au constatat că aceste autovehicule au unele deficiențe, precum un furtun intercooler rupt sau topirea soclului unei siguranțe ca urmare a ”conducerii necorespunzătoare a autovehiculului”. Deși nu exista niciun indiciu la bordul autovehiculelor că există o defecțiune, polițiștii ar fi trebuit să prevadă precum Nostradamus că s-a topit o siguranță sau că nu știu ce furtun e rupt.

Nu în ultimul rând ”profesioniștii” care au efectuat cercetarea administrativă nu au avut cunoștințele minime necesare să știe că tabloul de siguranțe sau soclul siguranței nu sunt la vedere, ci sunt acoperite cu un capac. Deși am formulat contestație pentru ambele cercetări administrative, comisiile de soluționare a contestațiilor de la nivelul ITPF Timișoara au menținut punctul de vedere al comisiilor de cercetare, astfel că polițiștii erau buni de plată pentru cei peste 11.000 lei astfel, 6842, 92 lei la Sânnicolau Mare și 4413,79 lei la Cruceni, deși ITPF Timișoara a putut demonstra în niciun fel în cadrul cercetărilor întocmite în ce constă ”conducerea necorespunzătoare a autovehiculului.”

 

Nu mai puțin de 21 de polițiști ne-au împuternicit să-i reprezentăm în cadrul Comisiei de Jurisdicție a Imputațiilor de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Urmare a reprezentării acestora,  Comisia A ANULAT, atât la SPF Sânnicolau Mare, cât și la SPF Cruceni, deciziile de imputare prin care polițiștii se făceau buni de plată pentru niște pagube pe care nu le-au produs, ci au fost puse abuziv în sarcina lor de către reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara.

Practic, prin acele deliberări greșite ale celor care s-au ocupat de efectuarea cercetărilor administrative, orice polițist care conduce o autospecială de poliție, iar aceasta  se defectează fie în mers, fie se constată o defecțiune la revizia periodică, e bun de plată. Asta nu  face decât ca toți polițiștii să refuze să mai conducă mașinile MAI pentru că aceștia sunt buni de plată când acestea se defectează din motive ce nu țin de ei.

În momentul de față, pentru că președintele comisiei de cercetare pentru  SPF Sânnicolau Mare  nu a respectat termenele prevăzute de  art. 34 din  OUG 121/1998, toată paguba a fost pusă în sarcina acestuia, adică , 6842,92 lei . ITPF Timișoara a forțat nota și a cerut Comisiei de Jurisdicție a Imputațiilor repunerea în termen a cercetării administrative ca urmare a acelei gafe a președintelui comisiei de cercetare administrativă de la nivelul unității, însă cererea a fost respinsă , pentru că o astfel de repunere în termen ar fi însemnat reluarea cercetării  inițiale. Practic ITPF Timișoara a urmărit prin acest lucru recuperarea ”pagubei” de la polițiști.

Nu vom accepta sub nicio formă modul abuziv prin care polițiștii sunt cercetați de multe ori, fie disciplinar, fie administrativ și îi vom reprezenta sub toate formele, atât în cadrul instituției, cât și la nivelul instanțelor de judecată. Stăm și ne întrebăm retoric, câți dintre cei cu funcții de conducere care dețin o mașină de serviciu  au plătit ”pagube” pentru simplu fapt că mașinile pe care le-au primit au suferit reparații la reviziile periodice? Până atunci le transmitem acestora să fie foarte atenți când sunt anunțați cu privire la faptul că  fost declanșată cercetarea împotriva lor și să ne anunțe de îndată.

 

Viitorul ne aparține

Echipa Sindicatului EUROPOL

 

 

 

Sindicatul EUROPOL: Cercetări abuzive anulate de Sindicatul EUROPOL

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută