Ce sume vor primi polițiștii pentru decontarea cheltuielilor de transport

Începând cu data de 01.01.2020 va intra în vigoare Hotărârea de Guvern privind drepturile de transport pe teritoriul național ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională, act normativ care va abroga actuala HG nr.1292/2003, cu excepția art. 10  și care va aduce schimbări în modul de decontare a cheltuielilor de transport.

Polițiștii care se deplasează zilnic la și de la locul de muncă, în limita a 70 de km vor avea dreptul, lunar, conform noii prevederi, la acordarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare stabilită prin aplicarea procentelor corespunzătoare distanțelor kilometrice, din tabel, la salariul de bază minim brut garantat în plată, după cum urmează:

            Kilometri                           Procent %
              0-20                                   14
             21-40                                   36
             41-60                                   54
             61-70                                   63

Distanța prevăzută în tabel se determină cu ajutorul calculatorului de rute din centrul localității de domiciliu sau de reședință  până la locul de muncă, pe distanța cea mai scurtă, în timp ce până acum distanța era calculată începând cu limita teritorial administrativă a orașului de domiciliu/reședință și până la locul de muncă.

De asemenea, polițiștii vor avea dreptul, anual, la acordarea contravalorii transportului pentru efectuarea concediului de odihnă sub forma unei sume forfetare, în procent de 25% din salariul de bază minim garantat în plată. În actuala hotărâre de guvern, polițiștilor li se decontează transportul pentru efectuarea concediului de odihnă  în funcție de distanța față de destinație.

Mai mult de atât, dacă pe timpul delegării/detașării, perioada expiră în ziua de vineri sau într-o zi în care precede o sărbătoare legală sau o zi nelucrătoare, iar polițistul rămâne în acea localitate în interes personal, acestuia i se decontează și costul transportului la înapoiere dacă acesta se efectuează în/până în prima zi lucrătoare.

În termen de maxim 90 zile de la intrarea în vigoare a acestei hotărâri de guvern, vor fi emise și normele de aplicare, respectiv ordin al ministrului afacerilor interne. Menționăm că actuala legislație privind decontarea transportului pentru polițiști conține o serie de neclarități care sunt în defavoarea polițiștilor, fapt pentru care vă solicităm să ne transmiteți fie pe email, sindicateuropol@gmail.com, fie direct pe pagina de facebook Sindicat Europol, propunerile voastre cu privire la problemele pe care le-ati întâmpinat la decontarea cheltuielilor de transport.

CITEȘTE AICI PROIECTUL de HOTĂRÂRE de GUVERN

 

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

11 gânduri despre “Ce sume vor primi polițiștii pentru decontarea cheltuielilor de transport

 1. Pe cat faceti pariu ca normele de aplicare nu se vor emite mai devreme de 2 ani de la HG, si aplicarea lor nu va fi unitara de la o arma a MAI la alta?
  Sa mai intreb ce se aude cu salarizarea la coeficientul maxim sau cu marirea normei de hrana?

 2. Permanența de la domiciliu pentru judiciar și criminalistică !!!
  Sunt singurele structuri unde nu s-a reglementat programul de lucru. Nu cerem să fim plătiți că stăm acasă, cerem să lucrăm pe 3 schimburi sau ture așa cum lucrează și cei de la O.P., Rural , Dispecerate , Rutieră,etc.
  De ce refuzați acest subiect ???

 3. Ce treabă are salariul de bază cu distanta?
  Daca un agent și un comisar fac naveta pe aceiași distanta, de ce trebuie sa ia unul mai mult decât altul? Nu se cheltuie aceiași bani cu naveta?

 4. Decontarea cheltuielilor de transport trebuie să fie ptr toti politistii care nu isi desfasoara activitatea in localitatea de domiciliu indiferent de mutare la cerere sau in interesul serviciului ( nu toti avem pile sa fim mutati in interesul serviciului)! Decontul sa se faca pe baza de pontaj ajungem la serviciu si cheltuim bani din buzunar! Fără conditii: abonament,autoturism etc! INDIFERENT Ajungem la serviciu! Ne-am săturat să platim din buzunarul iar CAPII nu mai stiu ce sa faca sa isi umfle salariile!

Lasă un comentariu