Cenzură în IGPF! Munca polițiștilor de frontieră rămâne necunoscută

Alin Robert, este un pasionat de călătorie, aventuri în natură, fotografie și sport, este și un admirator “în taină” al muncii de poliție și poliție de frontieră. A avut o inițiativă bună, postând într-un grup al polițiștilor de frontieră pe o rețea de socializare urmatorul mesaj:
“Vă salut stimați polițiști de frontieră!
Aș dori să vă adresez următoarea întrebare:
Cum vi s-ar părea ca, după evenimentul “România pe contur”, să organizăm un altul, însă având ca subiect desfășurarea timp de 4 săptămâni a unui exercițiu televizat de urmărire și prindere a migranților?
Ideea originală provine de la seria Hunted, realizată în UK.
PS:  am spus “să organizăm” deoarece voi participa.”

Cum la noi pentru toate ai nevoie de aprobări și mama aprobărilor, Alin s-a conformat sfaturilor primite și la scurt timp ne-a dat vestea tristă… în același mod în care a îndrăznit să viseze:
“Vă salut stimați polițiști de frontieră!
Am postat zilele trecute intenția mea de a face cunoscute profesionalismul, operativitatea și calitățile voastre privind executarea misiunilor de supraveghere a frontierei, mai cu seamă în ce privește depistarea, urmărirea și descoperirea migranților, citirea și interpretarea indiciilor și urmelor de trecere a frontierei etc.
Cu părere de rău instituția dvs nu este de acord să realizez un asemenea proiect, considerând că ar fi o irosire de resurse umane, motivând că instituția oricum postează clipuri video cu capturarea migranților.
Fac precizarea că instituția dvs postează imagini după realizarea capturilor, însă eu doresc să evidențiez procesul de prindere a migranților, întregul lanț de activități pe care voi le desfășurați până să ajungeți la rezultat: când ajungeți la locul indicat, cercetarea terenului, tehnici specifice, luarea urmei, mersul pe urmă, ascultarea, observarea, urmărirea, capturarea etc.
Așa că voi face filmările pe cont propriu, iar dacă sunt printre dvs polițiști talentați și/sau specializați pe acest domeniu și doresc să dea o mână de ajutor, sunt bineveniți!
Aștept eventualele răspunsuri, stimă!”

Păcat, mare păcat de așa idee!
Sunt mulți care au apreciat refuzul IGPF, pe motiv că, un asemenea exercițiu televizat ar arăta publicului informații din munca polițiștilor de frontieră ce trebuiesc ținute “la secret” pentru eficiență și tactică, dar uită acești oameni că există tot felul de documentare și filme despre și cu polițiști și munca lor, la care până și polițiștii se uită cu jind, dorindu-și să poată face la fel sau să aibă tot ce le trebuie la muncă pentru a-și putea pune în valoare calitățile și cunoștințele.

Cum bine spune și Alin, ca instituție, e usor să spui și să arăți “i-am prins pe acești migranți”, dar până să ajungi la acest moment, este de apreciat munca depusă de polițiștii de frontieră, profesionalismul lor… Numai că astea, venind de la polițistul de frontiera care “bate fâșia”, nornal că nu arată la fel de bine ca pozele executate artistic cu domnișoare arajate, evenimentele regizate și citatele afișate pe paginile de promovare a PFR.

Un refuz evident și preconizat, pentru că, probabil ar fi fost un exercițiu real, fără prea multă regie “cunoscută înainte” și pentru că s-ar fi văzut polițistul de frontieră care umblă târâindu-și bocancii prin țărână, care nu are timp să vadă dacă îi stă uniforma perfect întinsă, care își face griji pentru semnalul de la stație sau telefon, care mai scapă o înjurătură când se blochează calculatorul fix când face verificări, care poate împinge mașina împotmolită pe vreun teren accidentat, care e transpirat ca vai de el și-abia are timp să bea o gură din apa încălzită de soare sau să găsească un loc liniștit să-și potolească foamea, sau polițistul care și-a agățat sau murdărit pantalonul când a trecut pe lângă biroul mai vechi decât vârsta lui, care improvizează să aibă “tehnica din dotare” și multe alte lipsuri și neajunsuri.

Pentru că toate astea se văd înainte de a putea să întelegi acțiunea și să vezi calitățile profesionale dar și cele de om ale polițistului de frontieră.
E interesantă motivația “risipă de resurse umane”. Ce-or fi vrut să spună? Că nu trebuie să se vadă lipsa de personal și au de facut eforturi să suplimenteze locul filmărilor sau că nu au suficienți polițiști de frontieră telegenici pentru ca să organizeze obișnuitul casting pentru evenimente? 🙂

Am fi putut crede că Alin a fost refuzat de către IGPF și doar pentru că e un civil și instituția nu-și permite, sau nu e interesată de o asemenea colaborare, fiind vorba strict de activitatea polițiștilor de frontieră. Dar nu, nu poate fi vorba de asta, pentru că de același refuz ne-am lovit și noi, ca organizație sindicală, formată chiar din polițiști și polițiști de frontieră, pentru două proiecte în care ne-am implicat, pentru și despre polițiști: cel cu bodycam-urile (pe care sperăm totuși să-l implementăm așa cum ne dorim) și cel în care am solicitat sprijin pentru promovarea unui clip în ideea apropierii polițistului de conducătorii auto pasionați de mașini puternice.

Avem curajul să afirmăm că, acolo unde instituția nu-și simte real un interes, nu ofera un răspuns pozitiv. Iar interesul nu pare să fie cel al promovării imaginii și lucrătorului din poliție sau poliție de frontieră, și nu pare impresionată nici de ceea ce înseamnă această promovare:  specialiști, câteva mii de euro, multe ore de muncă, colegii noștri care s-ar implica, sponsorizări integrale, etc. În mod inexplicabil, doar noi susținem permanent astfel de inițiative prin care ne promovam uniforma și informăm cetățenii despre realitățile cu care ne confruntăm.

 

Viitorul ne aparține!

Valentina Matea – Prim vicepreședinte Sindicatul EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Cenzură în IGPF! Munca polițiștilor de frontieră rămâne necunoscută

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută