Având în vedere sesizările membrilor organizației noastre referitoare la modalitatea de decontare a cheltuielilor privind asistența juridică, venim în sprijinul acestora cu prezentarea cadrului legal și a procedurii în baza căreia pot solicita din partea angajatorului decontarea serviciilor prestate de către avocați în situația în care împotriva acestora sunt intentate procese penale/civile în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

BAZA LEGALĂ

Izvorul de drept este reprezentat, pe de o parte de prevederile are. 28din legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului.

(1) Cheltuielile de asistență juridică se decontează, la cererea polițistului formulată în termen de maximum 3 ani de la efectuarea acestora, de către ordonatorul de credite care asigură finanțarea unității în care acesta era încadrat la data luării la cunoștință despre dobândirea calității procesuale, în limita unui plafon, care reprezintă valoarea unui câștig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, stabilită la data încheierii convenției și care se aplică pentru fiecare proces penal sau civil.

(2) În vederea decontării cheltuielilor de asistență juridică se încheie o convenție între polițist și ordonatorul de credite care asigură finanțarea unității în care acesta era încadrat la data luării la cunoștință despre dobândirea calității procesuale.

(3) Polițistul este obligat să restituie sumele primite în următoarele situații:

a) instanța de judecată a constatat vinovăția sa, printr-o hotărâre definitivă;

b) polițistul a încheiat un contract de tranzacție ori un acord de mediere;

c) instanța de judecată a constatat că polițistul nu a săvârșit fapta în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

(4) Polițistul nu beneficiază de decontarea cheltuielilor de asistență juridică sau, dacă a beneficiat, este obligat să restituie sumele primite în situația în care instanța de judecată a constatat nevinovăția sa, printr-o hotărâre definitivă, și a fost admisă în favoarea acestuia plata cheltuielilor de judecată cu titlu de onorariu avocat.

(5) Dacă de la momentul efectuării cheltuielilor de către polițist și până la data decontării acestora intervine oricare dintre cazurile care nasc obligația de restituire a acestora, decontarea efectivă nu se mai realizează.

(6) Convenția prevăzută la alin. (2) cuprinde clauze privind recuperarea sumelor pe care polițistul este obligat să le restituie potrivit alin. (3) și (4). Convenția reprezintă titlu executoriu pentru recuperarea sumelor.

Pe de altă parte, normele de aplicare a dispozițiilor privind dreptul polițistului la decontarea cheltuielilor de asistență juridică sunt reprezentate de prevederile OMAI nr. 139/2004

Conform ordinului sus-menționat, polițistului i se vor deconta cheltuielile generate de necesitatea asistenței juridice dacă sunt îndeplinite două condiții, astfel:

  • existența unui proces penal și/sau civil care a fost desfășurat împotriva sa pentru fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu, precum și existenta unui proces penal în care are sau a avut calitatea de persoană vătămată printr-o faptă de ultraj;
  • polițistul trebuie să depună cererea de decontare în termen de maximum 3 ani de la efectuarea cheltuielilor.

PLAFONUL FINANCIAR  ÎN LIMITA CĂRUIA SE DECONTEAZĂ CHELTUIELILE

Decontarea cheltuielilor de asistență juridică se realizează în limita unui plafon care reprezintă valoarea unui câștig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, stabilită la data încheierii convenției și care se aplică pentru fiecare proces penal sau civil, fără a depăși valoarea cheltuielilor de asistență juridică prevăzută în contractul încheiat între polițist și avocat.

Practic, plafonul în baza căruia se decontează valoarea cheltuielilor de asistență juridică pentru un polițist este stabilit prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, care, începând cu luna februarie a anului 2025 a fost stabilit la cuantumul de 8620 lei.

Art. 21 – Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 este de 8260 lei.

OBLIGAȚII PRIVIND RESTITUIREA SUMELOR DECONTATE

În sarcina polițistului se instituie obligația de a restitui sumele decontate în următoarele situații:

  • instanța de judecată a constatat vinovăția sa printr-o hotărâre definitivă;
  • polițistul a încheiat în contract de tranzacție ori un acord de mediere;
  • instanța de judecată a constatat că polițistul nu a săvârșit fapta în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

În cazul în care întâmpinați dificultăți în privința accesării dreptului la decontarea cheltuielilor aferente asistenței juridice, ne puteți sesiza la adresa de e-mail sindicateuropol@gmail.com.

Consultă aici, OMAI nr. 139/2024 pentru aprobarea Normelor de aplicare a dispozițiilor privind dreptul polițistului la decontarea cheltuielilor de asistență juridică!

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Ce trebuie să știi despre cheltuielile de asistență juridică

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.