Ce sume vor primi polițiștii la salariul lunii ianuarie

Haosul format de răfuiala politică a creat o serie de incertitudini în ceea privește acordarea drepturilor polițiștilor, în ultima perioadă existând tot felul de variante care ar fi fost în defavoarea celor din urmă. Având în vedere contestarea Legii  nr. 629/2019 de de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului  nr. 114/2018 la Curtea Constituțională a României, precum şi incertitudinea ce urma să persiste până în data de 29.01.2019, atunci când urmează ca aceasta să delibereze, în data de 06.01.2020 Guvernul României a adoptat Ordonanţa de urgenţă nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ordonanţă ce a fost publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi, dată de la care a şi intrat în vigoare. În fapt, au fost preluate o mare parte parte din prevederile cuprinse în legea de aprobare a OUG nr. 114/2018.

Următoarele prevederi vizează în mod direct poliţiştii şi personalul din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională:

•  La articolul 34, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

”începând cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.”

• La articolul 35, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

”prin excepţie de la prevederile alin. (1), în perioada 2020-2021, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, poliţiştii din penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia aferentă lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenit(ă).”

• La articolul 37, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

” în aplicarea alin. (2), începând cu luna ianuarie 2020, toate instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională acordă cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană actualizate la nivelul lunii ianuarie 2019, potrivit normelor în vigoare.”

În fapt:

• cu excepţia majorării pentru munca desfăşurată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, în cuantum de 75%, care se va raporta la salariul de funcţie aflat în plată, toate celelalte vor fi limitate la valoarea din decembrie 2019. (sporuri care erau limitate la valoarea din decembrie 2018). Această creștere se va resimți la salariul din luna februarie.
  • norma de hrană se va actualiza cu suma de 2 lei/zi (60/62 lei în plus) și se va primi pe data de 14 ianuarie.

Conform art. 45 din Legea nr. 5/ 2020 a bugetului de stat pe anul 2020, care a fost deja promulgată de preşedinte, personalul din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională va beneficia de o creştere salarială de 1/3 din diferența dintre salariul de funcție,  prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2019 (va fi aceeași sumă care se regăsește pe fluturașul de salariu, pe care polițiștii au primit-o la salariul aferent lunii ianuarie 2019).

După ce am calculat cu aproximație ce sume vor primi polițiștii, în urma prevederilor menţionate mai sus, aceștia vor beneficia de o creştere a veniturilor lunare nete în medie cu sume cuprinse între 350-500 lei, sume influenţate şi de timpul lucrat în anumite condiţii de muncă, în funcție de fiecare lucrător în parte (ore de lucrate în weekend și de sărbători legale, ore de noapte, condiţii vătămătoare). Tot prin OUG nr.1/2020 puctul de amendă a fost limitat la suma de 145 de lei.

Sindicatul EUROPOL: Ce sume vor primi polițiștii la salariul lunii ianuarie

4 răspunsuri

1. În concluzie, primim 25%, adică exact suma neta egala cu creșterea din 01.02.2019 care este specificata și pe fluturaș (în cazul meu 361 lei net), sporul de sdsl 75% se va calcula din noul salariu de funcție brut în plată (adica ăsta mărit cu încă 25%), restul de sporuri se va calcula din salariul de funcție brut din decembrie 2019 (pana acum se calcula din salariul de funcție brut din decembrie 2018), plus norma de hrana mărită cu 2 lei pe zi calendaristica, aducă 58-60-62lei! Sporul de antenă rămâne la fel, 10% din salariul de funcție! Am dreptate? 🤔🤔🤔