Ce se întămplă cu polițiștii puși la dispoziție

Astăzi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social care a avut pe ordinea de zi Proiectul de Ordin al ministrului afacerilor interne pentru modificarea unor acte normative din domeniul managementului resurselor umane.

Prin noul act normativ  încetează  aplicabilitatea  prevederiii referitoare la perioada  în care polițiștii puși la dispoziție nu beneficiau de  concediu de odihnă suplimentar, prevedere stipulată la  pct.8.3 lit.c) din Normele metodologice aprobate prin Ordinul MAI nr.438/2003.

De asemenea, am solicitat introducerea unui nou alineat prin care cererea de învoire  pentru situațiile prevăzute  la art. 20 , alin. 2 din HG 1578/2002 sa fie supusă analizei în maxim 24 ore. În practică, s-a dovedit  ca polițiștii care depuneau cereri pentru  învoiri  plătite  pentru un eveniment neprevăzut, primeau răspuns după o săptămână sau chiar două.

Având în vedere modificarea Normelor metodologice pentru aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 1578/2002, aprobate prin Ordinul MAI nr.438/2003, menționăm că e necesară o modificare și a Hotărârii Guvernului nr.1578/2002 privind condițiile în baza cărora polițistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii și învoiri plătite, concedii fără plată, bilete de odihnă, tratament și recuperare ca urmare a schimbărilor survenite Legii 53/2003 privind Codul Muncii în ceea ce stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav care se consideră perioade de activitate prestată.

Mai mult de atât, în actul normativ menționat se regăsesc o serie de neconcordanțe în ceea ce privește modul de planificare a zilelor de concediu de odihnă, reprogramarea concediului sau acordarea învoirilor plătite.

Pe cale de consecință, am  solicitat Ministerului Afacerilor Interne o întrevedere care să aibă ca temă modificarea Hotărârii Guvernului nr.1578/2002 privind condițiile în baza cărora polițistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii și învoiri plătite, concedii fără plată, bilete de odihnă, tratament și recuperare.  

Până atunci, dacă aveți sugestii și propuneri de modificare, pe marginea acestui subiect, nu ezitați să ni le trimiteți fie pe adresa de email sindicateuropol@gmail.com, fie direct pe pagina de facebook Sindicat Europol.

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE ORDIN

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol

Sindicatul EUROPOL: Ce se întămplă cu polițiștii puși la dispoziție

Distribuie

3 răspunsuri

  1. Ne puteți pune la dispoziție
    varianta modificata a Normelor metodologice aprobate prin Ordinul MAI nr.438/2003? Mulțumesc!

  2. O intrebare daca se poate. Polițistă care ramane însărcinată în 2016. Naște în 2017 ianuarie. A avut toate zilele de concediu luate în 2016, inclusiv risc material pre si post natal. Polițistă se întoarce la lucru in noiembrie 2018. Cate zile de concediu de odihna beneficiaza sau daca beneficiaza? Copil nascut in 14.01.2017. Intoarcere la lucru 05.11.2018

    1. Conform prevederilor din Codul Muncii, aplicabil inclusiv politistilor, perioada de concediu trebuie sa fie proportionala cu perioada lucrata. Astfel, va recomandam sa luati in considerare perioada lucrata in anul intrarii in CCC si lunile pe care le veti lucra in anul intoarcerii, iar la aceasta perioada aplicati numarul de zile de concediu la care aveti dreptul si rezultatul este concediul de care ar trebui sa beneficiati dumneavoastra.

Adaugă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută