Ce trebuie să știe polițiștii despre concediul de odihnă

În perioada  următoare vor planificate concediile de odihnă pentru anul 2022, de aceea considerăm utile informațiile pe care vi le vom prezenta în acest material, mai ales din perspectiva cunoașterii drepturilor stabilite de lege.

Concediul de odihnă este un drept prevăzut de art. 28 alin. 1 lit. e din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, iar condițiile de acordare, cuantumul și tipurile de concedii de care pot beneficia polițiștii sunt prevăzute în cuprinsul HG nr. 1578/2002, respectiv normele de aplicare ale acestei hotărâri,  Ordinul MAI nr. 438/2003.

Poliţiştii au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, a cărui durată se stabileşte în raport cu vechimea lor în serviciu, după cum urmează:

a)32 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime în serviciu de până la 10 ani;
b)38 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime în serviciu de peste 10 ani.

Mare atenție însă la modulul de calcul al vechimii pentru a putea determina corect perioada de concediu de care beneficiați. Vechimea în serviciu care se ia în considerare la determinarea duratei concediului de odihnă este aceea pe care poliţiştii o împlinesc în cursul anului calendaristic pentru care li se acordă concediul.

Pentru cei care intră în sistem pe parcursul anului, durata concediului de odihnă se stabileşte proporţional cu perioada lucrată de la data încadrării până la finele anului calendaristic, dar și în raport cu vechimea în serviciu pe care au acumulat-o în alte locuri de muncă.

Un alt element important pentru determinarea perioadei de concediu de care beneficiați este și perioada pe care ați petrecut-o în școala de poliție (Academia de Poliție, școlile de pregătire a agenților de poliție). Astfel, la calculul celor 10 ani, trebuie inclusă și această perioadă, deși, veți constata pe propria experiență că în cele mai multe unități, dacă nu sesizați acest aspect, nu vi se va lua în calcul perioada școlarizării. Nu în ultimul rând și pentru cei care au absolvit studii superioare, cursuri la zi, anterior încadrării în structurile MAI, acea perioadă de studiu este luată în calcul la determinarea perioadei de concediu. De aceea este important ca voi să menționați direct în raportul de solicitare a concediului aceste lucruri.

Concediul de odihnă se efectuează până la finele anului calendaristic respectiv, integral sau fracţionat. În situația în care doriți să fie fracționat, condiția este ca una dintre perioade să nu fie mai mică de 21 de zile, în timp ce restul perioadei puteți să o solicitați în câte fracții doriți.  În funcție de situația operativa și de nevoile instituției,ținînd cont de deficitul de personal existent,  cu aprobarea șefului structurii, se poate aproba și o perioada minimă  de concediu mai mică de 21 zile.

Dacă, din motive întemeiate, unii polițiști nu au putut efectua concediul de odihnă la care aveau dreptul într-un an calendaristic, la cerere, unitatea este obligată să le acorde concediul până la sfârșitul anului calendaristic următor, iar în situații cu totul deosebite, poate fi compensat în bani, în limita fondurilor bugetare alocate.

Deși la art. 3 alin. 1 din HG 1578/2002 se prevede că poliţiştii care au absentat de la program întregul an calendaristic, fiind în concediu medical, concediu de maternitate, concediu pentru îngrijirea copilului ori în concedii fără plată, nu au dreptul la concediu de odihnă pentru acel an, să aveți în vedere că Legea 53/2003 Codul muncii a fost modificată încă din  2015, astfel:

Art. 145

(4)La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.

6)Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui îi care acesta s-a aflat în concediu medical.

De aici rezultă foarte clar faptul că, indiferent de perioadele de inactivitate pentru incapacitate temporară de muncă, concediu de maternitate, concediu de risc maternal și concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, polițiștii beneficieză de întregul concediu de odihnă.

Nu în ultimul rând, sunt deosebit de importante prevederile referitoare la planificarea concediului de odihnă. În HG nr. 1578/2002 se stipulează generic faptul că programarea concediilor de odihnă pentru anul următor se face până la data de 15 decembrie a anului în curs, cu consultarea poliţiştilor, şi se aprobă de șeful unității.

Singura restricție referitoare la programarea concediilor face referire la situația în care polițiștii care se află în concediu de odihnă în același timp, să nu fie mai mare de 1/3 din efectivul unității. Această programare este importantă deoarece, după ce este aprobată de șeful unității, nu mai poate fi modificată unilateral de către conducere decât în următoarele situații:

a)concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă;

b)urmează să îndeplinească misiuni în afara teritoriului naţional, în cadrul forţelor internaţionale de poliţie;

c)poliţistul-femeie solicită concediul de odihnă înainte sau în continuarea concediului de maternitate ori i s-a acordat concediu plătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani sau a celui bolnav în vârstă de până la 3 ani;

d)are recomandare medicală pentru a urma un tratament într-o staţiune balneoclimaterică, caz în care data începerii concediului de odihnă va fi cea indicată în recomandarea medicală;

e)urmează sau este planificat să urmeze un curs de perfecţionare sau specializare în ţară ori în străinătate.

Pentru situaţiile prevăzute la lit. c), d) şi e) reprogramarea este condiţionată de cererea prealabilă a poliţistului.

Concediul de odihnă al polițistului poate fi întrerupt în următoarele situații:

a) a intervenit unul dintre cazurile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a)b) sau e);

b) când polițistul-femeie intră în concediu de maternitate;

c) pentru nevoi de serviciu neprevăzute; ( în această situație ”nevoile neprevăzute” se referă la o situație ce nu putea fi anticipată  și nu la cele inventate de multe ori de anumiți șefi)

Referitor la concediul suplimentar de odihnă, cunoscut și sub denumirea de „concediu de antenă”, acesta reprezintă un drept acordat polițiștilor care își desfășoară activitatea în condiţii deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase – ori în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, stabilite potrivit legii. Perioada acestui concediu este între 3-14 zile calendaristice.

Pe baza criteriilor şi a determinărilor făcute ,se stabilesc prin ordin al ministrului de interne locurile de muncă cu condiţii deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase – şi durata concediului de odihnă suplimentar. Totuși, este de discutat asupra perioadei de 6 zile care se acordă polițiștilor în momentul de față, raportată la condițiile de expunere la unde electromagnetice, deoarece, din punctul nostru de vedere, condițiile periculoase, vătămătoare și speciale la care sunt expuși polițiștii din stradă ar trebui să genereze mai multe zile de concediu suplimentar, înspre limita maximă de 14 zile. Acest concediu suplimentar se acordă, de regulă, în cea de-a doua parte a anului în curs şi nu poate fi reeşalonat în anul următor.

Organizația noastră vă stă la dispoziție pentru eventualele dificultăți în obținerea acestor drepturi, dar și pentru orice alte lămuriri de care aveți nevoie.

Viitorul ne aparține

Echipa Sindicatului EUROPOL

Sindicatul EUROPOL: Ce trebuie să știe polițiștii despre concediul de odihnă

Distribuie

22 de răspunsuri

 1. 1. Care este baza legala a fractiei de 21 de zile ?
  2. Concediul suplimentar de odihna se poate fracționa ? Poate fi evitata prinderea în acest concediu a zilelor de sâmbătă și duminică ?

 2. Bună ziua! Am înțeles ca la planificare trebuie o perioadă de minim 21 zile, dar daca eu nu vreau să-mi iau aceasta perioada deodată, adică vreau doar 2 saptamani, se poate!? Multumesc!

  1. Nu te costa nimic ca perioada de 21 zile sa fie ultima și sa nu ți le iei niciodată, adică îți vei lua câte câte zile vrei anterior acelei perioade. Potrivit planificării tu ești ok. Este obligatoriu, conf prev legale, ca o perioada sa o efectuezi vara. HG 18…

 3. daca mai am 7 zile de CO din 2020 si nu le mai pot lua pana la sfarsotul lui 2021, pot beneficia de ele in anul 2022 sau le pierd?

 4. Va salut!
  Eu am fost încadrat din sursa externă în anul 2016. Am vechime de la locurile de munca anterioare, însă cei de la resurse au spus că nu se ia în considerare. Am citit mai sus că durata concediului se ia în considerare de la data incadrarii și în raport cu vechimea acumulată anterior.
  Până la urmă se ia în considerare perioada lucrata anterior?
  Va mulțumesc!

  1. Trebuie sa se ia în considerare vechimea totala in munca.Legea prevede vechime totala in munca.Cei de la resurse să citească corect,încă o dată.🤗

 5. Indiferent unde și cum ai acumulat vechime atât timp cât poți dovedi cu hartii ai dreptul conform legii 32+6 sau 38+6

 6. Buna ziua! Care este cadrul legal prin care perioada studiilor superioare se iau in calculul perioadei concediului de odihna. Am intrebat la SRU si mi s-a spus ca nu exista asa ceva. Multumesc!

 7. Bună ziua!
  Va rog sa.mi comunicați dacă în cazul polițiștilor, baza de calcul a concediului medical este alta decât OUG 158/2005, art.10 (actualizata), respectiv media salariilor brute, pe ultimele 6 luni.
  Și dacă este alta baza de calcul, va rog sa.mi spuneți baza legala.
  Va mulțumesc din suflet.

 8. Am cerut aprobarea a 5 zile de concediu de odihnă aferent anului 2023, de luni până vineri, în contextul în care lucrez la birou, cu program de 8 ore, de luni până vineri! Mi s-a respins cererea pe motiv că noi, polițiștii, avem zile calendaristice de concediu de odihnă și nu lucrătoare, moyiv pentru care mi s-ar aproba doar cel de luni pana duminică inclusiv, în ciuda faptului că sâmbătă și duminică sunt liberă… Este prevăzută această situație pe undeva?!

  1. Nu exista o asemenea conditie/limitare. Conform Hg 1578/2002, exista o singura regula, respectiv ca una dintre perioadele de concediu fractionat sa fie de cel putin 21 de zile calendaristice. Cu alte cuvinte, refuzul de aprobare a cererii de concediu de odihna motivat de faptul ca sunt doar 5 zile, sau ca acestea au fost solicitate in intervalul luni-vineri, este nelegal.

 9. am intrat in concediu crestere copil in 2019.
  am revenit in 2021, timp un care mi am luat concediu restant din 2019, apoi am intrat in concediu crestere copil pana 2023.
  in 2023 am revenit in luna iulie. cat concediu am acum?

 10. Sunt politist intr-un mediu dominat de militari. Program 5 zile pe sapt, 8 ore/zi. Seful este militar. Am solicitat concediu de odihna pentru o perioada de 5 zile (luni-vineri) in conditiile in care mai am planificat co intr- o perioada de minim 21 zile calendaristice potrivit Hg 1578 si alta perioada de 7 zile.Tuturor li s-a impus ca orice perioada sub 7 zile de co ( fie si o singura zi de co care pica luni sau vineri ) sa includa 2 zile din weekend. Ce se poate face in aceasta situatie?

  1. Cponcediul de odihna se poate accesa in baza cererii care este supusa aprobarii. Seful unitatii poate sa aprobe sau sa nu aprobe cererea, in niciun caz nu are dreptul sa o modifice. In aceste conditii, dvs doar trebuie sa va depuneti cererea cu perioada solicitata.

 11. Dar și la IPJ Timiș este la fel…eu mai aveam din anul 2023 un rest de concediu de 15 zile…și mi am luat 5 zile și mi s a comunicat prin WhatsApp că mi s a aprobat 15 zile, fara alte precizări…am venit la lucru după cele 5 zile de concediu de odihnă și am făcut acte procedurale…am anunțat și procurorul de caz, care a luat legătura cu șeful, dar care a rămas pe poziție…sunt in continuare in concediu de odihna…consider că este un abuz din partea conducerii

 12. Buna ziua,
  Personalul civil angajat la CMDTA Kretzulescu la cate zile de antena au dreptul, sunt condii deosebite , de lucreaza in mediu cu raze X ( ionizante).
  Noi personaluk civil care suntem asistenti medicali suntem platiti conform legii cadru 153/ 2017 cu actualizarile in vigoare.Tot in anexele legii 153 sunt prevazute atat sporurile aferente sectiei de Radiologie( unitare nucleara )cat si zile suplimentate de care nu putem beneficia fiindca cei din Runos le asimileaza cu cele de antena .Incepand de anul 2024 aceste zile suplimentare au fost diminuate .
  Cum procedam cu aceste abuzuri?

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută