Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță

Având în vedere că începând cu data de 01.01.2021, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2019 privind acordarea voucherelor de vacanță se abrogă, iar în locul acestui act normativ, intră în vigoare  prevederile art. 26 alin. 4-6 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care ne spune că începând cu data de 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă, obligatoriu, o indemnizație de vacanță, decontarea serviciilor turistice pentru polițiști este în pom, iar pomul este în aer.

Spunem asta în condițiile în care acea indemnizație de vacanță s-ar acorda cu încadrarea în prevederile art. 25, alin. 1 din Legea nr. 153/2017 ale cărui dispoziții ne spun că suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizațiilor de încadrare și a indemnizațiilor lunare, după caz.

În concret, dacă ne raportăm la un salariu de funcție al unui polițist de 3000 lei, unde suma sporurilor pentru majoritatea polițiștilor e aproape de maximum de 30% din acesta, rezultă că ”indemnizația de vacanță”  nu se va putea acorda sau o mică parte dintre polițiști vor primi  niște sume derizorii de maxim 200-300 lei.

Abrogarea OUG nr. 8/2009 va afecta întreg sistemul bugetar din România și va aduce de asemenea  un regres pentru industria hotelieră deja afectată de pandemia de coronavirus. Dacă actuala guvernare nu va emite cât mai repede un nou act normativ care să înlocuiască vechea ordonanță, putem spune că bătaia de joc la adresa bugetarilor e pe un trend ascendent. Am solicitat astfel primului-ministru Ludovic Orban, emiterea unei noi ordonanțe cu aplicabilitate de la 01.01.2021 încât drepturile polițiștilor, dar și a celorlalți bugetari să nu fie afectate.

Neoficial, avem informații de la nivelul confederației sindicale Blocul Național Sindical că programul de acordare vouchere/decontare servicii turistice a fost foarte benefic pentru economie și Guvernul va emite un nou act normativ. Rămâne de văzut însă dacă suma va fi plafonata la 1450 lei sau creste la nivelul salariului minim brut garantat  în plată.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

 

Sindicatul EUROPOL: Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță

Distribuie

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută